יזמית "פינוי בינוי" התעכבה - והפסידה שכונה
חברת "יהודה לוי" ניהלה מו"מ עם דיירים ממתחם התורן בחיפה, ובשלב מסוים גילתה שמתחרה שלה נכנסה למרוץ. התחרות ביניהן הסתיימה בביהמ"ש
מאבק בין שתי יזמיות נדל"ן על תוכנית התחדשות בשכונה בחיפה הסתיים בתביעה: בית משפט השלום בעיר דחה לאחרונה
בקשה לצו מניעה שהגישה חברת הבנייה "יהודה לוי מגדלים לבינוי" נגד מתחרה שלה, "חברת זוהר הדר", בטענה שזו פנתה לדיירים במתחם התורן בחיפה אחרי שחלקם כבר החלו איתה במשא ומתן. השופטת עידית וינברגר קבעה שמתן צו כזה היה מנוגד לכללי התחרות החופשית ולעקרון חופש החוזים.
לדברי החברה, באוגוסט האחרון – כשנה לאחר שהשיגה את החתימה האחרונה שהייתה נחוצה לה – היא גילתה שחברה מתחרה בשם "זוהר הדר" פנתה לבעלי דירות שהיא החתימה קודם לכן במטרה "לחטוף" ממנה את הפרויקט.
"יהודה לוי" זיהתה פוטנציאל לביצוע פינוי בינוי בשכונה הכוללת 22 בניינים. בדצמבר 2015 היא פתחה במשא ומתן עם ועד השכונה לצורך הוצאת הפרויקט לפועל, והחתימה בעלי דירות על מסמך המאשר את הסכמתם לכך שהיא תבצע אותו עבורם. על פי החוק, יזמי פינוי בינוי נדרשים להחתים 60% מבעלי הדירות כדי שיוכלו להוציא את הפרויקט לפועל.
חוק ונדלן
אושרה תמ"א 38 אף שתסתיר לשכנים את הים
עו"ד דניאל גולשה
תושבים מרובע י"א באשדוד עתרו נגד תוספת 2.5 קומות בשלושה בניינים סמוכים. אבל ביהמ"ש דחה אותם כי החלופות שהציעו לא יהיו רווחיות ליזם
לטענתה, חודש לאחר מכן היא עדכנה את המתחרה שהיא כבר קיבלה את ההסכמה הדרושה לצורך ביצוע הפרויקט, וביקשה ממנה לחדול מפעילותה בעניין, אך פנייתה זכתה להתעלמות.
בדצמבר האחרון, במסגרת תביעה שהגישה "יהודה לוי" היא ביקשה להוציא צו מניעה זמני שיאסור על "זוהר הדר" לפנות לבעלי הדירות במתחם. לטענתה, "זוהר" שידלה את בעלי הדירות לחתום על כתבי הסכמה לטובתה אף שהם התחייבו כלפיה לשנה של בלעדיות.
קידמה את הפרויקט בקצב שלה
ואכן, השופטת עידית וינברגר קבעה ש"זוהר" צודקת ו"יהודה לוי" לא הצליחה להוכיח ש-60% מבעלי הדירות חתמו על כתבי ההסכמה שלה. לפי הראיות, רק 11% מבעלי הדירות נענו להצעתה ורק 5% מתוכם עוד היו בתקופת הבלעדיות בזמן ש"זוהר" פנתה אליהם.
אף שממצאים אלה הספיקו לדחיית הבקשה, השופטת מצאה לנכון להתייחס לאותו סעיף בלעדיות בכתב ההסכמה של לוי: "לא יעלה על הדעת שבעלי הזכויות במתחם יהיו מנועים מלהתקשר עם כל גורם אחר, עד שאחרון בעלי הזכויות יחתום על התחייבות כלפי המבקשת, בפרט כאשר תמיד ניתן לטעון כי האחרון טרם חתם, ובכך להאריך את ההתחייבות עד אין קץ".
אם לא די בכך, השופטת וינברגר התרשמה שבמהלך השנים לוי לא קידמה את הפרויקט באופן יעיל. כמו כן היא סברה שקבלת בקשתה תפגע בבעלי הדירות במתחם ותמנע תחרות הוגנת ופתוחה.
לפיכך, הבקשה לצו מניעה נדחתה. היזמית חויבה לשלם ל"זוהר הדר" שכר טרחת עו"ד בסך 7,000 שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקשת: עו"ד אופיר ש. כהן
- ב"כ המשיבה: עו"ד תומר מזרחי ואח'
- עו"ד ירון אריאל עוסק בדיני מקרקעין
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים