שתף קטע נבחר
 

רוכשים דירה? וודאו שאין חובות לועד הבית

מי חייב בתשלום ועד הבית על פי חוק - זה שרשום בטאבו או זה שמחזיק בדירה? ומה עושים במקרה שבו נתבעים על חוב לועד הבית של בעל דירה ישן? מדריך

אופיו של הבית המשותף יוצר פעמים רבות מחלוקות באשר לענייני תשלום דמי ועד הבית, מאופן חישוב התשלום היחסי של כל דייר ועד להוצאות ניהול והחזקת הרכוש המשותף. אך לעתים קיים סימן שאלה הנוגע לשאלה בסיסית עוד יותר - מי חייב בתשלום ועד הבית על פי חוק, האם מי שרשום בטאבו או זה שמחזיק בדירה?

 

לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן

 

שאלה דומה הגיעה לפתחו של המפקח על המקרקעין, כאשר דן בסוגיה בה דיירים, שרכשו דירה ואף גרו בה מספר חודשים, נתבעו בגין אי תשלום ועד הבית. הדיירים טענו שלמרות שרכשו את הדירה, אין לועד הבית זכות תביעה כנגדם לאור העובדה שהם טרם נרשמו כבעלים של הדירה בטאבו.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

המפקח על המקרקעין דן בתיק ופסק כי חוק המקרקעין מגדיר "בעל דירה" לעניין דמי ועד הבית כבעלים וכחוכר לדורות (אלא אם כן הוגדר בחוזה החכירה שלעניין ההוצאות לא יראו אותם כבעלים של דירה). לפיכך, על פניו, אכן ניתן לסבור כי רק הבעלים הרשום או החוכר לדורות הוא החייב בתשלום ועד הבית.

 

אולם בסופו של יום נקבע, כי מי שמחזיק בדירה מטעם הבעלים ויש לטובתו הערת אזהרה, מחזיק למעשה בזכות שנועדה להפוך לזכות קניינית ולהסתיים ברישום בטאבו, בניגוד לשכירות זמנית למשל. מכאן שהחובה להשתתף בהוצאות ניהול והחזקת הבית המשותף חלה גם על מי שרכש דירה אך הבעלות טרם נרשמה על שמו.

 

חיזוק לכך ניתן אף למצוא בפרק בחוק המקרקעין שמתייחס לבניינים שטרם נרשמו כבית משותף, שם "בעל דירה" לצורך השתתפות בהוצאות מוגדר גם מי שזכאי להירשם כבעלים או כחוכר לדורות, כלומר, גם מי שטרם נרשם בפועל.

 

המפקח אף קבע כי ניתן להגיע לאותה מסקנה גם לאור עקרון תום הלב, שהרי, לא מתקבל על הדעת כי מקום בו רכש אדם דירה, קיבל את החזקה וגר בה בפועל אך לא משלים את רישום הזכויות על שמו, יוכל להסתתר מאחורי הטענה שהוא אינו הבעלים הרשום בניסיון להתחמק מתשלום דמי ועד הבית.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תביעה של חוב ישן

ומה קורה במצב בו בעל דירה חדש נתבע על חוב של בעל דירה ישן? במצב שכזה, על בעל הדירה החדש להוכיח כי במועד יצירת החוב הוא לא היה בעל זכויות בנכס ולפיכך לא ניתן להגיש כנגדו תביעה. על מנת לא להגיע למצב כזה, כדאי להקדים תרופה למכה באמצעות קבלת אישור מועד הבית על היעדר חובות בטרם חתימה על הסכם הרכישה.

 

רוכשי דירות מבצעים בדיקות מקדמיות שונות בנוגע לנכס כגון: האם רובצת משכנתא על הנכס, האם ישנם חובות לרשות המקומית, חריגות בניה ועוד.לרשימת הבדיקות כדאי להכניס את מצב החובות והתחייבויות של המוכר כלפי ועד הבית.

 

יש מקרים בהם לעיתים לאחר השלמת העסקה מתברר, כי המוכר השאיר חובות משמעותיים בקופת ועד הבית או ועד הבית מתכנן לערוך שיפוץ מיד לאחר רכישת הדירה – שיפוץ שלא ידעתם על קיומו.

 

אמנם רשם המקרקעין אינו מבקש מסמך שכזה לצורך העברת הבעלות בדירה, אך אין בכך בשביל לפתור את המחלוקת שעלולה להיווצר. לפיכך,על מנת להסיר את אי הודאות, מסמך מטעם הנציגות שקובע כי אין חובות על הדירה, יכול וצריך לסייע בידי בעלי הדירה החדשים.

 

עורך דין ד"ר אופיר מילר הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין ד"ר מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עו"ד אופיר מילר
מומלצים