הבקו"ם עובר לרמלה: 30 אלף דירות בשטחי צה"ל שיפונו במרכז
היסטוריה בצה"ל: עד שנת 2024 ייצא הבקו"ם מתל השומר ויעבור למחנה חדש שיוקם ברמלה. מלבדו יפונו ויעברו לרמלה גם השלישות ברמת גן ומפקדת זרוע היבשה בקסטינה. בשטח שיפונה, כ-850 דונם, ייבנו כ-30 אלף יחידות דיור. צפו בהדמיות
לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
ראש מינהלת מעבר צהל דרומה במשרד הביטחון, תא"ל איציק כהן, פירט כי הבסיס החדש מתוכנן על מקרקעין צבאי בשטח של כ-363 דונם. בבסיס יוקמו שני מגדלים בגובה של 24-20 קומות, בשטח של 270 אלף מ"ר בנוי. במחנה יוקמו לשכת הגיוס, מרכז רפואי, מעבדות וכן מרכזי השירות של צה"ל. בנוסף לבקו"ם ולשלישות, יכלול הבסיס כ-10 מפקדות, בהן אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל), מפקדת זרוע היבשה (מז"י) ואגף כוח האדם (אכ"א).
סך היקף המשרתים בבסיס החדש יעמוד על כ-10,000 איש ואכלוסו מיועד לשנת 2024. הבנייה צפויה להיות מתקדמת ובשיטות של בנייה ירוקה וטכנולוגיות חכמות, כאשר עלות ההקמה והתפעול של הפרויקט מוערכת במיליארדי שקלים.
השטחים שיתפנו כוללים כ-530 דונם מתל השומר, שהם כ-50% משטח המחנה כיום וכוללים את בסיס קליטה ומיון (בקו"ם). בנוסף מתוכנן פינוי של כ-40 דונם מהשלישות ברמת גן, שהם כ-70% משטח המחנה כיום (ה-30% הנותרים מתוכננים לעבור לקריית התקשוב בבאר שבע).
כמו כן יפונה שטח של כ-200 דונם בקסטינה, בו יושבת מפקדת זרוע היבשה, וכן כ-80 דונם משטח מחנה צריפין. בכך יושלם לדברי כהן פינוי מחנה צריפין, למעט בסיס קטן של חיל האוויר.
ההכרזה על הזוכים - בשנת 2020
שלב המיון המוקדם הוא צעד ראשון לקראת פרסום המכרז, שיתבסס על שיתוף פעולה עם המגזר הפרטי בשיטת PPP (שותפות ציבורית-פרטי - Public–Private Partnership), במסגרתו היזם הזוכה יישא במימון, התכנון, ההקמה והתפעול לתקופה של 25 שנה. הקבוצות, שיתמודדו בהליך המיון המוקדם ויעמדו בתנאי סף של יכולות פיננסיות, הנדסיות, תקשוביות ותפעוליות, יורשו להשתתף במכרז המתוכנן להתפרסם ברבעון הרביעי של 2018. ההכרזה על הזוכים צפויה בשנת 2020.
כהן הוסיף כי מדובר בפרויקט הגדול ביותר כיום במשרד הביטחון, במסגרתו מאפשרים לכל החברות הגדולות במשק להתמודד במרכז. "מדובר בשלב מאוד קריטי, שבו אנחנו בוחנים את העמידות הפיננסית של החברות ומאפשרים למשק האזרחי ולמגזר הפרטי להביא את היתרון היחסי שלו בכך מה שקשור לבנייה ותכנון", אמר.
"זהו הפרויקט הרביעי שהמינהל מקדם והוא מהווה השלמה לתכנית להעברת מחנות צה"ל מהמרכז לדרום", הוסיף. "ייחודיות הפרויקט הוא בשילוב עם גופים אזרחיים בדגש התפעול, המכרז פונה לחברות אזרחיות המתמחות בתחום ואנו מאמינים כי חברות גדולות ימשיכו להביע אמון בפרויקטים ולהגיש את מועמדותן . זהו פרויקט מורכב שלשמחתנו נותן מענה על שני צרכים מרכזיים: הראשון - שדרוג תשתיות הבסיסים ומתוך כך שיפור היכולות המבצעיות לצה"ל, והשני - סיוע בפינוי קרקעות באזורי ביקוש לטובת פתרונות דיור".
כ-500 מקומות עבודה חדשים
לדברי כהן, המעבר גם יהווה בשורה לתושבי אזור רמלה-לוד בזכות היווצרותו של עוגן תעסוקתי באזור, שצפוי להוסיף כ-500 מקומות עבודה. בתוך כך תמהיל השימושים עתיד לכלול שטחי מסחר, קניון, חנייה, מתקני ספורט, טיילת חדשה ועוד.
סא"ל רון, כרובי ראש מינהלת אופק רחב באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, ציין כי המעבר עתיד לחסוך עשרות מיליוני שקלים בשנה בהוצאות תפעול, כוח אדם ותשלומי ארנונה. "הבסיס החדש ישתרע על 360 דונם", הסביר. "מדובר בהתייעלות משמעותית בתפיסת הקרקע ומהפכה של ממש בתחום התשתיות בצה"ל, שיתן מענה לשני צרכים מרכזיים - שדרוג התשתיות בבסיסים ופינוי שטח לבניית יחידות דיור במרכז".
כרובי הוסיף כי המתחם החדש ייבנה באופן חכם וטכנולוגי, שישפר באופן משמעותי את שרשרת החיול של המתגייסים, שתתבצע בחלקה באופן דיגיטלי ותכפיל את כמות המתגייסים שניתן לקלוט בכל גיוס. כמו כן, הבסיס מתוכנן לקלוט עשרות אלפי תלמידים בשנה, שיגיעו לביקור במיצג החיילות על מנת שיוכלו להתרשם לפני קבלת החלטה בנוגע להעדפותיהם בשירות הצבאי. "הכוונה היא שהמפגש הראשון עם צה"ל ועם לשכת הגיוס יהיה חוויה חיובית", הסביר.
גם כהן ציין בהקשר זה, כי "זה לא רק מעבר דירה ממקום למקום, אלא גם בשורה בהקשר של המפגש של החייל, שיתגייס למקום יותר מזמין ומתקדם. אם כיום אנחנו מגייסים כ-600 איש ביום, לאחר המעבר נגייס כ-1,200 איש ביום. בסופו של דבר ההסתכלות אינה נקודתית אלא רחבה, בהקשר של שלבי המיון ושרשרת החיול".
שר הביטחון, אביגדור ליברמן, התייחס ל"אופק רחב" ואמר, כי מדובר ב"פרויקט דגל של משרד הביטחון. מצד אחד פינוי מאות דונמים באזורי הביקוש היקרים במדינה ובראשם הבקו"ם ומחנה תל השומר. ומצד שני חיזוק רמלה ולוד במאות מקומות עבודה חדשים. זהו הביטוי לביטחון הכלכלי שאנחנו מיישמים בכל רחבי הארץ, בדגש על הפריפריה בצפון ובדרום".