שתף קטע נבחר

הבית של הגרושה עוקל כי הבעל חייב מיליונים

הבעל הרוויח 28 מיליון שקל משנים של הפעלת הימורים בלתי חוקיים. בית המשפט קיבל את בקשת גרושתו להסיר את העיקול שהוטל על ביתם

בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה לאחרונה להסיר עיקול שהוטל על חלקה של אישה גרושה בבית פרטי במרכז הארץ, משום שבעלה לשעבר צבר חובות של מיליוני שקלים למס הכנסה בעקבות פעילותו בהפעלת הימורים בלתי חוקיים. השופט הרי קירש קבע שלפי דיני המס וחוק יחסי ממון היא אינה שותפה לחוב.

 

בני הזוג נישאו ב-1999 ועשר שנים לאחר מכן הם רכשו בית פרטי במרכז הארץ ששוויו נאמד בכ-6.5 מיליון שקל. הנכס נרשם על שם שניהם בחלקים שווים. ב-2010 החלו היחסים ביניהם להתערער ושנתיים לאחר מכן עזב הבעל את הבית והאישה נותרה לגור בו עם בנותיהם.

 

במקביל נפתחה נגד הבעל חקירה פלילית על הפעלת בתי הימורים וארגון משחקים לא חוקיים. החקירה הסתיימה בכתב אישום וב-2017 הוא הורשע בהסדר טיעון. עם גילוי עסקי ההימורים, שלא דווחו למס הכנסה, נערכו לבעל שומות לשנים 2013-2010 שסכומן הסתכם בכ-20 מיליון שקל. במסגרת הליכי הגבייה הוטל צו עיקול על ביתם הפרטי של הזוג.

 

בעתירה שהגישה האישה ב-2014, באמצעות עו"ד מירב לוי, היא ביקשה להסיר את העיקול מהחלק שלה בבית. היא טענה שאין לה חלק בחובות המס של בעלה לשעבר, שכן אלה נוצרו בגין פעילות כלכלית שלא היא ביצעה. היא הדגישה שפקודת מס הכנסה מתירה לפקיד השומה להטיל עיקול על רכושו של הנישום אך לא על רכושם של אחרים.

 

פקיד השומה, שיוצג על ידי עו"ד נגה דגן מפרקליטות מחוז תל אביב, ציין שרווחי הבעל מעסקי ההימורים בשנים הרלוונטיות הסתכמו בלא פחות מ-28.1 מיליון שקל. לטענתו, עקרון השיתוף בחובות בין בני זוג והנאתה של האישה מההכנסות הגבוהות, מטילים עליה אחריות משותפת לחובות המס.

 

אין כוונת שיתוף

השופט הרי קירש ציין שאין הוכחה לכך שהאישה נטלה חלק פעיל כלשהו בהפקת ההכנסות. הוא הוסיף שרישום הבית על שם שני בני הזוג היה מעשה טבעי ומקובל ואין ראיה לכך שהדבר נעשה כדי "להבריח" את הנכס.

 

עוד לדבריו, על בני הזוג חל חוק יחסי ממון שקובע משטר של הפרדה רכושית. בהתאם לכך נדרשת כוונה ספציפית כדי ליצור שיתוף בנכסים או בחובות של אחד מבני הזוג. במקרה זה, נפסק, אין ראיה לכוונת שיתוף בחובות עסק ההימורים ואלה שייכים לבעל בלבד.

 

לדברי השופט קירש המסקנה מתבקשת גם לפי דיני מס הכנסה. הוא הבהיר שבפקודת מס הכנסה ובחוקים מקבילים אין עיקרון גורף של מיסוי התא המשפחתי כיחידה, וככלל לא ניתן לגבות חובות מס ששייכים לבן זוג אחד מבן הזוג השני.

 

עצם ההנאה של האישה מפירות הפעילות הכלכלית של בעלה, הדגיש, לא גוררת חבות במס. "המס על חלקה של המבקשת בהכנסות הזוג נוכה במקור ממשכורתה כשכירה ובכך מוצתה אפשרות הגבייה ממנה". בנסיבות אלה הוא קיבל את הבקשה של האישה והורה על צמצום העיקול על הבית כך שיחול רק על זכויות הבעל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקשת: עו"ד מירב לוי
  • ב"כ המשיב: עו"ד נגה דגן מפרקליטות מחוז תל אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים