שתף קטע נבחר
 

חייל בודד עבר במסלול הירוק עם אייפון - וחויב במע"מ ובקנס: "חוסר רגישות"

אלעד נסים שב מחופשה אצל משפחתו בארה"ב עם סלולרי חדש ופקידי המכס חייבו אותו ב-1,000 שקל. אחותו העלתה לפייסבוק פוסט, שהפך לוויראלי: "כואב לי שכך מתייחסים לחייל בודד". מומחית מס: החוק היבש לצד רשות המסים, אולם בתוקף הנסיבות יש לו עילה לדרוש את ביטול הקנס

 

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בכל שיעור אזרחות בבית הספר לומדים שלכל "חוק יבש" יש "ועדת חריגים", כלומר מקרים שבהם מתחשבים בסיטואציה ספציפית, לעתים מורכבת, שבה ניתן לחרוג מהחוק הכתוב. המקרה של אלעד נסים, חייל בודד בן 18 שעבר במסלול הירוק בנתב"ג עם מכשיר אייפון חדש שנרכש עבורו בארה"ב - נתפס ונקנס - הוא אחד מאלה.

 

נסים המשרת בהנדסה קרבית, נדרש, לטענתו, לשלם 1,500 שקל לפקידי המכס, לאחר שעבר במסלול הירוק עם טלפון נייד חדש, אייפון 8, שהוריו רכשו לו במהלך ביקורו בארה"ב בחופשת הרגילה שלו. שווי המכשיר - 2,600 שקל, יותר מ-200 דולר הפטורים ממכס לפי החוק הישראלי. 

 

יהלומן נתפס בנתב"ג עם 200 אלף אירו, נקנס ב-120 אלף שקל

חוזרים מחו"ל? כך תצלחו את פקידי המכס בשלום

 

נסים, שטוען שלא ידע את החוק ועבר בתמימות במסלול הירוק, שילם עבור מע"מ על המכשיר - כ-500 שקל, ועוד 500 שקל קנס בגובה המע"מ. במכס אומרים כי סך הכל חויב נסים ב-1,000 שקל ולא יותר, ולא נדרש לסכום נוסף, והתעקשו - גם בתגובה שהעבירו ל-ynet - כי "עם כל הצער שבדבר" נסים אינו נוסע חריג בהקשר זה ואינו זכאי להתחשבות על אף היותו חייל בודד. עם זאת, משפחתו טוענת שמדובר בחוסר רגישות.

תמונות של טלפון וקבלות לטענות של חייל בודד שקנסו אותו במכס (צילום: באדיבות המשפחה)
החייל אלעד נסים. "לא טיפוס שמתווכח"(צילום: באדיבות המשפחה)

אחותו דניאל כתבה על המקרה בפייסבוק, וקיבלה אלפי לייקים ושיתופים: "חבל לי וכואב לי שככה מתייחסים לחייל בודד ‏שעוזב את משפחתו ומתנדב לשרת כחייל במדינת ישראל", היא אומרת בשיחה עם ynet מלוס-אנג'לס. "‏אני חושבת שאנשים שעובדים ‏במכס ‏וגבו ממנו את הסכום הזה פשוט צריכים להתבייש. הם פשוט לא ויתרו לו ולא שחררו אותו עד שהוא שילם להם 1,000 שקל. ‏כל הכבוד לך מדינת ישראל שגבית 1,000 שקל מחייל מתנדב, כל הכבוד". 

 

החייל שוחח עם אחותו דקות אחדות אחרי התקרית, כשהיא צלצלה אליו כדי לדרוש בשלומו בתום הטיסה הממושכת. "אחי הוא לא טיפוס שמתווכח", אמרה דניאל ל-ynet, "הוא אמר להם את כל מה שהיה לו להגיד, הציג בפניהם מסמכים וכשהם סירבו להיענות הוא פשוט שילם. אני ואבא שלי כעסנו מאוד. מילא לגבות מס, אבל גם קנס?".

 

ומה אומר החוק בעניין? "למפקח בשדה-התעופה אין כמעט שיקול דעת על פי החוק, אך אם פונים לגורמים הממונים עליו בבקשה לביטול הקנס יש בהחלט סמכות לבטל", מסבירה עו"ד איריס וינברגר, העוסקת בדיני מכס ומע"מ ממשרד הרצוג פוקס נאמן. "כלומר, על הודעת הקנס החייל יכול לערער, תוך פרק הזמן הנקוב בהודעה. על פי סעיף 8א' לחוק העבירות המנהליות יש עילה שמאפשרת את ביטול הקנס, והיא שאין עניין לציבור להמשיך את ההליכים. במקרה הבודד הזה, ניתן להחליט שאין עניין לציבור ולהסתפק בהתראה. זו בהחלט עילה לביטול הקנס".

 

ומה קובע החוק לגבי גובה הקנס המינהלי?

"על פי תקנות העבירות המנהליות, גובה הקנס המנהלי הוא 100% מסכום המס. כלומר, אם נוסע חוזר לארץ ולא מצהיר על מוצר שרכש בחו"ל ואשר שוויו מעל 200 דולר, הוא ישלם גם את המע"מ וגם קנס נוסף בגובה המע"מ. כלומר, מס כפול. לכן, כדאי לנוסעים לשמור את הקבלה המעידה כמה שילמו על המוצר בחו"ל ולשלם מראש את המע"מ במסלול האדום ולא לקחת סיכון ולעבור במסלול הירוק. אם אין קבלה על המוצר, החיוב יכול להיות בהתאם להערכה ולמחירונים של הבודקים בשדה-התעופה".  

 

"זו בהחלט עילה לביטול הקנס", מאבחנת עו"ד וינברגר, "משום שמדובר בחייל בודד שהביא טלפון לארץ, לאחר שמכשירו הישן נשבר. הוא לא ייבא אותו לשימוש מסחרי אלא לצרכים אישיים, ואין אינטרס ציבורי להטיל עליו קנס. הרי היום כל ישראלי שטס לחו"ל, מביא משם נייד ומשתמש בו ובד"כ אין אכיפה. לגבי המע"מ – אין אפשרות לבטל את הגבייה. לגבי הקנס, בהנחה שמדובר במקרה ראשון שלו, ושהוא לא התכוון לסחור במכשיר, ומדובר בחייל בודד – כל אלו הן נסיבות מיוחדות, שמחייבות את הרגישות הנדרשת".

תמונות של טלפון וקבלות לטענות של חייל בודד שקנסו אותו במכס (צילום: באדיבות המשפחה)
דוח הקנס שקיבל נסים. "מילא לגבות מס, אבל גם קנס?"(צילום: באדיבות המשפחה)

רשות המסים: "נשמח לסייע במציאת פתרון"

מרשות המסים נמסר בתגובה: "מר נסים עבר במסלול הירוק כשברשותו שני מכשירי אייפון, שאחד מהם היה חדש ובשווי העולה על 200 דולר. זאת מבלי שהצהיר עליו בניגוד להוראות החוק. לפיכך, לפי החוק, ועם כל הצער שבדבר הוא חויב בתשלום מע"מ בגין מכשיר האייפון החדש בסך 500 שקל ובתוספת קנס בשווי המס - סה"כ 1,000 שקל עבור המס והקנס. כשראינו את הפוסט של האחות, שלחנו לה הודעה אישית שנשמח לסייע במציאת הפתרון החוקי, אבל טרם התקבלה תשובתה".

 

בעקבות תגובת רשות המסים, עמדה על כך דניאל שהסכום שנדרש אחיה לשלם היה 1,500 שקל ולא 1,000 שקל. "הם הסכימו לגבות ממנו 1,000 שקל בשדה התעופה, ונתנו לו ארכה לתשלום הקנס שעומד על סך 500 שקל".

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: באדיבות המשפחה
החייל אלעד נסים
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים