התחלות הבנייה: כולם התיישבו על הגדר, והשוק קפא
יזמים וקבלנים מודים כי הם לא ממהרים להוציא לפועל פרויקטים נדלניים, על רקע פעולות הממשלה הגורמות לחוסר ודאות בשוק. נשיא התאחדות בוני הארץ: "אנחנו אנשי עסקים, בשוק כל כך מסוכן אין סיכוי שנגדיל את הייצור"
הנתונים המצביעים על
ירידה בהתחלות הבנייה בשנת 2017 , שפורסמו היום (ג') על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הביאו לתגובות חריפות בשוק הנדל"ן. נשיא התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר), רוני בריק, אומר באופן מפורש כי הקבלנים בונים כיום פחות בעקבות פעולות הממשלה, שזורעות חוסר וודאות בשוק הנדל"ן.
ירידה של 14% בהתחלות בנייה ב-2017
הערים עם מספר התחלות הבנייה הגבוה ביותר ב-2017
למ"ס: מדד מחירי הדירות ירד ב-1%
"שר האוצר מנהל מלחמה פסיכולוגית שנועדה להקפיא את השוק", טוען בריק. "ההבטחה שהמחירים ירדו גורמת לציבור גדול לשבת על הגדר ולחכות. בנוסף, הוא העביר כמעט את כל הקרקע שהוא מוכר לפרויקטים של מחיר למשתכן והפקיר 75% מהשוק, שמורכב ממשפרי דיור. אנחנו, היזמים והקבלנים, אנשי עסקים, ואין לנו שום יכולת לנהל את הפעילות שלנו בשוק כל כך מסוכן, בלי שום ודאות ושום יציבות. בשוק כזה, אין שום סיכוי שאנחנו נגדיל את הייצור שלנו".
לפי נתוני הלמ"ס, אשתקד החלו לבנות 46,300 אלף דירות, ירידה של כ-14% לעומת שנת 2016, אז נרשמו 53,900 התחלות בנייה. אמנם מדובר בנתון ראשוני שעשוי להתעדכן לפי מעלה, אך בכל מקרה רחוק מהיעדים שהציבה הממשלה - של 60 אלף התחלות בנייה בשנה.
בריק טוען כי הנתונים הללו נובעים במידה רבה מכך שהממשלה משווקת כיום את קרקעות המדינה בעיקר עבור תוכניות מחיר למשתכן. "אשתקד נרשמה ירידה של כמעט 20% בקרקע שנמכרה על ידי המדינה לעומת השנה הקודמת", אמר. "התוצאה היא עלייה במחירי הקרקע הפרטית וחוסר יכולת של חלק גדול מהיזמים לרכוש קרקעות, דבר שבולט בעיקר באיזורי ביקוש. אם שר האוצר משה כחלון ימשיך לפעול באותה צורה, צפויה קטסטרופה בשוק הדיור".
מנגד, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, חיים מסילתי, לא מתרגש מהנתונים ומבקש להתאזר בסבלנות. "הירידה בהתחלות בנייה על פי נתוני הלמ"ס נובעת מהעובדה שתוכניות הממשלה מיועדות לזמן ארוך", הוא אומר. "אני מאמין שאת התוצאות של כל מה שהממשלה עשתה, ובכללם מחיר למשתכן, אנחנו נראה בשנת 2018. אני מאמין ש-2018 היא שנת התיקון בה כל התוכניות של 2017 ו-2016 יבואו לידי ביטוי".
"הקבלנים לא מזדרזים לבנות"
אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, מציין כי הממשלה רחוקה בכ-25% מהיעדים שהציבה לעצמה. "זה נובע מכך שהממשלה לא הפנימה שלא היא בונה את הדירות, אלא השוק הפרטי", הוא מפרט. "כשהיזמים שומעים חדשות לבקרים על הכוונה להוזיל את המחירים ולהרחיק משקיעים, ובמקביל שלא מספקים מענה לפלח של משפרי הדיור - אין ספק שזה מביא לכך שבונים פחות".
דנוס מציין כי למעט אזורי הביקוש במרכז הארץ - הקבלנים לא מזדרזים לבנות כיום פרויקטים חדשים, לאור הקיפאון המעמיק בשוק. ואכן, אזור תל אביב, בו הקרקע ברובה פרטית, היה היחיד שבו נרשמה עלייה בהתחלות הבנייה אשתקד. סיבה נוספת לירידה בהתחלות הבנייה, לדבריו, היא המנגנון הבירוקרטי הסבוך של פרויקטי מחיר למשתכן.
"כולם תמימי דעים, שהפתרון למשבר הדיור יגיע רק מכיוון הגדלת ההיצע באמצעות תכנון ושיווק קרקעות מסיביים, אבל נכון להיום ההיצעים פוחתים", מפרט דנוס. "תוכנית מחיר למשתכן השתלטה על שיווק קרקעות המדינה, בעיקר איפה שיש למדינה קרקעות - כלומר בפריפריה, ולא בהכרח איפה שצריך, באזורי הביקוש.
"בנוסף, רבות מתוכניות מחיר למשתכן טרם הבשילו מבחינת היכולת לבצע אותן ולכן לא רואים עדין את הבולדוזרים בונים את כל אותן עשרות אלפי יחידות דיור שהוגרלו לזכאים. עוד יש לזכור, כי גם כאשר הפרויקטים הללו ייצאו לדרך - הדבר לא יקרה בבת אחת ואף לא יהווה בשורה למצטרפים חדשים לשוק הדיור, שכן הדירות הללו מכורות מראש".
לדבריו, הירידה בהתחלות הבנייה מושפעת גם מהמחסור בידיים עובדות בענף. "סוגיית העובדים הזרים לא הגיעה עדיין לפתרונה", הוא מזכיר. "הממשלה החליטה להביא 6,000 עובדים מסין, ועד כה הגיעו אולי כמה מאות. גם זה משפיע, כי יזם שאמור לעלות על הקרקע צריך קבלנים שיבצעו בשטח את העבודות".
נתון מעודד שכן פורסם היום על ידי הלמ"ס, הוא העלייה של 3% במספר הדירות שבנייתן הסתיימה. עם זאת, דנוס מסייג: "לא ברור אם הנתון הזה משקף התחלות בנייה מסיביות של השנתיים האחרונות, או שזו תוצאה של התארכות משך הבנייה, כלומר שמדובר בפרויקטים ישנים יותר, שרק עכשיו הגיעו לכדי סיום.
"כל עוד הממשלה תמשיך לשמר את הקיפאון באמצעות הפחדת המשקיעים ואי מכירה למשפרי דיור - אין ספק שנראה עוד האטה בקצב התחלות הבנייה", הוא מוסיף. "יש מתח הולך וגודל בין הרצון להקפיא את המצב ולאפשר רק לזוגות הצעירים מחוסרי הדיור להשתתף בשוק הנדל"ן, לבין העלייה בצרכים של משפחות משפרות דיור ושל המצטרפים החדשים לשוק הנדל"ן. זה לא מחייב עליות מחירים, אבל זה בוודאי ישמור על רמות המחירים הקיימות".
"גם הקבלנים יושבים על הגדר"
עזרא ערוסי, מנכ"ל חברת הבנייה משהב, מציין כי בנוסף להקצאת קרקעות מדינה רק לפרויקטים של מחיר למשתכן - שטרם הגיעו לשלבי מימוש - נרשמה הרעה בכל הקשור לבירוקרטיה הכרוכה בקבלת היתרי בנייה. "אם בעבר תהליך קבלת היתר נמשך כשנה, כיום התהליך נמשך כשלוש שנים", הוא מפרט. "אם המצב יישאר כמו שהוא, התוצאה מבחינת רוכשי הדירות צפויה להיות עליית מחירים".
ורד צרפתי זבולון, סמנכ"לית חברת צרפתי שמעון, אומרת כי מדובר בתעודת עניות לפעולות הממשלה. "המדינה שיווקה אמנם הרבה קרקעות, אולם במקרים רבים מדובר בקרקעות לא בשלות לבנייה, שיתורגמו להתחלות בנייה בפועל רק בשנים הבאות", היא מסבירה. "בשל העובדה שהממשלה גורמת לציבור שלם לשבת על הגדר, באופן טבעי גם היזמים יושבים על הגדר וממתינים שהשוק יצא מהקיפאון".
עופר זרף, מנכ"ל ובעלים של חברת יסודות איתנים, מזהיר כי המחסור בשוק רק ילך ויחריף. "כאשר 90% מקרקעות המדינה משווקות למחיר למשתכן, וכאשר במרבית הפרויקטים הללו תחילת הבנייה צפויה רק בעוד שנתיים לפחות, לא פלא שיש ירידה ניכרת בהתחלות הבנייה", הוא אומר. "הנתון הזה משקף איך השוק יראה בשנים הקרובות ומשפיע על מלאי הדירות העתידי, שכן הצרכים בעוד חמש שנים לא יהיו תואמים לכמות שמיוצרת היום".
"המצב רק יחמיר"
לדברי חיים מאירוביץ' בעלים ומנכ"ל קבוצת מאירוביץ'-גלנור, הסיבה לירידה בהתחלות הבנייה היא הבטחות שר האוצר לירידות מחירים. "הדבר גורם לרוכשים להתמהמה ברכישת דירות", הוא אומר.
רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק נדל"ן, מדגיש כי מדובר בנתונים הנמוכים ביותר מאז שנת 2012. "הנתונים נראים רע באחוזים, אבל בכמות אבסולוטית של דירות מדובר בקטסטרופה", הוא אומר. "ענף הנדל"ן מתריע בשנתיים האחרונות שהטיפול של המדינה במשבר הדיור אינו יכול לפתור את הבעיות מהן השוק סובל. הפיתרון הוא אחד: הגדלת ההיצע בצורה דרמטית, ולכלל רוכשי הדירות".
ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר לשיווק נדל"ן למגורים ולמסחר, אומר כי "למרות מאמצי המדינה להגדיל את המלאי, השוק פועל בדיוק הפוך. הדבר נובע מכך שהקבלנים בונים פחות והבנקים זהירים. כך, אנחנו והילדים שלנו נשלם יותר על הדירות להן השוק יזדקק בכדי להדביק את הפערים של שנים קודמות, ואת אלו שנוצרים עכשיו".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "כפי שמציין הלמ"ס בהודעתו, מדובר באומדן ראשוני בלבד. על סמך נתוני עבר של האומדנים הללו, סביר להניח כי מספר זה יתעדכן כלפי מעלה, ובאופן לא מבוטל. הנחה זו נסמכת גם על בסיס אינדיקציות המתקבלות מהמערכת הבנקאית ומגורמים בענף הבניה".