חצי מהפקחים בחופשת פסח, אתרי הבנייה ממשיכים לפעול
חודש מרס הסתיים עם הרוג נוסף בענף, וה-11 מתחילת השנה: סאלם אסמאעיל קובטיה, תושב הגדה בן 38. לאחר המקרה ערכו תושבי רחובות טקס לזכרו באתר שבו נהרג. למרות שאתרי הבנייה פועלים, חצי מהפקחים יצאו לחופש והיתר עובדים במתכונת מצומצמת
עובדים בלי פיקוח: בימים אלו עם ישראל מציין את חג החירות, אבל לעובדים הבונים את הבניינים שנועדו למגורינו בכל רחבי הארץ אין סיבה לחגיגות. ככל עובדי משרדי הממשלה, גם מחצית מפקחי מינהל הבטיחות במשרד העבודה נמצאים בחופשת חול המועד. במשרד העבודה מסרו ל-ynet כי חצי מהעובדים יצאו לחופש ואילו היתר עובדים במתכונת מצומצמת. זאת, בעוד שאתרי הבנייה ברחבי הארץ ממשיכים לעבוד.
גם ב-2017: פועלי הבניין צונחים אל מותם, ואין מי שנותן את הדין
אלו חברות הבנייה עם הכי הרבה הרוגים בתאונות עבודה
מחדל המנופים: 13 אלף אתרי בנייה - ו-22 מפקחים
יש לציין, כי כ-55 אלף פועלי בניין פלסטינים אינם יכולים להגיע לעבודה במהלך חול המועד, בשל הסגר בשטחים. כתוצאה, קצב הבנייה באתרים רבים, המסתמכים על העובדים הפלסטינים לביצוע עבודות השלד והעבודות הרטובות, הואט.
עם זאת, אלפים רבים של אתרי בנייה נסמכים על עובדים זרים ממדינות שונות לביצוע עבודות אלו, והם ממשיכים לעבוד כרגיל. כמן כן, גם בשגרה מספרם של הפקחים זעום ביחס לכ-13 אלף אתרי הבנייה הפעילים בישראל.
אתמול הסתיים חודש מרס עם הרוג נוסף בענף, כתוצאה מנפילה מגובה באתר בנייה ו-11 פצועים נוספים בדרגות בינוני וקשה. ההרוג הוא סאלם אסמאעיל קובטיה, בן 38, ההרוג ה-11 מתחילת השנה. סאלם המנוח, מכפר סורה דרומית לעיר דורא שבגדה, נהרג ב-19 במרס בשעות הבוקר באתר בנייה של פרויקט בוטיק ברחובות.
באתר פרויקט "נרתמים - בטיחות לעובדי הבניין", המופעל על ידי ארגון קו לעובד, העלו תמונה שצולמה באתר הבנייה זמן קצר לאחר התרחשות התאונה, שלטענתם מגלה ליקויים חמורים במעקות הבטיחות. עוד ציינו בארגון, כי החברה היזמית מתארת את הפרויקט כבעל סטנדרט בנייה גבוה, וכי "הכל בסטנדרטים גבוהים מלבד המעקות והפיגומים שנועדו לשמור על חייהם של העובדים בגובה!".
שלושה ימים לאחר המקרה, תושבי רחובות הזדעזעו מהמקרה, וערכו טקס לזכרו של סאלם באתר שבו נהרג. "המדינה הפקירה את פועלי הבניין, אך בשנתיים האחרונות האזרחים מגלים מעורבות חברתית חשובה ומסרבים להשלים עם המצב בו באים עובדים להתפרנס וחוזרים לביתם בארונות מתים", כתב בפוסט בנושא ראובן בן שמעון, מנהל עמוד הפייסבוק של ה"פורום למניעת תאונות עבודה" ופעיל בולט במאבק בתאונות בבניין.
סאלם לא היה ההרוג היחיד בתאונות עבודה הקשורות לענף הבנייה הקטלני, שמוביל במספרי ההרוגים והפצועים. ביום חמישי האחרון נהרג פתחי באסם שאהין מהעיר טמרה כתוצאה מהתחשמלות, במהלך עבודה במחצבה בגליל העליון. עם זאת, מותו של פתחי, כבן 40, לא ייכלל ככל הנראה במניין ההרוגים בענף הבנייה שכן תאונות מסוג אלו נחשבות לרוב כתאונות בתעשייה.
החמרה בענישה: אתרים נסגרו ל-30 יום
בתוך כך משרד העבודה הודיע היום (א') על החמרת הטיפול באתרים עם ליקויי בטיחות בעבודה, במסגרתו ייסגרו אתרי בנייה שהפרו צווי בטיחות למשך 30 יום. במשרד ציינו כי מדובר בחידוש, שכן עד כה רק אתרים בהם אירעה תאונה שהסתיימה בפציעה קשה או מוות נסגרו ל-48 שעות ונפתחה בהם חקירה פלילית של המשטרה.
אחת הערים שנבחרה לפיילוט היא רחובות, שם ביצעו מפקחי המשרד סריקות באתרי בנייה, בעקבות תאונת העבודה שהביאה למותו של סלאם. סריקה זו הביאה לסגירת שני אתרים בעיר ל-30 יום. האחד הוא אתר לבניית מרכז מסחרי מעל תחנת דלק ברחוב דרך אצ"ל, שלא דיווח על הקמת האתר ושעבודות הבנייה שבו לא הוסדרו. במשרד העבודה ציינו כי סיכונים אלו יכולים להשליך גם על בעלי המכוניות הרבות שפוקדות את תחנת הדלק.
האתר השני שנסגר הוא בניין מגורים שנבנה ברחוב מנשה קפרא 38, שבו נמצאו בעבר ליקויי בטיחות. במשרד ציינו כי בביקור שנערך במקום נמצא כי העבודות המשיכו חרף צווי בטיחות ועיצומים כספיים שהוטלו על האתר, ולפיכך הורה המפקח על הפסקתן.
במשרד אמרו כי הם מהדקים גם את האכיפה בבני ברק, שם יש אתרי בנייה רבים שאינם מוסדרים. בתוך כך הוצא צו הפסקת עבודות זמני לאתר בנייה ברחוב הרב מימון 33, בעקבות ליקויים כמו אי מינוי מנהל עבודה והתעלמות מהוראות בטיחות. ליקויים אלו היו ידועים זה מכבר למפקחי המשרד, וכעת משנמצא שהעבודות ממשיכות להתנהל כסדרן הוחלט להוציא צו סגירה עד לתיקון הליקויים. כמו כן הקבלן זומן לחקירה במשטרה. בחודש שעבר נסגר אתר נוסף בעיר למשך 30 יום.
צעדים אלו מתווספים לצעדים דוגמת החמרת העיצומים הכספיים ופרסום שמות חברות הבנייה שבאתריהן נהרגו עובדים שנוקט משרד העבודה. עם זאת, בינתיים עושה רושם כי השפעת הצעדים הללו מצומצמת. כך למשל, בשבוע של ה-19-25 במרס, שנפתח במותו של סאלם המנוח, לא היה יום ללא תאונת עבודה בבניין, ומדי יום התווסף פצוע נוסף לרשימה. "למרות הקנסות שמטיל משרד הרווחה על קבלנים ולמרות סגירת אתר בנייה בבני ברק על ידי המשטרה, למשך חודש, בפעם הראשונה, ההפקרות כל כך גדולה, שהנפגעים נפגעים באופן הכי ברור שיש, ברמה היומיומית", אומרים בפרויקט נרתמים.
תביעה: "רשלנות פושעת"
על ההפקרות השוררת בתחום אפשר ללמוד מכתב התביעה שהגיש בשבוע שעבר עו"ד ישראל אסל לביהמ"ש המחוזי בתל אביב, בשמו של אחמד אסכנר בן ה-45 מטול כרם, שנפצע באורח אנוש בחודש ינואר האחרון כתוצאה מנפילה מפיגום באתר לבניית בית פרטי ברמות השבים.
אסכנר, נשוי ואב לשישה, מאושפז מאז מחוסר הכרה עם פגיעת ראש קשה ושברים בעמוד השדרה התחתון. בני משפחתו שבורים ומיואשים, שכן ספק אם מצבו של אביהם ישתפר. כיום הם מקבלים אישורי כניסה מיוחדים כדי להיכנס לטפל בו בבית החולים ונאלצים לישון על ספסל מול בית החולים. בדומה למקרים אחרים בענף - אף גורם רשמי לא דיבר איתם מאז המקרה ואסל מספר כי הם מרגישים חסרי אונים לחלוטין.
התביעה בעניינו של אסכנר הוגשה נגד המעסיק, בעלי האתר, מינהל הבטיחות במשרד העבודה, הוועדה המקומית והמועצה המקומית דרום השרון, ועוסקת באי ביצוע ואכיפת הוראות הבטיחות באתר הבנייה. בתביעה מתוארת אזלת היד של המדינה במניעת תאונות עבודה בבניין וההזנחה של הנושא לאורך שנים.
בין השאר, מפורט מספר מפקחי הבנייה המצומצם במינהל הבטיחות במשרד העבודה, התנערות הרשויות המקומיות מטיפול בנושא באמצעות פקחי הבנייה שלה, ומספר כתבי האישום וההרשעות המזערי. "לאחרונה נגזר דינו של קבלן שבאתרו נהרג פועל והוא קיבל קנס בסך של 5,000 שקל. זו הרתעה?", נכתב בתביעה.
אסל ממשיך לתאר בכתב התביעה כיצד נאבקו לאשפז את אסכנר בבית חולים בשטח ישראל, כלקח ממקרה קודם שאירע בחודש ינואר ובו פועל שנפל בטייבה ונפצע באורח קשה, פונה מבית החולים בלינסון לשכם ושם נפטר לאחר יומיים. "לא בכדי ציינו את השתלשלות העניינים, רק כדי להמחיש לבית המשפט את מסכת הייסורים והעינויים שעוברת משפחה של תושב שטחים שנפגע בעבודה", צוין בתביעה. "הנזק בתיק זה הוא ברור ואין שום הצדעה להמתין ולאפשר למזיקים להמשיך בשגרת חייהם כאילו כלום לא קרה, כאשר התובע נלחם על חייו ובני משפחתו נאצים לבקש נדברות כדי לחיות ולישון על הספסל ברחוב מול שער בית החולים".
"עובדים בתנאי עבדות"
בהשוואה לחודש מרס, החודש שקדם לו היה קטלני אף יותר בענף הבניין עם 7 עובדים שנהרגו. מניין זה לא כולל את מותה הטרגי של נטע רוטמן ז"ל, כתוצאה מקריסת המנוף באתר בנייה בכפר סבא.
עם זאת, בן שמעון, מנהל הפורום למניעת תאונות עבודה, אומר כי יש לקחת את נתוני החודש האחרון בעירבון מוגבל, שכן הם לאו דווקא מבשרים על תחילתה של מגמת שיפור. "11 פועלי בניין כבר נהרגו מתחילת שנת 2018, שזה הרבה, ועוד אזרחית נוספת נהרגה כאשר מנוף ישן נפל ומחץ את רכבה", הוא אומר.
לדבריו, הצעדים הננקטים על ידי משרד העבודה אינם מספקים. כך למשל הוא מדגים כי בפועל, הקנסות שהוטלו על הקבלנים טרם נגבו, שכן ניתנה להם אפשרות לערער עליהם. "הקנסות שהוטלו על ידי משרד העבודה הם עבודה בעיניים", הוא אומר.
"במשרד העבודה התהדרו בקנסות של עשרות מיליוני שקלים, אבל בפועל לא קוזז אף לא שקל אחד, כיוון שבאופן תמוה ניתנה אפשרות לקבלנים להגיש ערעור על הקנסות. מדוע מותר להם לערער, אם המפקח מתעד מנוף לא תקין או כל ליקוי אחר? בדיוק כפי ששוללים לנהג שיכור את הרישיון במקום - כך צריך לפעול גם עם עבריינות בבנייה.
"החודש אנו חוגגים את חג החירות בסימן יציאה מעבדות לחירות, אך בישראל עדיין מועסקים עובדים בתנאי עבדות וללא בטיחות, תוך פגיעה בזכות לביטחון תעסוקתי ולעבודה בכבוד", הוא מוסיף ומסכם: "אנו מקווים שאכן פועלי הבניין השקופים והמופקרים יצאו מעבדות לחירות".