מחאה ישראלית נגד Airbnb: "מייקר את השכירות בת"א"
פעילים חברתיים: הפופולריות הגואה של אתר השכרת הדירות לטווח קצר מחמיצה את המטרה ופוגעת גם בשוכרים ה'רגילים'. כ-8,000 דירות כבר מושכרות דרך האתר בתל אביב. "זו לא כלכלה שיתופית אלא מיקסום רווחים", הם מזהירים
כעשרה פעילים חברתיים, חלקם בוגרי המחאה החברתית של 2011, החליטו לפתוח במחאה נגד תופעת השכרת הדירות לטווח קצר דרך אתר Airbnb, זאת בטענה כי הדבר מביא לעליית מחירי השכירות בעיר. הפעילים דורשים להחיל מדיניות מסודרת בנושא, שכיום פרוץ ואינו מוסדר. היום (ב') נפתח עמוד פייסבוק ומתוכנן קמפיין ציבורי בנושא.
חוות דעת: "Airbnb גרמה לעליית מחירי השכירות בתל-אביב"
"משכורת 13" מ-Airbnb: כמה מרוויחים הישראלים על השכרת דירות באינטרנט?
עו"ד יפעת סולל, חוקרת המתמחה בכלכלה דמוקרטית ושיתופית ואחת מהפעילים, מסבירה כי מדובר בתופעה שהחלה להתעצם בשנת 2013, אז היו פחות מ-1,000 דירות להשכרה לטווח קצר, בעוד שכיום יש בעיר למעלה מ-8,000 דירות לפי ההערכות. "מדובר בדירות מגורים רגילות שהוצאו משוק השכירויות", היא מסבירה. "זו מכה קשה ואנו צופים שאם לא תיעשה רגולציה דחופה בנושא, המספר לכל הפחות יכפיל עצמו תוך 3-5 שנים".
מאז החלה התופעה, מחירי השכירות בתל אביב עלו בכ-9% לפי הלמ"ס. עם זאת, מבדיקת עורך מחירון הדירות לוי יצחק, עולה כי להשכרת דירות לזמן קצר היתה עד כה השפעה זניחה על מחירי השכירות בעיר. "שכירות גורמת לזה שיש לנו תשואה של בערך כ-3.5%, ולעומת זה Airbnb גורמת ל-8%-10% אחוז תשואה. כלומר הפער הוא מאוד גדול, אבל אנחנו לא מצאתו שינויים משמעותיים בשכר הדירה", אמר בראיון לאולפן ynet. "זה פוגע יותר בבתי מלון מאשר בשכירות".
מנגד, לסולל אין ספק כי יש קשר בין הדברים, אף שלא נעשו מחקרים שבדקו מה ההשפעה של Airbnb על מחירי השכירות. "אין מדובר בדירות חדשות שנבנו לצורך זה, אלא בדירות מגורים רגילות שהוצאו משוק השכירויות", היא מסבירה. "זו מכה קשה ואנו צופים שאם לא תיעשה רגולציה דחופה בנושא, המספר לכל הפחות יכפיל עצמו תוך 3-5 שנים".
"המגורים בשכונה הפכו לסיוט"
אחת השכונות בה התופעה רווחת במיוחד היא כרם התימנים. "התופעה הזו לא מפריעה רק מבחינת במחירי הדיור", מספר ליאור קרן, שמתגורר בשכונה. "הבניין שבו אני מתגורר הפך לבית מלון ולא במובן הטוב. לתיירים לא איכפת מהתושבים הם חוזרים כל ימות השבוע מבילויים בשעות לא הגיוניות, מרעישים ומלכלכים. המגורים בשכונה הפכו לסיוט".
הפעילים מציינים כי תל אביב היא העיר הגדולה היחידה בעולם, שאין בה כל פיקוח על דירות להשכרה לטווח קצר. הדבר הביא לדבריהם לתופעה של חברות וסוכניות שעוסקות בנושא, כמו גם בנייני מגורים שלמים בעיר שהדירות בהן מושכרות רק לטווח קצר.
"יש להבחין בין מודלים של כלכלה שיתופית או משתפת לבין התנהלות למיקסום רווחים, שפועלת באמצעות פלטפורמות, אך אין לה כל ערך חברתי מוסף", אומרת סולל. "בעולם מבחינים בין התנהלות משתפת, הכוללת השכרת חדר בדירה, בה מתגורר הבעלים או השוכר, לבין השכרת דירות שלמות, בה לא מאפשרים בדרך כלל להפוך את זה לעסק".
בין הפתרונות שמצאו בעולם היא מציינת את הגבלת מספר הימים בשנה שניתן להשכיר בהם דירות לטווח קצר, רישוי, מיסוי מיוחד ועוד. "בתל אביב, לעומת זאת, בה מצוקת הדיור היא מהקשות בעולם, אין כל מיגבלה".
רועי נוימן, מפעילי המחאה החברתית של 2011, מסר כי "המצב שבו מוציאים דירות משוק השכירויות המקומי, שגם כך סובל מחוסר קיצוני, לטובת נופשים של תיירים, תביא אסון לשוק הדיור. אזרחי מדינת ישראל קודמים לאלו הרוצים לנפוש בארץ. איננו נגד התיירים, אך זה מתפקידה של המדינה לדאוג קודם כל לאזרחים".