שתף קטע נבחר

המדינה התעלמה מראיות לסכנת חיים של מבקש מקלט

אזרח ניגרי השיג ראיות לרצח המחריד של אביו ואחותו על רקע פוליטי, אבל משרד הפנים דחה אותו בנימוקים בירוקרטיים. הוא החליט לערער על כך

בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים הורה לאחרונה למשרד הפנים לבחון מחדש בקשת מקלט שהגיש אזרח ניגריה שנמלט לישראל לפני כמעט עשור לאחר שבני משפחתו נטבחו על רקע פוליטי. השופט אלי אברבנאל קבע שהחלטת המדינה לדחות אותו על הסף, מבלי לעיין בראיות חדשות שהצליח להשיג, עלולה לגרום לטעות שמחירה יהיה כבד מנשוא.

 

המערער (45), נוצרי המשתייך למיעוט ה"ירובה", סיפר שהגיע לישראל ב-2010 עקב עימות פוליטי אלים במולדתו. שנה קודם לכן התקיימו בניגריה בחירות מקומיות שהסתיימו בניצחון המפלגה שבה היכנו הוא ואביו. לדבריו, עם קבלת התוצאות פתחו אנשי המפלגה המפסידה במסע אלימות שבמסגרתו שרפו את בית משפחתו, ואביו ואחותו נספו באש. הוא עצמו נמלט לכנסייה בהרים שם שהה עד צאתו לישראל כחבר בקבוצת צליינים. כשהגיע לארץ הוא הגיש בקשה למקלט מדיני אך היא נדחתה והוא נדרש לעזוב.

 

בששנה שלאחר ניסה מבקש המקלט למצוא דרך להישאר בארץ, ולבסוף הצליח להשיג ראיות מניגריה כגון תעודות הפטירה של אביו ואחותו מיום הבחירות ותצלומי הבית השרוף שבו נספו. הוא הגיש ערר על החלטת משרד הפנים אך בית הדין לעררים דחה את בקשתו על הסף בטענה שהוגשה באיחור ניכר וללא סיבה.

 

על החלטה זו הוא הגיש את הערעור לבית המשפט המנהלי. לטענתו משרד הפנים שגה כשדחה את בקשתו מבלי לערב את הוועדה המייעצת לענייני פליטים, ואילו בית הדין טעה כשלא בחן את הראיות החדשות שהשיג, המעידות על כך שאם יחזור לניגריה יהיה בסכנת חיים.

 

מנגד טען משרד הפנים שלא רק שהערר הוגש באיחור, אלא שהראיות החדשות לא מהימנות, כך שבכל מקרה סיכוייו לקבל אשרת פליט בישראל קלושים.

 

היו חייבים לבדוק לעומק

אבל השופט אלי אברבנאל דחה את עמדת משרד הפנים וביטל את פסק דינו של בית הדין לעררים. הוא מצא שבית הדין לא נהג כשורה כשלא עיין בראיות החדשות אף שעל פניו הן תומכות בגרסתו, "ויש בהן פוטנציאל לביסוס טענת 'פחד מבוסס היטב' מרדיפה פוליטית". לו הייתה נערכת בדיקה מעמיקה של הראיות, הוסיף, אפשר היה גם לוודא את אמינותן ומהימנותן.

 

השופט אברבנל הבהיר שמדינת ישראל מחויבת לפי אמנה בינלאומית לבחון לעומק בקשות של פליטים, ועליה להיות זהירה מאוד לפני שהיא דוחה אותן מטעמים בירוקרטיים בלבד. "מחיר הטעות עלול להיות משמעותי", ציטט את שופט העליון חנן מלצר שפסק לפני כשש שנים במקרה דומה.

 

באותו פסק דין נכתב כי "העובדה שרבים מנצלים לרעה את האפשרות להגיש בקשה למקלט מדיני... אינה יכולה לפגוע בהיקף ועומק הביקורת השיפוטית שיש להפעיל בכל מקרה ומקרה, שכן אין לפקוד על המבקש הבודד את עוון אותו ניצול לרעה".

 

לנוכח הדברים הורה השופט אברבנאל למשרד הפנים לדון מחדש בבקשתו של המערער תוך בחינת מכלול הראיות, וחייב אותו בהוצאות משפט של 3,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים