שר הבינוי: פועלים להסדרת נושא החתמת הדיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית
יואב גלנט ציין בכנס שעסק בהתחדשות עירונית כי עד סוף השנה יפעלו 24 מינהלות ברחבי הארץ שבין היתר יוכשרו לטפל בהחתמת הדיירים בפן החברתי והמשפטי. "דיירים רבים נפגעו מחוזים דרקוניים עליהם הוחתמו", אמר. ראש עיריית רעננה: "אנחנו לא מבקשים סיוע מהמדינה, אלא מקדמים את תמ"א 38 בעצמנו, מתוך מדיניות שקולה"
שר הבינוי, יואב גלנט, הודיע היום (ג') כי הנחה את ראש הרשות להתחדשות עירונית, חיים אביטן, לפעול להסדרת נושא החתמת הדיירים בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי.
השגיאות התכנוניות שכולנו משלמים עליהן
"דיירים רבים, ברובם קשישים, נפגעו מחוזים דרקוניים עליהם הוחתמו, ללא ליווי משפטי מתאים וללא הכוונה של גורם מקצועי", אמר במפגש שעסק בנושא התחדשות עירונית והתקיים ביוזמת התאחדות בוני הארץ ומועצת המנהלים של ענף הבנייה. "ההחתמה מלווה בלחצים רבים ויזמים רבים מבטיחים לדיירים הבטחות שווא וגורמים עוגמת נפש רבה".
גלנט הוסיף, כי כיום פועלות 13 מינהלות ב-13 ערים הכפופות לרשות להתחדשות עירונית וכי עד סוף השנה יפעלו 24 מינהלות בערים ברחבי הארץ, שיוכשרו לטפל בהחתמת הדיירים בפן החברתי והמשפטי. "המינהלות פועלות בכפיפות לראש העירייה, ממומנות על ידי משרד הבינוי והשיכון ומסדרות את מערכת היחסים בין האזרח, הקבלן העיר והמדינה, שהיא מערכת יחסים עם הרבה מורכבות", אמר.
אביטן: הקמת הרשות צפויה להסתיים בעוד כחודש
אביטן ציין בדבריו, כי ככל שהדבר תלוי בו, הקמת הרשות תסתיים בעוד כחודש. "המטרה של הרשות היא להאיץ את שיקום השכונות שנבנו בשנות ה-50 וה-60 על קרקעות במרכזי ערים ולהביא את ההתחדשות לפריפריה, שם זה לא כלכלי והיזמים והקבלנים לא מגיעים ובצדק כי מישהו צריך להרוויח ולממן", אמר.
בהתייחסו להקמת המינהלות אמר, כי "זה כלי שלא היה לפני כן. הן ישמשו כמאגר מידע וסיוע. כל מי שרוצה להתעסק בהתחדשות עירונית יגיע אליהן במקום לאגף ההנדסה של העירייה. המינהלת תתעסק רק בהתחדשות עירונית ופינוי בינוי והנושא זה יקבל תאוצה. זה לא יקרה מחר או מחרתיים אבל התהליך יצא לדרך ואני מאמין שנצא במלוא העוצמה בשנים הקרובות".
אביטן התייחס ליישום ההתחדשות באמצעות "מיני הסכמי גג", כפי שנחתם לאחרונה בפיילוט ראשון ברמת גן. "הגענו למסקה שברמת גן אפשר לנפק היתרי בנייה בחודשים הקרובים והלכנו למעין הסכם מסגרת. אנחנו לומדים תוך כדי תנועה ונלמד מהסכם המסגרת הראשון איך נוכל לשפר את השני והשלישי. אני מאמין שהמדינה רוצה את זה, הדיירים רוצים את זה ובטח ראשי הרשויות".
סמי מצלאווי, יו"ר חברת מצלאווי, ציין את הקושי בהוצאת פרויקטים של התחדשות עירונית כיום ואמר כי "השאלה היא אם הרשות להתחדשות עירונית תיתן פתרונות יותר מהירים ונכונים. ביקשנו שהיא תכלול את כל משרדי המממשלה שאמורים לאשר את התוכניות ולהוציא אותן לפעל באופן מיידי".
ישראל זינגר ראש עיריית רמת גן, התייחס לחשש כי מינהלות הרשות להתחדשות העירונית יוסיפו רק ביורוקרטיה, ואמר כי לא מדובר ברגולטור נוסף. "זה יותר כמו רגולטור פסיכולוגי, כי התושבים איבדו קצת אמון", אמר.
אל מול החשש כי התחדשות עירונית נרחבת בעיר תכניס אותה לגרעון עצום ציין כי "בתקופה האחרונה ביצענו תכנון בסיוע המינהלת ועשינו סדר. לא מספיקה תוכנית אב אחת לכל העיר. כעת, עם זריקת המרץ הכספית של הרשות להתחדשות עירונית, אפשר להגביר את הקצב. אף אחד לא עושה לנו טובה ורמת גן לא עושה טובה לאף אחד. המדינה רוצה דירות באזורי הביקוש כי זה יוריד את מחירי הדירות ויעזור לקרן להעביר כספים לפריפריה. המינהלת תפשט את ההליכים".
איתן גינזבורג, ראש עיריית רעננה, אמר כי "אנחנו רואים בתמ"א 38 ובהתחדשות עירונית הזדמנות לחדש את פני העיר, בעיקר המרכז הוותיק, ולהוסיף מלאי של דירות. היום אנחנו יודעים מה אפשר לבנות, איפה ואם, ואין שאלות. יצרנו מדיניות תכנונית בתוכנית המתאר, שסימנה מתחמי מגורים לתמ"א 38. אנחנו לא מחכים לתוכניות גג ומבקשים סיוע מהמדינה, אלא לוקחים אחריות ומקדמים את תמ"א 38 בעצמנו, מתוך מדיניות ברורה ושקולה כפי שהתווינו אותה וקיבלה את כל האישורים".