הקפאון נמשך: ירידה של 12% ברכישת דירות בפברואר
מנתוני הכלכלן הראשי באוצר עולה כי מספר העסקאות שביצעו המשקיעים צנח ב-29% בהשוואה לחודש הקודם. ירידה חדה בשיעור של 18% נרשמה גם במספר הרכישות של משפרי דיור
נמשך הקיפאון בשוק הנדל"ן: ירידה בשיעור 12% במספר העסקאות בשוק החופשי (מחוץ ל"מחיר למשתכן") נרשמה בפברואר בהשוואה לאותו החודש בשנה שעברה. כך עולה בסקירה שפרסם היום (א') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. בפברואר השנה נרכשו 8,700 דירות, מהן 7,600 דירות במחירי השוק החופשי ו-1,100 דירות במסגרת מחיר למשתכן.
שיא ברכישת דירות על ידי תושבי חוץ בפסח
צניחה של 20% במכירות דירות חדשות בחברות הציבוריות
בין הנתונים הבולטים: משקל הדירות שרכשו המשקיעים ירד לשיעור הנמוך ביותר מאז תחילת העשור הקודם וירידה חדה נרשמה גם ברכישות של משפרי דיור.
הירידה במספר העסקאות בשוק החופשי, כולל דירות חדשות ודירות יד שנייה, נמשכת מאז חודש מרס 2017. מספר העסקאות בשוק החופשי ירד בשיעור דומה גם בהשוואה לחודש ינואר 2018.
משרד האוצר טוען כי בחודש פברואר הגיע מספר הרכישות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן לרמתו החודשית הגבוהה ביותר עד כה, ולמרות זאת, חלה ירידה בסך העסקאות (כולל מחיר למשתכן והשוק החופשי), הן בהשוואה לחודש ינואר 2018 (ירידה של 4%) והן בהשוואה לחודש פברואר 2017 (ירידה של 2%).
מבין העסקאות שבוצעו בפלח השוק של הדירות החדשות, שנמכרו במסגרת השוק החופשי, נמשך הקיפאון בפברואר עם 1,800 דירות חדשות שנמכרו – ירידה של 5% בהשוואה לינואר 2018 וללא שינוי בהשוואה לפברואר 2017 – החודש הראשון באותה השנה בו ירד מספר העסקאות בדירות החדשות אל מתחת ל-2,000 דירות.
מבחינה גיאוגרפית, אזור נתניה בולט עם ירידה חדה של 18% בעסקאות בפלח הדירות החדשות בהשוואה לינואר 2018 וירידה של 24% לעומת פברואר 2017. מספר הדירות החדשות שנמכרו בנתניה בפברואר בשוק החופשי עמד על 170 בלבד – אחת הרמות החודשיות הנמוכות ביותר שנרשמו באזור זה בשנים האחרונות.
שפל בעסקאות של משקיעים
המשקיעים, לדברי האוצר, הם אלה שהובילו את הירידה במספר העסקאות, כשסך הדירות שרכשו בפברואר עמדו על 1,100 דירות בלבד – ירידה חדה של 29% בהשוואה לינואר 2018 ובשיעור דומה לעומת פברואר 2017.
משקל עסקאות המשקיעים מתוך סך העסקאות בפברואר ירד לשפל היסטרי, לפי האוצר, של 13% מתוך סך העסקאות. ירידה זו רלוונטית לכל אזורי הארץ, אבל בולטת במיוחד באזור נתניה ובאזור תל אביב עם שיעורי ירידה חריגים במיוחד של 70% ו-50% בהתאמה בפברואר לעומת פברואר אשתקד.
מכירות המשקיעים ירדו בחודש פברואר ב-18% בהשוואה לרמה הגבוהה שנרשמה בינואר 2018, ולמרות הירידה החדה במכירות המשקיעים, המשיך לרדת בקצב גבוה יותר מלאי הדירות המוחזק על ידי המשקיעים, כשבפברואר נגרעו ממלאי זה 630 דירות. מאז אפריל 2016 נגרעו ממלאי זה 9,400 דירות.
במספר רכישות משפרי הדיור חלה ירידה של 17% בהשוואה לחודש הקודם (ינואר 2018) וירידה של 20% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. סך הרכישות של משפרי הדיור בפברואר עמד על 2,800 דירות. זאת בהמשך לירידה הרציפה שנרשמה מאז פברואר 2017 במספר הדירות שנרכשות על ידי משפרי הדיור.
באזור רחובות נרשמה הירידה הגדולה ביותר במספר רכישות הדירות על ידי משפרי דיור (25%) בהשוואה לחודש הקודם וירידה בשיעור זהה בהשוואה לחודש פברואר אשתקד. סך הדירות שרכשו משפרי הדיור באזור זה בפברואר עמד על 450 דירות בלבד – לדברי האוצר, אחת הרמות הנמוכות ביותר שנרשמו באזור זה בשנים האחרונות.
מלאי של 13 אלף דירות בהמתנה
עוד עולה, כי באזור רחובות נרשמה ירידה משמעותית של 7 נקודות אחוז בשיעור משפרי הדיור שרוכשים דירה לפני שמכרו את דירתם הקודמת (דירות בהמתנה). באוצר טוענים, כי העובדה שלפיה שיעור רוכשי הדירה בהמתנה נמצא בירידה בין 2015-2017, מרמזת על שינוי בציפיות משפרי הדיור ביחס לתועלת הכלכלית שגלומה במהלך זה.
נמצא שמחצית ממשפרי הדיור שמכרו את דירותיהם באזור רחובות בפברואר טרם רכשו דירה חלופית, כלומר מהלך זה הוא בעל תועלת כלכלית על רקע הציפייה לירידת מכירים.
מלאי הדירות בהמתנה עמד בתחילת פברואר על 13,200 דירות – עלייה לעומת הנתון האחרון שפורסם באוגוסט 2017 בשיעור של 22%. עם זאת, לעומת פברואר אשתקד חלה ירידה של 2%. הגידול במלאי הדירות בהמתנה מאז אוגוסט 2017 מוסבר בעיקר בירידה המתעצמת בסך העסקאות בשוק, שמביא לירידה בקצב בו יוצאות הדירות ממלאי זה.
בנוסף, משך הזמן בו עומדות דירות על המדף עד למכירתן התארך אף הוא. למשל, באזור רחובות נדרשו בפברואר 6.4 חודשים בממוצע למכירת דירה שיצאה ממלאי הדירות בהמתנה, בעוד שבפברואר 2017 עמד פרק זמן זה על חמישה חודשים בממוצע.
היום, קיימת מגבלת זמן של 18 חודשים מיום רכישת הדירה החלופית עד שמשפרי הדיור ימוסו במס רכישה ומס שבח כאילו היו משקיעים, אם טרם מכרו את דירתם הקיימת. לכן, משפרי דיור שרכשו דירה לפני חצי שנה ומעלה וטרם מכרו את דירתם הקודמת, עלולים להראות נטייה גוברת להורדת מחירים במהלך השנה הקרובה.
רכישות הזוגות הצעירים הסתכמו בחודש פברואר ב-4,700 דירות, מהן 1,100 דירות במסגרת מחיר למשתכן. בניכוי מכירות מחיר למשתכן נרשמה יציבות במספר הדירות שנרכשו על ידי הזוגות הצעירים הן בהשוואה לפברואר אשתקד והן בהשוואה לחודש הקודם.
בעוד באזור המרכז נרשמה ירידה חדה ברכישת דירות בשוק החופשי על ידי הזוגות הצעירים (ירידה של 24% בהשוואה לינואר ו-6% בהשוואה לפברואר אשתקד), הרי שבאזור רחובות נרשם גידול של יותר מ-20%, הן בהשוואה לפברואר אשתקד והן בהשוואה לינואר.