שינוי מגמה? עלייה בביקוש למשכנתאות
אחרי חודשים של ביקוש מתון יחסית, ולמרות הדשדוש בשוק הנדל"ן, נרשם בחודש מרץ שיא של שנה וחצי בהיקפי המשכנתאות שנלקחו והם הסתכמו ב-5.2 מיליארד שקל. הסיבות: הקלה בהלוואות שניתנה במהלך החודש והסמיכות לחג הפסח
אחרי תקופה ממושכת שהצביעה על התמתנות בביקוש למשכנתאות, מנתוני חודש מרץ עולה כי חל גידול בהיקפי המשכנתאות - ואלו רשמו שיא של שנה וחצי.
על פי נתוני בנק ישראל שפורסמו היום (א'), סך המשכנתאות שנלקחו בחודש מרס הסתכם ב-5.2 מיליארד שקל - גידול של כ-20% בהשוואה לחודש הקודם, וגידול של כ-16% בהשוואה לחודש מרץ 2017.
למעשה מדובר בסך המשכנתאות הגבוה ביותר שנלקח מאז חודש אוגוסט 2016. גם מספר ההלוואות שנלקחו בחודש שחלף היה חריג יחסית, ועמד על 7,800.
אחד ההסברים לגידול בהיקפים למרות הקיפאון בשוק רכישת הדירות, הוא הוראת בנק ישראל שנכנסה לתוקף במהלך חודש מרץ ונועדה למתן את דרישות ההון של הבנקים, כך שיוכלו להקל על הלווים שאין להם הון עצמי מספיק ולהגדיל להם את המשכנתא.
נזכיר כי על פי הוראות הפיקוח על הבנקים, עד כה, הלוואות לדיור בשיעור מימון (היחס בין סכום ההלוואה לשווי הנכס – LTV) של 60%-75% דרשו הקצאת הון גדולה יותר, מה שגרם לעיתים לבנקים לא למהר להעניק הלוואות בשיעורי מימון גבוהים, וגם אם כן, לגבות בגינן ריבית גבוהה יותר.
ההוראה החדשה של בנק ישראל משנה את מדרגת הריבית הגבוהה ומאפשרת לבנקים לרתק פחות הון כנגד ההלוואות בשיעור המימון הגבוהים יותר (60%-75%). כך, לווים שנדרשו עד כה להביא הון עצמי גדול יותר (בין היתר על ידי לקיחת הלוואות אחרות, שאינן משכנתא, בריבית יקרה יותר), יוכלו להגדיל את המשכנתא ולהקטין את ההלוואות האחרות שאגב, את רובן הבנקים עצמם "העניקו" ללקוחות. כלומר, הבנקים אומנם סגרו את הדלת להלוואה זולה יותר (משכנתא), אבל פתחו את הדלת להלוואה יקרה יותר (הלוואה צרכנית).
הסבר נוסף הוא הסמיכות לחג הפסח, כאשר הלווים העדיפו לסיים את הפרוצדורה הכרוכה בלקיחת ההלוואה, לפני החג. מוקדם להעריך האם מדובר באמת בשינוי מגמה, או בחודש חריג באופן יחסי.
על פי הנתונים שפורסמו, בשלושת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו מספר ההלוואות שנלקחו ב-21,533, ובסך כולל של 14.1 מיליארד שקל .
נכון לחודש מרץ, תמהיל הלוואות המשכנתא שניטלו היה בממוצע: 38% ריבית פריים, 27% ריבית קבועה לא צמודה, 16% ריבית קבועה צמודת מדד, 17% ריבית משתנה צמודת מדד ו- 2% צמוד מט"ח.