נשיא התאחדות בוני הארץ: "מחיר למשתכן היא תוכנית גוססת; השר כחלון איבד את הדרך"
רוני בריק תקף בחריפות את מהלכיו של שר האוצר משה כחלון בתחום הנדל"ן בכנס ענף הבנייה שמתקיים באילת. "הציבור הבין שמחיר למשתכן לא עובדת יותר, אנחנו רואים את זה בעוד ועוד ביטולים. הרגע שבו שר מפסיק לשמוע לעצות של המומחים ואנשי השטח שבו הוא מטפל – הוא רגע עצוב"
"מחיר למשתכן בצורתה הנוכחית היא תוכנית בנייה גוססת", כך אמר הבוקר (ה') נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, במהלך המפגש השנתי המקצועי של ענף הבנייה והתשתיות, שמקיימת ההתאחדות בשיתוף עם הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל באילת.
גלנט: "ניתן זכויות בנייה לקבלנים שיקדמו התחדשות עירונית בפריפריה"
התאחדות הקבלנים: הממשלה גרמה להתייקרות של 60 אלף שקל במחיר דירה ממוצעת
"חלק ניכר משוק הדיור", אמר בריק, "פועל זמן רב מידי, ללא מידע ברור על הצורך האמיתי בדירות בכל מקום, היכולת הכלכלית של תושבי כל אזור, מתי יושלמו התשתיות באזור הבנייה, מה היזם או הקבלן יכול להציע בכל מתחם ועוד. שר האוצר מתגאה על כך שהוא נטרל את גורם היזם-הקבלן אבל מה לעשות – אי אפשר לנטרל את היחיד שבונה באמת ולצפות שהבנייה תמשך".
הוא הוסיף, כי "שר האוצר סימן מטרה ראויה של סיוע לחסרי דיור. אני משוכנע שכאשר הוא יצא לדרך הוא באמת ובתמים חשב שיוכל לחתוך מחירים בסבסוד קרקע ושיוכל באמת לטפל בכל חסרי הדיור. אבל איפשהו אחרי הבחירות, השר כחלון איבד את הדרך. הרגע שבו שר מפסיק לשמוע לעצות של המומחים ואנשי השטח שבו הוא מטפל – הוא רגע עצוב. כולנו ראינו את זה קורה. באים שרים ומנסים לתקן טעות גדולה אחת עם טעות גדולה אחרת".
לדבריו, חלה עלייה בסיכון של הקבלנים וציבור רוכשי הדירות בעקבות התנהלות הממשלה. "אנחנו כבר נמצאים חודשים בירידה משמעותית בהתחלות הבנייה ואם זה לא מספיק – אז יש סיכוי סביר שנכנס לתקופת בחירות. בכל שש מערכות הבחירות לכנסת משנת 2001 נרשמה ירידה של 30%-40% בהתחלות הבנייה למגורים ובעקבותיה בא זינוק במחיר הדירות".
הקבלנים: "אין צורך במחיר למשתכן בשדה דב"
"הציבור הבין שתוכנית מחיר למשתכן לא עובדת יותר בצורה שבה מפעילים אותה, אנחנו רואים את זה בדיווחים על עוד ועוד ביטולים", הוסיף. "אין צורך במחיר למשתכן בשדה דב. קחו את מרכז מדינת ישראל, תמכרו במיליארדים שהקבלנים יתחרו שם, ובכסף הזה תבנו דירות להשכרה על קרקעות המדינה בישראל. יש מה לעשות. אנחנו נהיה הראשונים לתמוך בתוכנית מותאמת לצורכי השוק".
בריק ציין, כי בנושא התשתיות והבנייה הציבורית מתחיל שינוי, עם מינויים של צוותים בינמשרדיים לבחינת הכשלים בתחום. "על פי החוק, כשאין תשתית, לא מאכלסים דירות", אמר. "בשנה שעברה קמה מחאה ציבורית רחבה של רוכשי דירות בעקבות איחורים של חודשים באכלוס דירות, שנולדו בגלל איחורים בפרויקטי תשתית ובנייה ציבורית".
"אני קורא מכאן לראשי הצוותים - האיצו את עבודתכם", הוסיף. "פרסמו במהירות הוראות לשינוי תהליכים ושיטות עבודה לכל ספקי העבודה בתחום התשתיות – ממשלתיים ומוניציפאליים. אנחנו, הקבלנים, בונים ממש עכשיו עשרות אלפי דירות בשכונות חדשות, חלק לא מבוטל מהן ימסרו באיחור, אם לא תשונה לחלוטין התמונה בתחום התשתיות והבנייה הציבורית".
בהמשך קרא לשר האוצר: "שים את המחלוקות בצד, שב איתנו ובוא נפעל יחד לחזרה למסלול של עלייה בהיקף הבנייה, להורדת עומס המס שנופל על כתפי רוכשי הדירות, לתכנון ואישור מהיר של תוכניות והיתרי בנייה, לתמיכה ממשלתית והאצת בנייה בהתחדשות עירונית בכסף אמיתי, ובלי הנחות לראש עירייה שמונע זאת. שב איתנו ונפעל יחד לייצר מסלול המעודד בנייה המונית לשכירות ארוכת טווח בלי סיסמאות - יש לך ולנו הזדמנות לעשות שינוי".
"לעשייה של השר חיים כץ אין כלום לטובת הבטיחות"
בפתח דבריו התייחס בריק לבעיות הבטיחות הרבות בענף הבנייה. שלשום (ג') פרסם מבקר המדינה דו"ח לפיו כלל הגופים הממשלתיים, ובראשם משרד השיכון, אינם ממלאים את תפקידם למיגור בעיות הבטיחות החמורות בענף, המוביל בשיעור ההרוגים בתאונות עבודה.
בריק אמר, כי "הבטיחות היא באחריותנו. כאשר שר העבודה והרווחה חיים כץ החליט להרחיב את האחריות לבטיחות בעבודה תמכנו, אבל הוא תמך בפתרון פופוליסטי, נוח וקל - פתרון הענישה. לא צריך להתאמץ ולהשקיע בו כמעט כלום.במקום לגייס קבוצה גדולה של פקחים, להכשיר אותם ולתת להם כלים, השר המציא תפקיד חדש - ממונה קנסות. השר העביר פקחי בנייה מהתעשייה לבנייה, וכל יום מחלקים קנסות ועיצומים שחלק גדול מהם לא קשור לבטיחות ולא ישפיע על בטיחות. אני מקבל דיווחים שהפקחים מצלמים מבחוץ ולא נכנסים בכלל לאתר".
"לעשייה של השר חיים כץ אין כלום לטובת בטיחות", הוסיף. "אנחנו לא מתרגשים, בתי המשפט יהיו מפוצצים בתביעות משפטיות. ככה לא מצילים חיי אדם, נכון שמתחילים בחינוך, אבל כלום לא יקרה ללא השקעת ענק במערך פיקוח ואכיפה לצד הכשרות והדרכות לעובדים וללא אפשרות ענישה של עובדים סוררים".