שתף קטע נבחר
 

האוצר: עלייה של 14% ברכישת דירות במרס לעומת החודש שלפניו

נתוני הכלכלן הראשי באוצר מצביעים אולי על סיום הקיפאון בשוק הנדל"ן: בחודש מרס נרכשו 9,100 דירות, מהן 8,200 דירות בשוק החופשי. עם זאת, במספר הדירות החדשות שנמכרו שלא במסגרת "מחיר למשתכן" נרשמה ירידה של 6% לעומת מרס בשנה שעברה

הסוף לקפאון בשוק הנדל"ן? מספר העסקאות לרכישת דירות בשוק החופשי (מחוץ ל"מחיר למשתכן") בחודש מרס ירד ב-6% לעומת חודש מרס אשתקד, אך עלה ב-14% לעומת פברואר האחרון. כך עולה מסקירת ענף הנדל"ן למגורים, שפרסם היום (א') אגף הכלכלן הראשי באוצר.

 

בחודש מרס נרכשו 9,100 דירות, מהן 8,200 דירות בשוק החופשי. מספר העסקאות בדירות חדשות בשוק החופשי ירד ב-6% לעומת מרס הקודם – שיעור ירידה זהה לזה שנרשם בחודש פברואר. שיעורי ירידה אלה מותנים בהשוואה לחודשים קודמים, בהם שיעורי הירידה היו דו-ספרתיים. מדובר בירידה רצופה מאז פברואר 2017.

 

הקפאון נמשך: ירידה של 12% ברכישת דירות בפברואר

 

   (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)
  

התמתנות קצב הירידה ברכישת דירות חדשות בחודשיים האחרונים בהשוואה לחודשיים המקבילים ב-2017 נובעת במידה רבה מהירידה במספר העסקאות כבר בפברואר 2017 לרמה נמוכה יחסית.

 

אזורי הפריפריה בלטו במיוחד בהמשך מגמת הירידה המשמעותית במספר העסקאות בדירות חדשות בשוק החופשי בהשוואה למרס 2017. לעומתם, באזור ירושלים, בו הגיע מספר העסקאות בחודש פברואר לרמה מהנמוכות ביותר בשנים האחרונות, דווקא נרשמה עלייה חדשה במכירת דירות חדשות בשוק החופשי, גם בהשוואה לחודש פברואר וגם בהשוואה לחודש מרס 2017. עלייה זו מתמקדת בעיקר בשכונת ג'בל מוכבר, ברכישות שהתרכזו בעיקר באוכלוסייה הערבית.

 

גם באזורי רחובות והמרכז נרשם גידול משמעותי ברכישת דירות בשוק החופשי, אף כי מדובר ברמת מכירות נמוכה בהשוואה לשנים קודמות. בשני אזורים אלה נרשמה התאוששות במכירות בחודש מרס בחלק מחברות הבנייה הגדולות – פלח שחווה ירידה גדולה יותר בשנה האחרונה, עם אינדיקציות לירידת מחירים. באזור רחובות רשמה אחת החברות הגדולות גידול משמעותי במכירות על רקע מבצע מכירות לזכאי "מחיר למשתכן" תושבי רחובות, אף כי לא מדובר במבצע מכירות במסגרת התוכנית, אלא יוזמה פרטית של החברה.

 

רכישות המשקיעים בשפל

משקל רכישות המשקיעים מתוך סך העסקאות עדיין נמצא בשפל של 13%, בדומה לחודש פברואר, ונמוך בשש נקודות אחוז בהשוואה למרס אשתקד. רכישות המשקיעים הסתכמו ב-1,200 דירות – ירידה של 30% לעומת מרס 2017 ועלייה של 5% בהשוואה לפברואר, המתמקדת בעיקר בתל אביב.

 

כרבע מהדירות שרכשו המשקיעים בחודש מרס נרכשו על ידי משקיעים "מרובי נכסים" (בעלי שלוש דירות לפחות), שיעור דומה לזה שנרשם בחודש הזהה בשנה שעברה. זאת למרות שבחודש מרס 2017 הסיכוי להעברת חוק "מס דירה שלישית" היה גבוה יותר מאשר במרס האחרון.

 

שיעור המשקיעים שרכשו יותר מדירה אחת להשקעה ב-2018 (ינואר עד מרס) הוא נמוך (1.2%) לעומת התקופה המקבילה אשתקד (2.5%). נתונים אלה ככל הנראה מעידים על נטייה קטנה יותר של המשקיעים "הכבדים" להרחיב את חשיפתם לשוק הנדל"ן, ללא קשר להסתברות להטלתו של מס משקיעים.

 

מכירות המשקיעים בחודש מרס רשמו ירידות של 17% בהשוואה לרמה הגבוהה שנרשמה במרס 2017, שעמדה עדיין בצל חקיקת "מס דירה שלישית". לעומת פברואר נרשם גידול משמעותי של 15% במכירות המשקיעים בכל האזורים למעט באר שבע והמרכז. בנתניה נרשם גידול חריג במכירות המשקיעים, ובאופן יחסי בולטות גם הערים רעננה והוד השרון, שמרכזות יחד 30% ממכירות המשקיעים באזור.

נתניה. גידול חריג במכירות המשקיעים ()
נתניה. גידול חריג במכירות המשקיעים

במכירות המשקיעים בולט גידול במשקל הדירות שנמכרו למשפרי דיור, משיעור של 36% ממכירות המשקיעים בפברואר ל-40% בחודש מרס.

 

משפרי הדיור בחודש מרס רכשו 3,200 דירות – ירידה של 9% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בהשוואה לפברואר, בו נרשמה אחת הרמות הנמוכות ביותר של רכישות משפרי הדיור בשנים האחרונות, חלה עלייה של 17% ברכישות אלה. יותר מחצי מהגידול הזה התרכז באזורי המרכז ורחובות, אף כי ברחובות מדובר עדיין ברמה נמוכה של רכישות. לעומתו, אזור המרכז הוא האזור היחידי בו רמת הרכישות של משפרי הדיור בחודש מרס גבוהה גם בהשוואה למרס 2017, בשיעור של 9%.

 

עיקר הרכישות של משפרי הדיור באזור המרכז התמקד בפלח השוק של הדירות החדשות, בעיקר בחולון ובגבעת שמואל. בחולון גידול רכישות משפרי הדיור חל בד בבד עם ירידה משמעותית של 5% במחירי הדירות הנרכשות.

 

רכישות הזוגות הצעירים הסתכמו במרס ב-4,700 דירות, מהן 3,800 נרכשו בשוק החופשי. לעומת פברואר חל גידול של 14% ברכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי וגידול של 11% לעומת מרס 2017. לראשונה מאז ינואר 2017 נרשם גידול ברכישות אלה בהשוואה לתקופה מקבילה בשנה הקודמת. גידול זה מתמקד בעיקר באזורי ירושלים ורחובות. בירושלים מוסבר הגידול בחלקו בפרויקט בג'בל מוכבר ובגידול משמעותי במשקלן של הדירות שנמכרות על ידי משקיעים באזור זה לזוגות צעירים.

 

ברחובות הגידול ברכישות חל במקביל לירידה במחירי הדירות הנרכשות – חדשות ויד שנייה. נמצא שבהכללת "מחיר למשתכן", מחירי דירות יד שנייה אף גבוהים במעט מאלה של הדירות החדשות. מחירי הדירות החדשות שנרכשות על ידי הזוגות הצעירים באזור זה נותרים ברמה נמוכה גם בחודשים בהם כלל לא נערכות עסקאות "מחיר למשתכן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים