שתף קטע נבחר
 

מפקד פיקוד העורף לשעבר: "בלתי אפשרי למגן את המדינה בשבועיים - זה ייקח שנים"

העורף הישראלי לא מוכן למלחמה - כ-100 אלף מבנים, שהוקמו לפני שהוחלט לחייב בניית מרחבים מוגנים בכל בנייה חדשה - אינם ממוגנים. אלוף (מיל') גבי אופיר: "התהליך הזה לא יסתיים עוד עשרות שנים". צפו בדיון באולפן ynet

העורף הישראלי לא מוכן למלחמה - צפון בדיון    (צילום: משי בן עמי)

העורף הישראלי לא מוכן למלחמה - צפון בדיון    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

ההתחממות בגזרה הביטחונית מעלה מחדש את אי היערכות של אלפי מבנים בישראל בפני איומי טילים. לפי ההערכות, כ-100 אלף מבנים, שהוקמו לפני שהוחלט לחייב בניית מרחבים מוגנים בכל בנייה חדשה - אינם ממוגנים כיום. תמ"א 38, התוכנית שנועדה במקור לחזק מבנים בפני רעידות אדמה, אמורה לענות גם על הצורך בבניית מרחבים מוגנים, אבל התוכנית עדין מדשדשת, בעיקר בפריפריה, בה אין לה כדאיות כלכלית.

 

תמ"א 38: פחות מ-1% מהמבנים הזכאים שופצו במסגרת התוכנית

החלטה דרמטית בהרצליה: נעצרו פרויקטי תמ"א 38

"הרשויות המקומיות עוצרות התחדשות עירונית"

 

אלוף (מיל') גבי אופיר, לשעבר מפקד פיקוד העורף, ציין בראיון לאולפן ynet כי מדובר בבתים בהם מתגוררים כ-2.5 מאזרחי ישראל. לדבריו, "אם נדמה לכם שהולכים למגן מדינה בשבועיים אז יש לכם טעויות. לא רק לכם, ברמת ציפיות של האזרח. זה תהליך של שנים".

 

למה התהליך הזה לא מתקיים כבר שנים?

"התהליך הזה לא יסתיים עוד עשרות שנים, שלא תהיינה אי הבנות, ויכול להיות שיהיו עוד שני סבבי לחימה. אני לא אומר אוקיי זה המצב, צריך לבדוק מה עושים בעניין הזה ואת הדרך שבה נותנים מענה, אבל אני אומר שזה לא יקרה מיידית". 

 

האם ישראל לדעתך עשתה מספיק כדי למגן את העורף שלה?

"רק מ-1991 התחילו לבנות ממ"דים, אז תאר לך שכל המבנים שנבנו לפני כן, מאז קום המדינה, שעדיין קיימים, לא נותנים מענה. לכן זה לא הוקוס-פוקוס וזה קורה. אפשר לציין את העובדה, עכשיו צריך לבדוק האם הממשלה באמת עשתה רבות על מנת שהתהליכים יצליחו והאם היה אפשר להספיק.

 

 

אין מרחבים מוגנים - אז יוצאים לחדר המדרגות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אין מרחבים מוגנים - אז יוצאים לחדר המדרגות(צילום: רויטרס)

היה אפשר?

"אין לי כלים להגיד לך האם מספרית היה אפשר או לא. הכל אפשרי בחיים", השיב והוסיף כי "תמ"א 38, לדוגמא, לא נותנת מענה לכל המדינה מבחינה כלכלית ועובדה, אף קבלן לא רץ לפריפריה. כלומר, צריכה להיות מעורבות ממשלתית ליצור התאמה כלשהי או כל פטנט אחר על מנת לתת מיגון. אזרח המדינה צריך להיות ממוגן, נקודה. ועכשיו יש לבדוק איפה למצוא את הפיתרונות לעניין הזה".

 

"לא רואים נהירה של יזמים"

יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים, סיפר לאולפן ynet כי בתקופה האחרונה נרשמה עלייה בפניות של דיירים לחברה לגבי ביצוע תמ"א 38 בבנייני המגורים שלהם. "זה גם קרה בלוחמה הקודמת עם לבנון, כשנורו טילים", אמר. "הדיירים מתקשרים יותר לגבי המיגון של הממ"דים ופתרונות המיגון שלהם".

 

חסון הוסיף כי אף שתמ"א 38 זו קודם כל תכנית לחיזוק המבנים בפני רעידות אדמה, הרי שהיא מספקת גם פתרונות מיגון, שפיקוד העורף דורש מהיזמים לעמוד בהם. בניית ממ"ד בבית באופן עצמאי לעומת זאת, הוא תהליך ביורוקרטי מסורבל לדבריו, שעלותו עומדת על כ-100 אלף שקלים.

 

עם זאת הוא ציין כי יש בעיות רבות של כדאיות כלכלית לביצוע התכונית בפריפריה. "אנחנו לא רואים נהירה של יזמים, כמו שרואים אותה בתל אביב",אמר. "היו לנו מגעים עם מספר ראשי ערים בפריפריה, לתכנית תמריצים אגרסיבית שתאפשר ליזמים לממש תמ"א 38 גם בפריפריה. זו תכנית שצריכה לבוא או מראשי הערים או מהממשלה. כך למשל, לתת למי שיממש תמ"א בבית שאן או בטבריה סט תמריצים, הקלות במיסוי וזכויות בנייה נוספות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים