מטבעות בהר הבית: עשו עסקים בבית המקדש
חמישה מטבעות נדירים שהתגלו לאחרונה בפרויקט סינון העפר מהר הבית ונחשפים כאן לראשונה, מלמדים על החיים המנהליים שהתרחשו בבית המקדש ובהר הבית: "אלה המטבעות הראשונים שהוטבעו אי-פעם על ידי יהודים. עולי הרגל היו ממירים את המעשרות והתרומות במטבע"
מטבעות נדירים – שלושה שלמים ושניים שחוקים – התגלו לאחרונה בפרויקט סינון העפר מהר הבית ונחשפים כאן לראשונה. מדובר במטבעות זעירים עשויים כסף, שעליהם מוטבעת המילה 'יהֻד' בכתב העברי העתיק - מהראשונים שהוטבעו בירושלים על ידי יהודים - המתוארכים לסוף המאה הרביעית לפני הספירה, ימי "שיבת ציון", אז שלטה באזור האימפריה הפרסית.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
לדברי צחי דבירה (צויג), המפעיל את פרויקט הסינון עם הארכיאולוג, ד"ר גבי ברקאי – "לאורך 150 שנות חפירות ארכיאולוגיות בכל אתרי ירושלים הקדומה, פורסמו עד עתה רק חמישה מטבעות מטיפוס זה. כעת מצאנו בהר הבית שלושה מטבעות שלמים ועוד שניים שחוקים, ככל הנראה מאותה הסדרה, ובהמשך אנו מעריכים שנמצא עוד".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- המדבר המוסרי שלנו בעזה: זו לא הדת שלי/ פרופ' רוחמה וייס
- אבותינו לא היו מזהים: שבועות בישראל, 2018
- חילונים, תפסיקו לפחד מהדתה. קבלו תורה/
עמיחי שיקלי
העובדה שריכוז של חמישה מטבעות מסוג זה נמצאו בהר הבית, מלמדת, לפי דבירה, על "החיים המנהליים שהתרחשו בבית המקדש ובהר הבית", כדבריו. "ייתכן אף שהוטבעו בהר הבית. כל מוסדות השלטון היו בסמוך לבית המקדש שממנו שאבו את ההשראה לפעילותם".
הוא מוסיף עוד כי "עולי הרגל שהביאו ביכורים לבית המקדש החל מחג השבועות - היו מביאים גם את המעשרות, התרומות ומתנות נוספות. על פי המקרא ניתן היה להמיר אותם בכסף, ובימי בית שני היו ממירים אותם במטבע. ייתכן שזו הסיבה לכך שבראשית השימוש במטבעות ביהודה, היה בעיקר שימוש בכסף ולא במתכות אחרות".
המטבעות היהודיים הראשונים
ל"אוצר המטבעות" (היחסי) שהתגלה בעפר מהר הבית יש סיבות נוספות: "גם שיטת הסינון הרטוב שפותחה בפרויקט, וגם העובדה שהר הבית שימש כמרכז מנהלי ומסחרי בראשית ימי בית המקדש השני – זמנם של מטבעות 'יהֻד'".
לדברי דבירה, "אלה המטבעות הראשונים שהוטבעו אי-פעם על ידי יהודים. הם מבטאים את שיבת עם ישראל לארצו לאחר גלות בבל, ואת יכולתם לקיים ולנהל קשרים דיפלומטיים עם האימפריה השולטת, פרס דאז, בדומה להיום ביחסינו עם ארצות הברית".
הוא מוסיף כי "דווקא בשבוע שבו חגגנו את יום ירושלים, ובשעה שהאיראנים מדברים על רצונם להשמיד את ישראל, נחשפים מטבעות מהתקופה שבה השלטון הפרסי אהד את היהודים ואפשר להם לחיות בארץ ישראל בכבוד".
תסתכלו על השקל שלכם
המטבעות הנדירים שהתגלו עשויים כסף, אבל זעירים בגודלם – קוטרם הוא רק 7 מ"מ. הם עוצבו בעקבות המטבע שהיה הנפוץ בעולם העתיק בתקופה זו – האובול האתונאי. הירושלמים העתיקו את סמל התנשמת, הגם שמדובר בבעל חיים טמא, אך שינו את הכיתוב – מהאותיות היווניות "ΑΘΕ" המסמלות את שמה של העיר אתונה, לאותיות "יהד" בכתב העברי העתיק, שפירושן "פחוות יהֻד".
"ירושלים בתקופה זו הייתה בירתה של פחוות יהֻד, שהייתה רשות מִמשל עצמאית באימפריה הפרסית", מסביר דבירה. "המטבעות הנדירים שמצאנו משקפים את תחילת המעבר בארץ ישראל מסחר חליפין, באמצעות סחורות ומתכות יקרות (כמו למשל כסף וזהב שנשקלו במאזניים) - אל מסחר באמצעות מטבע עובר לסוחר בפיקוח השלטון.
"שלא כמו היום, ערכם המסחרי של המטבעות העתיקים היה שווה למשקל המתכת ששימשה להטבעתם. עם זאת, בדומה לשוק המודרני, הדגם על המטבע העיד על כך שהוא נטבע תחת פיקוח השלטון. אגב, במטבע השקל החדש שהוטבע על ידי בנק ישראל ומהווה את יחידת הבסיס לשיטה המוניטרית הישראלית, מופיעות שלוש האותיות 'יהד' בכתב העברי העתיק, כפי שהן מופיעות במטבעות יהֻד".
פרויקט במשבר
תחילתו של פרויקט סינון העפר – בשנת 1999, כאשר התנועה האסלאמית ביצעה עבודות תשתית בהר הבית ללא אישור או תיאום, ובניגוד לחוק. במסגרת העבודות חפר הוואקף ופינה מאות טונות של עפר שנשפך בנחל קדרון הסמוך. ארכיאולוגים מהארץ ומהעולם נחרדו – והיו אף שטענו כי מאחורי המעשה עומדת אג'נדה של טשטוש כל עדות ארכיאולוגית הקושרת את העם היהודי למקום.
בשנת 2004 יזמו ברקאי ודבירה את פרויקט סינון העפר מהר הבית, בגן הלאומי עמק צורים. הם קראו למתנדבים מהארץ ומהעולם לסייע בסינון האיטי והקפדני – פרויקט שהביא לגילויים של ממצאים נדירים, ובהם חותם מתקופת בית המקדש הראשון, אשר היה שייך לכהן ממשפחת "אימר" - עדות נדירה לקיומו של הבית הראשון - לאחר שהיו ארכיאולוגים שהתעקשו במשך שנים כי בית המקדש הראשון כלל לא היה קיים.
פרויקט סינון העפר מהר הבית מתקיים בחסותו האקדמית של המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, וממומן על ידי קרנות פילנתרופיות ותורמים פרטיים באמצעות הקרן לקידום הארכיאולוגיה בישראל.
ההר מגיע לבתי הספר
כפי שנחשף ב-ynet, באפריל 2017 הוחלט על הפסקת פרויקט הענק של סינון העפר בהר הבית לאחר שהמימון נעצר. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמנם הצהיר על נכונות לסייע במציאת מקור מימון לפרויקט, אך דבר לא קרה.
לכן החלו השבוע דבירה וברקאי בפרויקט ניסיוני, במסגרתו "במקום שהחופרים יבואו להר הבית, הר הבית מגיע אל החופרים". בימים רביעי וחמישי הביאו משאית עפר מהר הבית לתיכון "ישורון" בפתח תקווה. במקום הוצבו עמדות סינון וצנרת מים. התלמידים והמורים סיננו את העפר במשך כשעתיים, ולאחר מכן צפו במצגת חינוכית על ההיסטוריה והארכיאולוגיה של הר הבית. את הממצאים שהתגלו במהלך הסינון, יבדקו בהמשך.
דבירה: "מאחר ומדובר בפעילות סינון ולא בחפירה, ניתן לשתף קהלים גדולים בעבודת ההצלה של הממצאים הארכיאולוגיים החבויים בערמות העפר. לאחר שבעבר התקיימה פעילות הסינון בגן הלאומי עמק צורים, כעת היא הפכה לפעילות ניידת המתוכננת לעבור ברחבי הארץ ולעבוד מול קהלים מגוונים כולל בתי ספר, מוסדות ציבור, יישובים וקהילות מכל סוג".