שתף קטע נבחר

 

השנים האחרונות של ממלכת יהודה: עדויות מחורבן בית המקדש הראשון

מבני מגורים שכוסו במפולות אבן, שרידי עץ מפוחמים - עדות לחורבן שזרעו הבבלים בירושלים, לצד גרעיני ענבים, כלי חרס, קשקשי דגים ועצמות דגים וחפצי אומנות מיוחדים ונדירים - וגם ראיה להתיישבות מחוץ לחומות: "עדות מרתקת לסופה של העיר ולחורבנה בידי הבבלים"

 

2,500 שנים לאחר השריפה הגדולה שכילתה את ירושלים נחשפות עדויות לחורבן: מבני מגורים שכוסו במפולות אבן מתקופת בית המקדש הראשון התגלו בעיר דוד, בחפירות רשות העתיקות בגן לאומי סובב חומות ירושלים, במימון עמותת "אל עיר דוד" (אלע"ד).

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

בחפירות שנערכו במדרון המזרחי של עיר דוד נתגלו בין אבני המפולות שרידי עץ מפוחמים - עדות לחורבן שזרעו הבבלים בירושלים, וגם גרעיני ענבים, כלי חרס, קשקשי דגים ועצמות דגים וחפצי אומנות מיוחדים ונדירים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"הממצאים מלמדים על עושרה ואופייה של ירושלים תחת שלטון בירת ממלכת יהודה, והם עדות מרתקת לסופה של העיר ולחורבנה בידי הבבלים", הסבירו חוקרי רשות העתיקות.

 

המבנה ובו הקנקנים המרוסקים, עדות לחורבן (צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד) (צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד)
המבנה ובו הקנקנים המרוסקים, עדות לחורבן(צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד)

 

גם לפני החורבן - התיישבו מחוץ לחומות

בין הממצאים הבולטים בחפירה, המתגלים שבוע בדיוק לפני תשעה באב - שמציין את חורבן שני בתי המקדש, נמצאו גם עשרות קנקנים ששימשו לאגירת תבואה ונוזלים, שעליהם הופיעו טביעות חותם. בין היתר התגלתה טביעת "רוזֵטָה" - דגם של ורד בעל שישה עלים.

 

הקנקנים המרוסקים, עדות לחורבן בית המקדש הראשון  (צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד) (צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד)
הקנקנים המרוסקים, עדות לחורבן בית המקדש הראשון (צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד)

 

אורטל כלף וד"ר ג'ו עוזיאל, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, מסבירים: "טביעות אלו אופייניות לסוף ימי בית המקדש הראשון, והן שימשו את המערכת המנהלית שהתפתחה בשלהי ממלכת יהודה. סימון החפץ אפשר שליטה ובקרה על איסוף היבולים ועל שיווקם ואחסנתם. טביעות הרוזֵטָה החליפו את הטביעות 'למלך', אשר שימשו את המערכת המנהלית הקודמת".

 

עושרה של בירת ממלכת יהודה בא לידי ביטוי גם בחפצי הנוי שהתגלו בחפירות. ממצא מיוחד ונדיר הוא פסלון צלמית זעיר משנהב בדמות אישה. הדמות עירומה, ולה תסרוקת בסגנון מצרי. איכות הגילוף של הפסלון גבוהה, והיא מעידה על הרמה האומנותית הגבוהה של החפץ ועל המיומנות המצוינת של האומנים בתקופה זו.

 

ידיות קנקנים עם טביעת הרוזטה ששימשו את המערכת המנהלית בשלהי ממלכת יהודה  (צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד) (צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד)
ידיות קנקנים עם טביעת הרוזטה ששימשו את המערכת המנהלית בשלהי ממלכת יהודה (צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד)

 

"ממצאי החפירה מראים באופן חד-משמעי כי העיר ירושלים התפשטה אל מחוץ לחומה לפני חורבנה", אומרים כלף ועוזיאל. "שורת מבנים שנחפרים כעת מופיעה מעבר לקו החומה שהיוותה את הגבול המזרחי של העיר בתקופה זו.

 

"לאורך תקופת הברזל עוברת ירושלים תהליך של גידול תמידי, אשר בא לידי ביטוי בבניית חומה ובהתפשטות אל מחוץ לחומות. חפירות שנעשו בעבר באזור הרובע היהודי הראו איך גידול היישוב בסוף המאה ה-8 לפני הספירה גרם לסיפוח האזור המערבי של ירושלים אל תוך היישוב. לפי החפירה הנוכחית אפשר להציע כי לאחר ההתרחבות העיר מערבה - גם ממזרח נבנו מבנים מחוץ לקו החומה".

 

צלמית פסלון השנהב בדמות אישה משנהב חפירות עיר דוד (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)
צלמית פסלון השנהב בדמות אישה משנהב חפירות עיר דוד(צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד
קנקנים מרוסקים
צילום: אליהו ינאי, באדיבות ארכיון עיר דוד
מומלצים