"להגן על החילוניות": צרפת נגד סממנים דתיים בבתי הספר
"שמירת נגיעה" אסורה, שחייה מעורבת - חובה, היעדרות משיעורים על רקע דתי תגרור ענישה, ולהתפלל מותר רק בחדר: משרד החינוך הצרפתי פרסם חוזר מנכ"ל שמטרתו לאכוף כללים שנקבעו בעבר עם פרטי הענישה לסוררים. בקהילה היהודית טוענים: זה לא נוגע לנו, ילדינו בבתי ספר פרטיים. חבר פרלמנט יהודי: זה נגד האסלאם
משרד החינוך הצרפתי מציג: מדריך לאכיפת המגבלות האנטי-דתיות בבתי הספר. התקשורת הצרפתית סוערת לאחר שאתמול (יום ד') הופץ במוסדות החינוך בצרפת חוזר מנכ"ל המשתרע על פני למעלה מ-80 עמודים, ומגדיר בפרוטרוט את הכללים שחובה לאכוף על תלמידים, במטרה לשמור על ה"חילוניות".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בעיתונות הצרפתית מצטטים את המסר המרכזי שמבקשת הרפובליקה להעביר: ציוד החינוך הממלכתי בכלים מול מה שמכנים שם "מתקפות על החילוניות וסכסוכים דתיים בבתי הספר". בקרב חוגים יהודיים טוענים כי המגבלות יפגעו בעיקר בתלמידים המוסלמים – ומטרת החוברת להילחם בפונדמנטליזם המוסלמי שנכנס לבתי הספר הממלכתיים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- פרסום ראשון: סרבן הגט ירון אטיאס נשלח למאסר
- חלוץ אמריקני: יהודי באמצע שום-מקום
- למה אמשיך להציע תפילין ליהודים/
הרב מוני אנדר
מטרת המסמך היא לאכוף את המגבלות שהוטלו עוד בתקופת הנשיאות של ניקולא סרקוזי, ואוסרות על כל סממן דתי במוסדות החינוך הצרפתיים הממלכתיים, כולל כיפה או צלב. חוזר המנכ"ל המחודש מחליף את החוברת בת 30 העמודים מימי שרת החינוך הקודמת, ומפרט בכעשרים פרקים את המצבים הבעייתיים שצריכים להיאכף – ודרכי הפתרון.
"שמירת נגיעה"? אסור
העיתון הצרפתי "לה פיגרו" הביא את דבריו של שר החינוך, ז'אן מישל בלנקר, שמבהיר כי מדובר ב"כלים לצוות החינוך הארצי, כך שכל בתי הספר ישארו מרחב סטרילי מפעילות דתית מופגנת". לדבריו, מפורטים גם "העונשים הנגרמים בגין אי ציות, שהוא מעשי יותר מקודמו, ומציג כ-20 מצבים קונקרטיים שמורים וראשי מוסדות עומדים מולו באופן קבוע בשטח".
כך, מובהר כי סממנים חיצוניים המעידים על השתייכות דתית, כגון "חצאית ארוכה בצבע כהה או בנדנה חלקית המכסה את השיער, צריכים להיחשב כביטוי לכאורה של השתייכות דתית בעיני הוועדה", לשון המסמך, כפי שמובא ב"לה פיגרו".
כל סירוב לבקשות להסיר את הלבוש הזה, "יפתח הליכים בפני ועדת המשמעת ונקיטת סנקציות שעלולות להגיע עד לכדי הרחקה סופית ממוסד זה". מלבד הכיפה – עניין שכבר נאכף, כאמור – מרבית המגבלות החיצוניות נוגעות למגזר המוסלמי במדינה.
גם מקרים שבהם תלמיד או תלמידה מסרבים ללחוץ יד של עמית בתואנה של "שמירת נגיעה", אסורים. "אף אחד לא יכול לנפנף בדתו או אמונתו כדי לערער את עקרון השיוויון בין נשים לגברים", לשון המסמך.
כן נקבע, כי הורים של תלמידים המשתתפים בפעילות בית ספרית מכל סוג, יכולים להגיע בלבוש עם זיקה דתית, אך מבלי לעורר מחלוקת או פרובוקציה בנושא. הנהלת בית הספר יכולה להרחיק הורה מפעילויות חינוכיות במקרים מסוימים.
שחייה מעורבת? חובה
הכללים אוסרים על תלמידים להימנע מפעילויות בית ספריות בתואנה של רגש דתי. כך למשל, לא יוכל ילד יהודי לבקש להימנע מביקור בכנסייה, למשל. התלמידים - מובהר במסמך - כפופים לחובת הנוכחות הקבועה בסעיף של קוד החינוך, המחייב נוכחות בכל שיעורי החובה. אין להם אופציה לסרב להתייצב בשל קונפליקט אמוני. וכן "אין אפשרות לסרב לפעילות חובה".
ומה לגבי חגים? ניתן להעניק אישור להיעדרות ביום חג דתי גדול, לפי בקשה. תפילות פרטיות יותרו בחדר, "אבל אם בפועל פעילות פולחנית זאת תיפגע בחופש המצפון של תלמידים אחרים, כולל אלה החולקים את החדר שלו - על מנהל בית הספר לדאוג למקום מוסדר". בהערה זו, החדר המדובר צריך להיות "פתוח לכל התלמידים המעוניינים באופן אישי בשלווה ומדיטציה, בין אם הם דתיים ובין אם לאו... חשוב יהיה להבטיח שהדת לא תיתן יתרון".
גם קידום חגים נוצריים במרחב הבית ספרי ייאסר, אם כי "ניתן יהיה להניח עץ אשוח שהוא סמל חילוני במידה רבה".
"האסלאם הרדיקלי איננו דומה ליהדות"
חבר הפרלמנט הצרפתי, מאיר חביב, אומר בתגובה לפרסום החוברת כי "מדובר בנושא מורכב מאוד. צרפת זה לא ישראל והגענו למצב שאין לנו ברירה".
לדבריו, "צרפת היא מדינה חילונית עם הפרדה ברורה בין דת למדינה, ומול הרצון של האסלאם הקיצוני להמר את דתם של כמה שיותר צרפתים, צריך לפעול. עם זאת, צריך להיות איזון בין הרצון למגר את האסלאם הרדיקלי שמתפשט בצרפת בבתי הספר, בבתי חולים והאוניברסיטאות - לבין שמירה על חופש הדת של אזרחי צרפת".
חביב מבהיר כי "רוב התלמידים היהודים שומרי המסורת לומדים בבתי ספר יהודיים (פרטיים) ולכן לא ייפגעו, אבל אני מקווה שנמצא פיתרון לאחרים. השמירה על המסורת היהודית היא ששמרה על עם ישראל במשך אלפיים שנות גלות".
הוא הוסיף כי "עם כל הכבוד, לא ייתכן שיתייחסו לסממנים של האסלאם הרדיקלי ושל היהדות באותה מידה. לעולם לא הרגו חפים מפשע באירופה בכלל ובצרפת בפרט בשם ערכי היהדות".
"אנו שולחים לבתי ספר פרטיים"
בקהילה היהודית מתייחסים בשוויון נפש לחוזר. הרב משה לוין, סגן נשיא "ועידת רבני אירופה" ויועצו המיוחד של רבה הראשי של צרפת, חיים קורסיה, אמר בתגובה לפרסום התקנות כי לא מדובר בשינוי מהותי מהמצב הקיים. "בצרפת, כידוע, הופרדה הדת מהמדינה ונאסר בחוק על חבישת כיפה בבתי הספר הציבוריים כבר לפני שנים, וכך גם תפילות וכל סממן דתי.
"היהודים הדתיים שולחים את ילדיהם לבתי הספר היהודיים, שם כמובן חובשים כיפה ומתפללים. החילונים אינם חובשים כיפה ממילא, לצערנו, ואת התפילות - כשהם מתפללים - הם עושים בבתי הכנסת".
לגבי האיסור על לבישת החצאית, "מדובר על חצאיות ארוכות במיוחד", אמר הרב. "אין כל איסור ללבוש חצאיות עד הברכיים באופן רגיל".
"צעד נוסף בשרשרת אירועים אלימים שחווים יהודי צרפת"
הרב משה סבג רב בית הכנסת הגדול בפריז אמר ל-ynet כי "בית ספר ציבורי שייך לרפובליקה שהפרידה דת ומדינה ב-1905. עד לפני 15 ואפילו 20 שנה לא הייתה כל בעיה אם תלמיד חבש כיפה או ביקש להחסיר עקב חג מסוים. כיום, כדי לא ליצור אפליה, הם חייבים להפעיל את חוק המדינה במלוא העוצמה, אחרת הם יאבדו את הרפובליקה".
"היהודים תמיד היו חלק אינטגרלי מהרפובליקה בלבוש, בתרבות ובעיקר ברצון והאינטרס לשמור על עתידה". הוא הוסיף כי "לצערי המהגרים מארצות האסלאם אינם רוצים להפוך לצרפתים מוסלמים".
אריאל קנדל, מנכ"ל עמותת "קעליטה" (ארגון הגג של עולי צרפת בישראל), פחות אופטימי: "מדובר בצעד מקומם נוסף בשרשרת של אירועים אלימים שחווים יהודי צרפת, צעד שלמעשה מנתק עוד יותר את יהודי צרפת משאר המדינה", הוא קובע.
"בשנים האחרונות נרצחו בצרפת 11 יהודים עקב היותם יהודים, ובנוסף ישנה עלייה של 26% במעשים אלימים נגד הקהילה היהודית. בעקבות כך – כ-50 אלף יהודים כבר ביצעו הגירה פנימית בתוך צרפת, כאשר עזבו אזורים מוכים באנטישמיות לטובת אזורים אחרים במדינה.
"רבים מיהודי צרפת, שמבינים שהמקום היחיד בעולם שאפשר להסתובב בו עם כיפה בביטחון הוא מדינת ישראל, מעוניינים לעלות לארץ – אבל אינם יכולים. הסיבה: מדינת ישראל, שחרטה על דגלה את קליטת העלייה, לא ערוכה לקליטת העולים מצרפת ומתנהלת ללא תכנית אסטרטגית ייעודית מותאמת שתאפשר יישוב עשרות אלפי עולים מצרפת בצורה מיטבית. חייבים לפעול במהירות ולהציע ליהודים מצרפת שחיים בסכנה יומיומית מסלולי קליטה, הכוללים פתרונות דיור ותעסוקה. כולנו נרוויח מכך".