שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

חודש שחור נוסף באתרי הבנייה: 5 הרוגים במאי

החודש האחרון הסתיים עם עלייה של 30% במספר ההרוגים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. הפורום למניעת תאונות עבודה: "להתייחס למכת תאונות העבודה כפי שמתייחסים למלחמה בטרור; חיי אדם קודמים לאינטרסים הכלכליים של הקבלנים"

חודש מאי היה קטלני במיוחד בענף הבניין, עם לא פחות מ-5 עובדים שקיפחו את חייהם בתאונות עבודה במהלכו. זאת, לעומת הרוג אחד בתקופה המקבילה אשתקד. בכך טיפס מניין ההרוגים בתאונות עבודה בבניין ל-17 מתחילת השנה - עלייה של 30% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אז היו 13 הרוגים בנקודת הזמן הזו. כך לפי נתונים שפרסם השבוע ארגון קו לעובד.

 

אפריל: ראיון עם ראש מינהל הבטיחות החדש

חודש מרס: חצי מהפקחים בחופשת פסח

פברואר גבה 7 קורבנות בענף הבנייה

 

הרוגי תאונות עבודה, מאי 2018 ()
הרוגי תאונות עבודה, מאי 2018

בשבוע האחרון לבדו נהרגו שני עובדים. שלשום נהרג מוניר סאלח סלמאן, בן 34 במותו, לאחר שנפל מגובה של 8 מטרים באתר בנייה בבני ברק. סלמאן, תושב הכפר עיזבת סלמאן בנפת קלקיליה, הותיר אחריו אישה ושני ילדים. אתמול עצרה המשטרה שני חשודים בחשד לרשלנות וכשלי בטיחות באתר הבנייה, שהביאו למותו של סלמאן וסיכנו עובדים נוספים ועוברי אורח.

מוניר הרוג פועל בניין (תמונה: באדיבות נרתמים)
מוניר סאלח סלמאן המנוח(תמונה: באדיבות נרתמים)

יום לפני כן נהרג נאיף אבו קוידר, בן 46 במותו, שהותיר אחריו אישה ו-11 בנים ובנות. אבו קודיר, תושב הכפר הבדואי אל זרנוק שבנגב, נפצע ממטען שנפל עליו בזמן עבודות כעובד בניין אזרחי בבסיס הצבאי בקציעות. הוא פונה לקבלת טיפול בבית החולים, אך מותו נקבע כבר במהלך פינויו. המשטרה הודיעה כי פתחה בחקירה.

נאיף אבו קוידר (צילום: באדיבות פרויקט נרתמים)
נאיף אבו קוידר המנוח(צילום: באדיבות פרויקט נרתמים)

גם בשבוע שעבר נהרגו שני עובדים. ביום שני שעבר נהרג לואיז גומז, פועל בניין תושב רמלה בן 32, לאחר שנפל מפיגום בגובה עשרות מטרים באתר בניית מגדל H Tower של "קבוצת חג'ג'" בביצוע ב.ס.ט בנייה, ברחוב מנחם בגין בתל אביב. מותו נקבע במקום.

לואיז גומז (צילום: באדיבות פרויקט נרתמים)
לואיז גומז(צילום: באדיבות פרויקט נרתמים)

גומז הותיר אחריו אישה ושני ילדים. עם היוודע דבר מותו הגיעו רבים מבני הקהילה הפרואנית בישראל לנחם את משפחתו. "הוא תמיד דאג למשפחה ולילדים שלו", סיפר אחיו, פאולו. "הוא עשה בשבילם הכול ודאג לכל צרכיהם. קשה לי להאמין שאחי כבר לא פה".

 

עוד הוא פירט כיצד נודע לו על התאונה הקשה: "חברים התקשרו ואמרו שאחי נפל מהקומה ה-20. לא האמנתי, חשבתי שהם משקרים". הוא הוסיף כי לא חששו מעולם שמא ייפגע במלך העבודה: "הוא היה האדם הכי זהיר ואחראי שהכרתי, ופתאום קרה מה שקרה".

פועל בניין נפל נהרג מת לואיז גומז ()
לואיז גומז ז"ל ומשפחתו

אתר בנייה ברחוב מנחם בגין תל אביב (צילום: מתן טורקיה )
אתר הבנייה בו נהרג גומז(צילום: מתן טורקיה )

תאונה זו אירעה שלושה ימים לאחר אירוע קשה נוסף בו נהרג דויד יגודייב ז"ל, פועל בניין בן 59 מראשון לציון, בפרויקט של חברת "אלקטרה בנייה" בשכונת רמת אביב בתל אביב. יגודייב נמחץ למוות, כשסל המנוף שעליו עבד התנגש במרפסת הקומה השלישית.

דויד יגודייב פועל בניין נהרג אתר בנייה תל אביב ()
דויד יגודייב ז"ל

מודעת אבל דויד יגודייב  ()

יגודייב הותיר אחריו אישה ושלושה ילדים. בנו של הפועל המנוח ספד לו בעמוד הפייסבוק שלו: "אבא יקר שלי, אהוב שלי, אני עדיין לא מעכל את זה שאתה כבר לא איתי", כתב. "אני חושב על זה שיותר לא תיהיה לידי. אפילו לא הצלחנו להיפרד כמו שצריך. תמיד תישאר חרוט בליבי ובנשמתי".

דויד יגודייב פועל בניין נהרג אתר בנייה תל אביב (צילום: תיעוד מבצעי מד
אתר הבנייה של אלקטרה, בו נהרג יגודייב(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)

 

סין מקשיחה מדיניות בשליחת פועלי בניין לישראל

בתחילת החודש נהרג פועל הבניין אזרח סין, צ'ן ז'ונג, מנפילה לבור באתר בנייה של חברת סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי בהר חוצבים בירושלים. ז'ונג, בן 38 במותו, נפגע ממוטות ברזל שהיו בתוך הבור. ארבעה צוותי כיבוי והצלה ולוחמי היחידה לחילוצים מיוחדים של כבאות והצלה ירושלים חילצו אותו מתוך הבור ללא רוח חיים, וחובשים ופרמדיקים של מד"א קבעו את מותו במקום.

 

מותו של ז'ונג עורר את זעמה של ממשלת סין והביא להקשחת מדיניותה בכל הקשור לשליחת פועלי בנייה לישראל. בעקבות הארוע אף זומן סגן שגריר ישראל בסין לשיחה במשרד הסחר הסיני, שעמו חתמה הממשלה בשנה שעברה על ההסכם להגעתם של 20 אלף פועלי בניין לעבודה בישראל.

 

פועל נפל מגובה באתר בנייה (צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז ירושלים)
האתר בו נפל ז'ונג אל מותו(צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז ירושלים)

מתוך 6,000 פועלים שאמורים היו להגיע בפעימה הראשונה לפי ההסכם מול ממשלת סין, , הגיעו עד היום 2,500 פועלים לעבודה בישראל. פועלי הבניין מסין מגיעים בקצב של כ-300-200 פועלים בחודש, אולם מאז מותו של ז'ונג החלה השגרירות הסינית לבדוק סוגיות הקשורות בבטיחות אתר הבנייה, כאשר בקשותיהן של חברות בעלות היסטוריה של מקרי מוות של פועלים – נדחות.

 

בצד זאת נרשמה התפתחות מעודדת אתמול (ה'), כששר העבודה והרווחה חיים כץ הורה לקדם הוראת שעה ל-5 שנים האוסרת על העסקת בני נוער באתרי בנייה למגורים, זאת משום שאלו נחשבים למסוכנים יותר בשל אופי העבודה בגובה ואתגרי הבטיחות המורכבים בהם.

 

עוד נמסר, כי מינהל הבטיחות במשרד הרווחה ישים בקיץ הנוכחי דגש מיוחד על אכיפת תעסוקת בני נוער בעבודות בנייה שכבר אסורות עבורם בחוק, כמו איסור עבודה בגובה או נשיאת משקלים כבדים. הפעילים בתחום בירכו על היוזמה, אך דרשו שהאיסור על העסקת בני נוער בבניין יהיה תקף לכלל אתרי הבנייה ולא רק לבנייה למגורים.

 

"צעדים לא מספקים"

השר כץ גם הודיע בתחילת השבוע האחרון, כי בכוונתו להחיל את התקן האירופי על הפיגומים בישראל ולחייב קבלנים בהתקנת רשתות בטיחות המונעות נפילה. עם זאת, בקו לעובד סבורים כי מדובר בהצהרות שאין בהן ממש. "מהלך מורכב כגון זה, היכול להציל חיי אדם ברמה המידית, דורש משאבים רבים ויצירת לוחות זמנים ותוכנית עבודה מדויקת ברמה השקופה והמיידית, ולא סיסמאות ריקות שהן לעג לרש", אמרו בארגון.

 

קריסת פיגומים ברמת גן (צילום: שאול גולן ) (צילום: שאול גולן )
קריסת פיגומים ברמת גן(צילום: שאול גולן )

בקו לעובד ביקרו גם את הצהרות המשרד בדבר הצעדים שננקטו בחודשים האחרונים על ידי משרד הרווחה, לצמצום תאונות העבודה הקטלניות הרבות בענף. כך למשל, טוענים בקו לעובד כי חרף ההודעה בדבר הגדלת מספר המפקחים - הרי שמספרם נותר על כנו, וכי טרם פורסמו שמות הקבלנים שהוטלו עליהם קנסות מוגדלים, כמו גם גובה הקנסות שנגבו, אם בכלל. 

 

דו"ח מבקר המדינה שפורסם בתחילת החודש קבע כי כלל הגופים הממשלתיים, ובראשם משרד השיכון, אינם ממלאים את תפקידם למיגור בעיות הבטיחות החמורות בענף, המוביל בשיעור ההרוגים בתאונות עבודה. כך למשל, קבלנים שלא נותנים את הדין על עבירות בטיחות, אלפי אתרי בנייה שאין עליהם פיקוח וחקירות תאונות עבודה קטלניות שנסגרות בשל קושי באיסוף ראיות.

 

"חיי אדם קודמים לאינטרסים כלכליים"

כדי לשנות את המצב דורשים בארגון קו לעובד ממשרד הרווחה לנקוט בצעדים, דוגמת יישום המלצתה של ועדת אדם משנת 2014 לנושא בטיחות בעבודה, להקמת רשות מממלכתית לטיפול בנושא והגדלת המשאבים המוקצים לנושא באמצעות איחוד המוסד לבטיחות וגיהות ומנהל הבטיחות. 

פועל בניין נפל מגובה נהרג רחוב דרך מנחם בגין תל אביב (צילום: תיעוד מבצעי מד
האתר שבו נהרג צ'ונג(צילום: תיעוד מבצעי מד"א )

עוד דורשים בארגון את הגדלת מספר המפקחים בתחום הבנייה ב-30, וכן תקצוב והקמה מידית של היחידה הארצית לחקירת תאונות עבודה שתשלב את כוחות המשטרה ומנהל הבטיחות - אותה יחידה שהשר לביטחון פנים בישר על הקמתה עוד השנה, אולם המשטרה הודיעה כי תקום ב-2019, נכון לעכשיו.

 

דרישה נוספת היא החלת סנקציות על חברות קבלניות על ידי רשם הקבלנים, באמצעות שלילת רשיונן, וכן החמרת האכיפה. "דמם של העובדים הפקר", הוסיפו בקו לעובד. "די בנתון הבא: דינו של קבלן המורשע בגרימת מוות ברשלנות הוא מספר חודשי עבודות שירות וקנס של 7,000-5,000 שקל".

 

עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, מסר: "חודש מאי היה חודש שחור לפועלי הבניין. החודש קיפחו את חייהם חמישה פועלי בניין, שבסך הכל ביקשו לפרנס את עצמם ואת משפחתם. בסופו של דבר משפחתם קיבלה אותם בארונות מתים.

 

"כלל הגורמים האחראיים על הבטיחות בעבודה באתרי הבנייה נכשלו בהגנה על העובדים הכי חלשים בחברה הישראלית, שנאבקים מידי יום על זכותם היסודית להתפרנס בכבוד תוך שמירה על חייהם", הוסיף.

 

"אנו קוראים לרשויות האכיפה להתעורר מהתרדמת ולהתייחס למכת תאונות העבודה כפי שמתייחסים למלחמה בטרור. תאונות עבודה אינן גזירת גורל, הגיע העת שחיי אדם יהיו קודמים לאינטרסים הכלכלים של הקבלנים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה
צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה
מומלצים