גלנט הציג תוכנית ליישובים בנגב - ותקף את רשויות התכנון
שר השיכון גלנט הציג בכנסת תוכנית ליצירת רצף טריטוריאלי של יישובים יהודיים בנגב, והאשים את רשויות התכנון בעיכוב תוכניתו להקמת 5 יישובים שכבר אושרה בממשלה: "רואים בשטח התפרעות בנייה לא חוקית, פלסטינית-איסלמיסטית". מנהל התכנון בתגובה: "לא נכנס לעימות תקשורתי עם השר"
שר השיכון, יואב גלנט, הציג היום (ב') בוועדת הפנים של הכנסת תוכנית להקמת יישובים חדשים בנגב הכוללים אלפי יחידות דיור, במטרה לחזק את ההתיישבות היהודית באזור זה. התוכנית מאחדת שורת תוכניות להקמת יישובים חדשים בדרום. במהלך הדיון תקף השר את רשויות התכנון על עיכוב קידומה של תוכניתו להקמת חמישה יישובים בנגב, שאושרה בממשלה כבר בנובמבר 2015.
התוכנית שהציג היום השר קיבלה את השם "חץ לדרום", ויש בה שבעה מרכיבים. בין היתר היא כוללת מתן אישור סופי לתוכניתו של גלנט שאושרה כבר בממשלה, והוגשה לדיון בוועדות התכנון לפני כ-18 חודשים, ובמסגרתה יוקמו 5 יישובים בנגב הכוללים כ-5,200 יחידות דיור. מדובר ביישובים נווה גוריון (2,500 יחידות דיור), דיה (1,500 יחידות דיור), וכן היישובים שלח, אשל הנשיא ודניאל, שכל אחד מהם יכלול 400 יחידות דיור.
בנוסף כוללת התוכנית הקמת ארבעה יישובים כפריים חדשים עם כ-250 יחידות דיור בכל אחד (1,000 בסך הכל), על ציר 25 בנגב המחבר בין באר שבע לדימונה.
מרכיבים נוספים הם הקמת היישוב עיר אובות בערבה, שאושרה להפקדה בוועדות התכנון לפני מספר ימים וכוללת 250 יחידות דיור, וכן הקמת היישוב חנון באזור עוטף עזה, המיועד לכ-400 משפחות בתחום המועצה האזורית שדות נגב, מזרחית לקיבוץ סעד.
תוכנית נוספת היא מבואות ערד, הכוללת הקמת חמישה יישובים כפריים חדשים בנגב עם 250 יחידות דיור כל אחד, ובסך הכל 1,250 יחידות דיור. בנוסף כוללת התוכנית את הקמת העיר כסיף, המתוכננת להשתרע על פני שטח של 4,750 דונם ומיועדת לאכלוס כ-50 אלף תושבים מהמגזר החרדי בכ-10,000 יחידות דיור, וכן היישוב חירן, שעתיד לקום על אחת משלוחות הר חירן בצפון מזרח הנגב ושעתיד לאכלס כ-2,400 משפחות, עם כ-10,000 תושבים.
המרכיב האחרון בתוכנית כולל עיבוי יישובים קיימים באמצעות תוכנית משרד הבינוי והשיכון לעידוד ההתיישבות הכפרית בנגב, הכוללת תמרוץ קליטה באמצעות מענקים לטיפול בתשתיות ישנות ובמבני ציבור.
במשרד השיכון ציינו כי הקמת היישובים החדשים תאפשר ליישם את החשיבות האסטרטגית שבהבאת אוכלוסיות חזקות מהמרכז לערי ויישובי הדרום, ולסייע לחיזוק החקלאות בנגב. עוד נמסר, כי "שבעת המרכיבים מהווים מכלול פעולות המאפשרות בראש ובראשונה יצירת רצף טריטוריאלי להגנה וחיזוק ביטחון מדינת ישראל, לצד מניעת איבוד הנגב המהווה נקודה אסטרטגית, מבחינה ביטחונית וציונית, למדינת ישראל".
"פרוטקשן, מעשי חבלה ודברים אחרים שלא ייאמנו"
במהלך הדיון, כאמור, מתח גלנט ביקורת קשה על עיכוב הדיונים במוסדות התכנון. "דיון ראשוני במועצה הארצית לתכנון שהיה אמור להתקיים לפני שנה-שנתיים לא התכנס ולא ברור לי למה", אמר גלנט, "תחת הפיקוד הצבאי שלי דיון כזה היה נערך כעבור יומיים".
הוא ציין, כי בלי הקמת היישובים האלה בשטח המדינה תתקשה לשלוט בו. "מה שאנחנו רואים בינתיים בשטח זו התפרעות של בנייה לא חוקית, פלסטינית-איסלמיסטית, פרוטקשן, מעשי חבלה ודברים אחרים שלא ייאמנו במדינה חוקית", אמר. "כל זה בשעה שתוכנית ההתיישבות אמורה לקדם חזון של יישובים כרצף טריטוריאלי בשטח שהיום המעבר בו כרוך בסכנות של יידוי אבנים ובקבוקי תבערה".
השר גלנט ציין כי מעבר להחלטת הממשלה שלא בוצעה משרדו כבר אישר להפקדה הקמת 250 יחידות דיור ליד חצבה, בנייה דומה ליד ערד ועיבוי יישובים קיימים בהשקעה של חצי מיליארד שקל במטרה ליישב את מרחב ההפרדה בין הר חברון לנגב המזרחי.
יו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש (ליכוד), אמר כי גם הוא ניסה לשווא לקבל תשובות מדוע מוסדות המועצה הארצית לתכנון לא התכנסו לדון בתוכנית, לפחות אחרי שהתחלפה הממשלה. ח"כ קיש הוסיף: "אני לא מוכן לקבל סחבת מכוונת אם שנתיים וחצי הולכים ללא תיאום. אם לא תעשו משהו בקרוב לא תהיה לכם ועדת פנים". הוא ביקש להעביר את המסר הזה לראשי מועצת התכנון הארצית.
"הנגב יפותח רק בשיתוף פעולה"
במהלך הדיון התעמתו ח"כים ערביים מהסיעה המשותפת עם נציגי הגופים ההתיישבותיים בשאלה מי יציל את הנגב משממונו. הח"כים הערביים חזרו וטענו כי אין טעם למאמצי ההתיישבות היהודיים ללא הכרה בצרכי הדיור של הפזורה הבדואית שאחראית להקמת עשרות היישובים הבדואים הלא מוכרים.
"הנגב יפותח רק בשיתוף פעולה", אמר ח"כ מסעוד גנאים. "אנחנו מסתדרים טוב. כל ניסיון אחר רק יביא לטראומה".
הנציגים היהודיים היו חלוקים. חלקם טענו שעדיף לאכלס את היישובים הקיימים, ערים קיבוצים וכפרים במועמדים החדשים הרבים המבקשים לגור בנגב. חלקם טענו כי רק הקמת יישובים חדשים תפתור את בעיית האכלוס. .
יו"ר הוועדה קיש אמר: "אני מתכנן לוועדה סיור בשטח. שמענו בעיות קשות גם מהבדואים. אבל הם לא נפלו מהשמיים ואנחנו לא יכולים להתעלם מהתיישבות הבדואית על שליש מהשטח. שקר שמשתלטים כאן על אדמות מדינה. אבל את בעיות הבנייה הלא חוקית לא אנחנו נפתור. אותנו צריכים להדאיג 5 היישובים שלא קמו, חלקם במחדל. לנו אסור לתת לסכל החלטת ממשלה במעשי פקידים".
ממינהל התכנון נמסר בתגובה: "עבודת מינהל התכנון, אשר מתואמת לחלוטין עם החלטות הממשלה, רואה חשיבות רבה לפתרון לסוגיית הפזורה הבדואית, יחד עם חיזוק ערי הדרום, ונעשית פעילות רבה בנושאים אלו. אין לנו כוונה להיכנס לעימות תקשורתי עם השר בנושא זה".
מארגון "מגמה ירוקה" נמסר בתגובה: "שר השיכון כבר לא מנסה להסתיר את הקמפיין הגזעני שהוא מוביל בדרך ללשכת שר הביטחון. כעת הקמת יישובים חדשים כבר לא משווקת אפילו כדרך להתמודדות עם משבר הדיור או לספק מענה לזוגות הצעירים, לא; מדינת ישראל שבה לימי חומה ומגדל בהם הקמת התיישבויות בשטח היא הדרך להבטיח את הריבונות שלנו.
"בדרך מוציא השר סכומי עתק מכספי הציבור, ופוגע פגיעה דרמטית בערים בנגב. טוב יעשה שר השיכון אם יתמקד בתפקידו וידאג לשכן את כלל אזרחי מדינת ישראל - היהודים והערבים - ולא יעניק כסות ציונית לשאיפותיו הפוליטיות הפרטיות".