שתף קטע נבחר
 

האוצר מנסה להרגיע בעקבות הירידה בהתחלות הבנייה: מותאמת לתהליכים בשוק

קבלנים וגורמים בשוק הנדל"ן תקפו את שר האוצר בעקבות נתוני הירידה בהתחלות הבנייה: "מחיר למשתכן כבשה את הביקושים, אנשים לא קונים דירות. כשיורדים הביקושים, הקבלנים בונים פחות". האוצר: נפעל במידת הצורך להגדלת מלאי הדירות

נתוני הלמ"ס שפורסמו היום  (ג'), לפיהם חלה בשנה האחרונה ירידה חדה בשיעור של 22% בהתחלות הבנייה של דירות למגורים, עוררו תגובות סוערות. בהודעה שפרסם משרד האוצר בניסיון להרגיע את המצב, נמסר כי יפעל במידת הצורך להגדלת מלאי הדירות.

 

באוצר טוענים כי "בשנה וחצי האחרונות שיחררו המשקיעים לשוק 12 אלף יחידות דיור רק כתוצאה מהכבדת המיסוי על דירות להשקעה, ובכך הגדילו את ההיצע עבור הזוגות הצעירים ומשפרי הדיור. 12 אלף דירות שעברו מהמשקיעים לצעירים. יש לזכור כי הקבלנים אוחזים במלאי אדיר של עשרות אלפי דירות, המוצעות למכירה לקהל הרחב ללא הצלחה.

 

למ"ס: התחלות הבנייה צנחו ב-22% בשנה

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

"הצעירים מצביעים ברגליים ופונים לתוכנית 'מחיר למשתכן'. יותר ויותר דירות ממתינות על המדף, ואין קונים. על פי נתוני הלמ"ס, בחודש אפריל האחרון זמן ההמתנה למכירה חדשה עמד על למעלה מ-14 חודשים".


עוד נמסר מהאוצר, כי נתוני חברת החשמל בנוגע לבקשות חיבור חדשות, מצביעים על עלייה בקצב מסירת הדירות. "מהנתונים שנמסרו לנו היום מהחברה עולה כי בשנת 2017 חוברו כ-62 אלף חיבורים חדשים לחשמל", צוין. "מדובר בעלייה של כ-20% לעומת שנת 2016, במהלכה חוברו 51,600 דירות לחשמל". 

 

באוצר הוסיפו כי קצב החיבורים החדשים לחשמל צפוי להמשיך לצמוח ולהתייצב על כ-70 אלף חיבורים בשנה - נתון כמעט כפול מתחילת העשור. "הירידה במספר התחלות הבנייה מתרחשת בהתאמה לתהליכים המתרחשים בשוק הנדלן", מוסיפים באוצר. "מטה הדיור ימשיך לעקוב אחר תפוקת ענף הבנייה וייצור הדירות, ובמידת הצורך לא יהסס לפעול להגדלת היצע הדירות".

 

"הקבלנים בונים פחות"

גורמים בשוק הנדל"ן תקפו את מדיניות האוצר בעקבות פרסום נתוני הלמ"ס. "הנתונים החדשים מצביעים על הצלחתו של שר האוצר, משה כחלון, שהצליח לפגוע פגיעה אנושה ביכולת של ענף הבנייה שלנו לספק את היקף הבנייה הנדרש באמת לציבור רוכשי הדירות בישראל, על ידי מניפולציה של השוק והבטחות שווא", אמר נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק.

 

"שר האוצר עשה כל מה שהוא יכול כדי להקפיא את שוק הדיור, בהנחה שכך הוא יגרום למחירי הדירות לרדת. אבל האמת הכלכלית הפשוטה היא, שכאשר מוצר חסר בשוק בזמן שהביקוש עולה ועולה - גם מחירו יעלה ויעלה.

 

"המחיר שכולנו - הבונים, הקונים והמשק כולו - נשלם על חוסר היכולת של שר האוצר להודות בטעותו, יהיה מחיר כבר מנשוא עבור רוב חלקי הציבור. ממשלת ישראל צריכה לשנות מיד את הדרך בה היא מנהלת את משק הדיור, לשחרר לבנייה קרקעות בכל מקום שבו נדרשים פתרונות דיור לתושבי ישראל, ולאפשר לכל תושב שצריך דירה לקנות אותה".

 

יהודה כתב יו"ר ארגון קבלני תל אביב יפו בת ים, טען כי הירידה בהתחלות הבנייה היא פועל ישיר של תוכנית מחיר למשתכן. "הצניחה בהתחלות הבנייה לא מפתיעה אף אחד", אמר ."פרט למכרזי מחיר למשתכן, אין מכרזים של רשות מקרקעי ישראל באזורי הביקוש, ופרויקטים של התחדשות עירונית לא מקודמים על ידי הרשויות המקומיות.

 

"בנוסף תוכנית מחיר למשתכן כבשה את הביקושים, אנשים יושבים על הגדר ולא קונים דירות. כשיורדים הביקושים, הקבלנים בונים פחות. הסיבות הללו, בשילוב העובדה שאין קרקעות זמינות באיזורי הביקוש, גורמות לצניחה בהתחלות הבנייה. לצערי, אם המגמה הזאת תימשך נתחיל לראות שוב עליות מחירים משמעותיות".

 

כתב הוסיף כי "שר האוצר צריך לעשות חישוב מסלול מחדש, לשחרר קרקעות לשוק החופשי, לקדם בכל דרך את תחום ההתחדשות העירונית ולדאוג לקיצור הבירוקרטיה בוועדות התכנון. ניתן גם לחשוב על נושא 'הלוואות מקום' לרכישת דירה בפריפריה: רוכשים יקבלו הנחה של 200 אלף שקל בתנאי שיתחייבו לעבור להתגורר בדירה בשנים הראשונות".

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

 

"מחכים לראות מי ימצמץ ראשון"

יגאל צ'ודנר, מנכ"ל ומייסד חברת נתיבי הקמה, המתמחה בניהול הליכי רישוי והליכים סטטוטוריים, אמר כי על המדינה לעשות כל שביכולתה על מנת להעלות את מספר התחלות הבנייה, לרבות ייזום מהלכים תכנוניים לטווח הארוך וקיצור הזמן הנדרש להוצאת היתרי בנייה. "המפתח צריך להיות הליך תכנוני ארוך והליכי רישוי קצרים על פי תוכנית", ציין. "רבות כבר דובר על חסמי הבירוקרטיה, הגיע הזמן לשינוי שיוכל לתת לאזרחי ישראל את הזכות הבסיסית שלהם - האפשרות לרכוש בית מבלי לחכות להקמתו שנים."

 

חיים מאירוביץ', הבעלים והמנכ"ל של קבוצת מאירוביץ' גלנור, סבור כי הסיבה לצניחה הדרסטית בהתחלות הבנייה נובעת מהבטחות שר האוצר לירידות מחירים. "השר מבטיח שתוכניות של האוצר, כגון מחיר למשתכן, יובילו לירידת מחירים בשוק הנדל"ן, דבר שגורם לרוכשים להתמהמה ברכישת דירות.

 

"במקביל גורם השר ליזמים לשבת על הגדר, לא לגשת למכרזים ולא להתחיל בנייה על קרקעות שברשותם. הקרקעות שמשווקות כיום על ידי מינהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל, רשויות הכפופות לשר האוצר - כולן במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. אין קרקעות לבנייה עבור השוק החופשי. על המדינה לשחרר בבהילות קרקעות לשוק החופשי ולאפשר ליזמים לבנות".

 

אבי זיתוני, הבעלים של חברת א.זיתוני, ציין כי "גם רוכשי הדירות וגם הקבלנים מעדיפים כרגע לשבת על הגדר. מחכים לראות מי ימצמץ ראשון - מצד אחד, הרוכשים מחכים לדירות במחיר למשתכן, ומצד שני, הקבלנים מחכים לראות את ההתפתחות בשוק".

 

ורד צרפתי זבולון, סמנכ"לית חברת צרפתי שמעון, ציינה כי הירידה בהתחלות בנייה נובעת מהלחץ לשווק קרקעות. "המינהל משווק שכונות שלמות מבלי להתייחס להיבטי הפיתוח, והתוצאה היא קרקעות שאינן בשלות לבנייה. גם לאחר שהתוכנית מאושרת, יעברו לפחות שלוש שנים עד שאפשר יהיה לבנות. המינהל מתהדר בהיקף שיווקים גדול, שבמרבית המקרים יתורגם להתחלות בנייה רק בעוד כמה שנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים