ביהמ"ש: אפוטרופוס על קשיש לא טרחה לבדוק מה שלומו
עמותה מונתה לטפל בגופו ורכושו של גבר המתמודד עם סכיזופרניה, אבל לא עשתה זאת במשך חצי שנה. השופט גביזון ביטל את המינוי שלה
בית המשפט למשפחה בבאר שבע הורה
לאחרונה לא להאריך את מינויה של עמותה כאפוטרופוס על גופו ורכושו של קשיש המתמודד עם סכיזופרניה, משום שבמשך כחמישה חודשים איש מטעמה לא טרח לבקר אותו. השופט אלון גביזון הגדיר את התנהלות העמותה (ששמה לא הותר לפרסום) "כשל מהותי".
כנהוג במקרים מסוג זה, לאחר הליכים שבהם נטלו חלק עורכי דין מטעם הלשכה לסיוע משפטי ונציג היועץ המשפטי לממשלה, מונתה העמותה כאפוטרופא על הקשיש לתקופה של שנה.
מדובר בגבר ערירי ללא משפחה, למעט אח שמתגורר בצפון הארץ. ההליך החל בבקשה למינוי אפוטרופוס עוד בזמן ששהה במרכז לבריאות הנפש בבאר שבע, ומאז נובמבר 2017 הוא שוהה בבית אבות בנתיבות.
דיני משפחה
חויב במזונות אף שלא הוכח שהוא האב הביולוגי
עו"ד נורית פיש
ביהמ"ש דחה דרישה של גבר לערוך בדיקת רקמות לבתה של אשתו לשעבר. הנימוק: שמירה על האינטרסים הפסיכולוגיים והחברתיים של הילדה
כעבור כמה חודשים טען עו"ד מטעם הלשכה לסיוע משפטי שאין עוד צורך באפוטרופוס לקשיש, בעוד נציג היועמ"ש סבר שיש צורך למנות את העמותה כאפוטרופא קבועה, מאחר שאין אדם אחר שיכול לדאוג לענייניו.
אלא שבדיקה של עובדת סוציאלית מול בית האבות העלתה שבמשך כחצי שנה אף גורם מהעמותה לא ביקר את האיש. העמותה נימקה זאת בכך שבחודשים הרלוונטיים לא היה לה אישר קשר באזור נתיבות, וזאת בניגוד לנהלים שלפיהם העמותה מחויבת לבקר מאושפזים אחת לשבועיים, על מנת לבדוק האם הם מקבלים מענה הולם לצרכיהם.
הסוגיה הגיעה לבית המשפט ושם מתח השופט אלון גביזון ביקורת חריפה על העמותה, שאת התנהלותה הגדיר "כשל מהותי". הוא הבהיר שבית המשפט סמך עליה שתבצע את תפקידה ותדאג לאדם שעליו מונתה, ולכל הפחות תערוך ביקורים באופן שוטף כדי לוודא שהוא מטופל כראוי.
"משהדבר לא מתקיים, אין האפוטרופוס מודע למצבו של החסוי, אינו יכול לספק את צרכיו, אינו יכול להגן עליו, ולמעשה אין כל צורך במינויו", הוסיף. "אדם שמונה לו אפוטרופוס, גם אם הוא ערירי, קשיש, או בעל מוגבלות, אינו אדם נשכח, ועל הגופים המפקחים, וכן על בתי המשפט, לעשות כל שעל ידם למנוע מצב כזה".
בסיכומו של דבר הוחלט כי בא כוח היועמ"ש יודיע בקרוב על עמדתו בדבר מינוי הקרן לטיפול בחסויים כאפוטרופוס על הקשיש. השופט גביזון הורה לעמותה להשיב לקשיש את שכר הטרחה שגבתה ממנו בגין החודשים שבהם לא ביקרה אותו.
הוא הורה למסור העתק ממנה לאפוטרופוס הכללי, שיבחן בדחיפות את התנהלות העמותה באותם חודשים ביחס לאנשים אחרים שעליהם מונתה.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ החסוי: עו"ד דביר
- עו"ד יעקב קסלר עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים