אביו של הרוג בבניין: "אי אפשר לתאר את הסבל שלנו"
עטאף אחמד פיאד כבהא, נהג משאבת בטון מנוסה, נהרג בשבוע שעבר כשצנח מגובה בעת עבודתו באתר בנייה בחריש. גיסו מספר על אדם משפחתי, שהיה קשור לשתי בנותיו הקטנות: "זו מכה אנושה". חודש יוני הסתיים עם עלייה של 20% במספר ההרוגים בתאונות עבודה בבניין מתחילת השנה, וגם יולי נפתח עם פועל הרוג ביומו הראשון של החודש
עולמה של משפחתו של עטאף אחמד פיאד כבהא המנוח חרב עליה לפני ימים ספורים, כשיקירם נהרג במהלך עבודתו באתר בנייה של חברת דונה בחריש ביום ג' האחרון. כבהא, בן 41 במותו, התגורר בעין א-סהלה שבוואדי עארה. הוא הותיר אחריו אישה ושתי בנות, האחת בת שמונה והשנייה בת שנה ושמונה חודשים.
נלחמים בתאונות העבודה בבניין - מעקב ynet:
חודש שחור נוסף באתרי הבנייה: 5 הרוגים במאי
מבקר המדינה: כשלים מתמשכים בטיפול בבעיות הבטיחות בבנייה
ראש מינהל הבטיחות החדש: "יש קבלנים שלא מודעים לאחריותם הפלילית"
"זו מכה אנושה עבור כל המשפחה", מספר גיסו, מוחמד איברהים, בשיחה עם ynet. "הוא היה בחור צעיר ואנרגטי, שהשקיע את כל כולו בעבודה שלו ובמשפחה שלו. הוא היה קשור מאוד לבנותיו הקטנות ולהורים. אדם יצא לעבודה בבוקר וחזר בארון, זה מאוד קשה".
כבהא היה נהג משאבת בטון בעל ניסיון רב. תאונת העבודה בה קיפח את חייו התרחשה עת שעשה יציקת בטון על גג, כשנפל מגובה של כשלוש קומות לתוך פיר מדרגות. מותו נקבע על ידי גורמי ההצלה במקום.
"זה נפל עלינו כרעם ביום בהיר", אומר איברהים. "הוא עבד המון שנים בתחום הזה. האמת היא ששמענו כל הזמן על תאונות העבודה בענף ואמרנו שאצלנו זה לא יקרה, אבל כנראה שגם לנו זה עלול לקרות. כל התאונה היתה לא אופיינית, לא ברור לנו איך הוא נפל לתוך פיר המדרגות".
את ההודעה על דבר מותו קיבלו בני המשפחה מעובדים אחרים באתר, המתגוררים בסמוך אליהם בכפר. "עד שהגענו למקום זה הספיק להתפרסם באמצעי התקשורת", הוא מספר. "אשתו ואמא שלו גם נכחו במקום. זה ממש קשה, כל עולמנו חרב. גם לילדה הגדולה מאוד קשה והיא מקבלת ליווי של יועצת בית הספר".
נכון לעכשיו, הוא מוסיף, המשפחה עוד לא מחפשת תשובות. "אנחנו מתמודדים כרגע עם כך שיקירנו אבד. אולי אחרי שנתחיל לעכל קצת, נתחיל לחשוב על מישורים אחרים".
עלייה של 20% במספר ההרוגים מתחילת השנה
כבהא היה ההרוג השני בחודש יוני בתאונות עבודה בענף. תאונה קטלנית נוספת התרחשה בשבת שעברה באתר בנייה בנצרת עלית, ובה נהרג ג'מאל האני אחמד עליאת,
בן 23 במותו. עליאת, תושב כפר דיר אבו אדעיף ממזרח לג'נין, נפצע אנושות לאחר שנפל מגובה 12 מטר לפיר מעלית וגורמי רפואה שהוזעקו למקום נאלצו לקבוע את מותו.
התאונה התרחשה באתר בנייה בביצוע חברת "עמירון חברה לבניין והשקעות" בשכונת הר יונה ג', בו הוטלו באוקטובר ונובמבר 2017 שני צווי בטיחות בגין ליקויי בטיחות. האתר נסגר ל-48 בהוראת מפקחי מינהל הבטיחות, כנדרש בחוק.בהודעה מטעם המשטרה נמסר, כי נפתחה חקירה לבדיקת נסיבות התאונה בשיתוף חוקר תאונות עבודה של משרד העבודה והרווחה, וכי מחקירה ראשונית עולה כי ההרוג ככל הנראה שהה בישראל ללא אישורים כחוק. מנהל האתר ושני תושבי שטחים שעבדו במקום ללא אישורי כניסה לישראל עוכבו לחקירה.
הבוקר, ביום הראשון של חודש יולי, קרה אסון נוסף בענף: מהראן מיעארי, בן 28 במותו, מכפר מכר בגליל העליון, נהרג הבוקר כאשר נפל מגובה רב באתר בנייה בקרית אתא. בכך טיפס מניין ההרוגים מאז תחילת השנה ל-20.
לפי נתוני דו"ח פרויקט "נרתמים", שמפעילים הארגונים קו לעובד ומען במטרה למגר את התאונות הקטלניות הרבות בענף, מניין ההרוגים הרב מאז תחילת השנה מהווה עלייה של 20% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - פער משמעותי אל מול היעדים שהציב משרד העבודה והרווחה בתוכנית העבודה השנתית, להורדת מספר ההרוגים בענף ב-10%.
הדו"ח, שנתוניו מתפרסמים פה לראשונה, מסכם את נתוני תאונות העבודה באתרי הבנייה במהלך החציון הראשון של השנה (ינואר-יוני 2018), בהתבסס על דיווחי מד"א.
בסך הכל התרחשו בתקופה זו 99 תאונות, שהביאו למותם של 19 עובדים, כאמור, ולפציעתם של 82 עובדים נוספים, באורח בינוני וקשה. מבין ההרוגים, 9 היו עובדים פלסטינים תושבי השטחים, 6 עובדים ערבים אזרחי המדינה, 2 מהגרי עבודה, עובד אחד תושב ישראל ועובד נוסף יהודי ואזרח המדינה.
"אין מילים שיתארו את הכאב שאנחנו מרגישים"
אחד מבין ההרוגים מתחילת השנה הוא מועתסם עז א-דין אלעבאסי המנוח, שמצא את מותו לאחר שנפצע באופן אנוש מתאונה במהלך עבודה באתר בנייה בשכונת האגמים באשקלון - אף הוא בביצוע חברת דונה, שמבצעת כאמור גם את הפרויקט שבו נהרג השבוע כבהא בחריש. כלומר, מדובר בתאונה הקטלנית השנייה שהתרחשה בשנה זו באתרי החברה.
אלעבאסי, בן 23 במותו, נפצע אנושות מפגיעת דוד בטון שנפל עליו ממנוף. הוא הועבר לבית החולים ברזילי באשקלון עם פגיעה רב מערכתית, שם נפטר לאחר שלושה ימים מפצעיו. הוא עבד באתר בזמן חופשתו מלימודיו כסטודנט לרפואה, שנה רביעית, באוניברסיטה בטורקיה.
המשפחה, שגם שכלה את האם זמן לא רב לפני כן ממחלת הסרטן, שבורה לחלוטין. "אי אפשר לתאר את הסבל שעברנו עד עכשיו", מספר בקול רועד אביו, עז אדין אלעבאסי. "היו לי שלושה בנים ושתי בנות, אחד מהם מת ונותרתי עם שני בנים ושתי בנות".
האב, מנהדס שפרש כבר לפנסיה, מספר כי לבנו לא היה ניסיון בבניין, אבל הוא החליט לעבוד בתחום בזמן החופשה כדי לעזור בכלכלת המשפחה. "בני הלך לאוניברסיטה פרטית וההוצאות היו מאוד יקרות, סביב 35 אלף דולר לשנה", הוא מספר. "אימו עבדה כסגנית מנהלת בבית ספר והשכר שהרוויחה כיסה את ההוצאות, עד שהיא נפטרה.
"בעבר הוא עבד אצל רמי לוי, אבל הציעו לו הרבה כסף בבניין והוא חשב שיוכל לעבוד בזה קצת כדי לכסות את ההוצאות, כשהמטרה היתה למעשה לעזור לי", הוא מוסיף. "לא ידענו שזה ענף כזה מסוכן, הוא היה בחור אינטליגנטי, שהקפיד על כל הוראות הבטיחות, אבל זה מה שקרה".
"זה מאוד עצוב. הוא היה אדם טוב וראיתי לו עתיד מזהיר. קיוויתי לראות אותו כמומחה או כמנתח, איש גדול. הוא גם התכונן לזה. הייתי נותן הכל כדי להחזיר אותו, אין מילים שיתארו את הכאב שאנחנו מרגישים".
עובדים נפצעים קשה - ואתרים ממשיכים לפעול כרגיל
בינתיים, נדמה כי למעט הצהרות והבטחות - בשטח לא נעשה יותר מדי לשיפור המצב. כך, רק השבוע נפצע נער בן 15 באתר לסלילת כביש בכפר סבא, וזאת חרף הצהרתו של שר העבודדה והרווחה חיים כץ, לפיה תיאסר עבודת בני נוער באתרי בנייה.
מדו"ח פרויקט נרתמים עולה כי רובן המכריע של התאונות (כ-70%) שהתרחשו במהלך החציון הראשון של השנה היו כתוצאה מנפילה מגובה, שהיא הסיבה השכיחה ביותר לתאונות עבודה בענף. עוד מפורט כי פיגומים תקניים, מחומר איכותי ובנויים כראוי, היו יכולים למנוע חלק ניכר מתאונות הנפילה מגובה, אבל עד היום לא נקבע תקן פיגומים מחייב עבור הקבלנים.
בדו"ח נמתחת ביקורת על כשלים נוספים שאינם זוכים למענה מצד הגורמים האמונים על הנושא, ובהם משרד העבודה והרווחה, משרד השיכון והמשטרה, ושעל חלקם אף הצביע מבקר המדינה בדו"ח שפרסם השנה, ולא בפעם הראשונה. כך למשל, אי נקיטת הליכי משמעת על ידי רשם הקבלנים במשרד השיכון נגד קבלנים שהורשעו בעבירות בטיחות או שהוטלו באתריהם צווי בטיחות.
כשל משמעותי נוסף הוא אי הוצאת צווי הפסקת עבודה על ידי מינהל הבטיחות בחלק מתאונות העבודה, שגרמו למותם של עובדים או לפציעה קשה. כך, בחציון הראשון התרחשו 40 תאונות בענף הבניה שגרמו למותם או לפציעתם של עובדים - אבל בפועל הוטלו 28 צווי הפסקת עבודה בלבד. עוד מודגם, כי בחודש יוני לבדו התרחשו חמש תאונות שהביאו לפציעה קשה של עובדים לפי דיווחי מד"א, אך בחמישה מקרים לא הוטלו צווי הפסקת עבודה באתרים.
בתוך כך, בתאונה שהתרחשה בפרויקט צרפתי באגמים באשקלון ב-6 ביוני, דווחה מד"א על גבר כבן 25 שפונה לבי"ח ברזילי עם פגיעה רב מערכתית. במינהל הבטיחות מסרו בתגובה לארגון כי חומרת הפגיעה לפי דיווח המשטרה, היתה "קל-בינוני".
"ללא תוכנית לאומית - נמשיך לקבור את הפועלים"
בתאונה שהתרחשה שלושה ימים קודם לכן, באתר עבודה של רכבת ישראל בבאר שבע בביצוע חברת י.ד. ברזאני, דיווח מד"א על גבר כבן 34 שפונה לבי"ח סורוקה עם פגיעה רב מערכתית כתוצאה מנפילה מגובה.
ממינהל הבטיחות נמסר לארגון כי מפקח ממחוז דרום של המינהל הגיע למקום ופתח בבירור המקרה בשיתוף משטרת ישראל, וכי על פי דיווח המשטרה והחברה, הנפגע נפצע באורח בינוני. עוד נמסר בבדיקה, כי צו בטיחות בנושא עבודה בטוחה בגובה הוטל במקום, בנוסף לדרישה להגשת דו"ח אירוע ומסקנות, כמו גם דיווח על התאונה.
לדברי עו"ד ניקולא גדיר מקו לעובד, רכזת פרויקט "נרתמים", זו בעיה שחוזרת על עצמה, במסגרתה מינהל הבטיחות מנמק אי הטלת הצווים בהסתמך על הודעות המשטרה לדרגת פציעה נמוכה כביכול מזו שדווחה על ידי מד"א, וכי לא ברור מהו המקור הרפואי עליו נסמכת המשטרה בדיווחיה אודות דרגת הפציעה.
עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, מסר כי "חודש יוני היה חודש קטלני בענף הבנייה ומסתמן כי שנת 2018 תהיה שנה קשה מאוד לפועלי הבניין. בהעדר הרתעה כנגד הקבלנים ואי הכנת תוכנית לאומית למניעת תאונות בניין, נמשיך לקבור את הפועלים".
אסל הוסיף ומתח ביקורת על גזר הדין שניתן החודש בעניין אסון הר הרצל, בו נהרגה סגן הילה בצלאלי ז"ל. "גזר הדין שבו הוטלו עבודות שירות למורשעים בגרימת מותה ברשלנות של סגן בצלאלי ז"ל, אינו תורם למאבק במניעת תאונות ומעביר מסר שלילי לפיו ניתן לקבל בסלחנות הפרות של הוראות בטיחות, מבלי שהאחראים לכשלים אלו יענשו על כך".