בתכנון: איסור חלוקה בחינם של שקיות פלסטיק בכל בתי העסק
דו"ח שהגיש המשרד להגנת הסביבה על הישגי "חוק שקיות הפלסטיק", מצא ירידה של 53% בצריכה בשוק כולו. במשרד בוחנים צעדים נוספים, כגון: איסור חלוקה בחינם של שקיות בכלל בתי העסק בישראל, והרחבת אכיפה על יצרני ויבואני אריזות
היטל מזערי, שינוי גדול: ירידה של 80% בצריכת שקיות חד פעמיות
המשרד הגיש בימים אלה את הדיווח על הישגי חוק השקיות לוועדת הפנים והגנת הסביבה. מהדו"ח עולה כי ישנה הפחתה של 80% בצריכת שקיות נשיאה חד פעמיות ב-2017, נתון שפורסם לאחרונה על ידי בנק ישראל.
שקיות במשקל 395 אוטובוסים
בשנת 2017 דיווחו רשתות השיווק הגדולות על מכירות של כ-378 מיליון שקיות נשיאה חד-פעמיות, בעוד שבשנת 2016, טרם כניסת החוק לתוקף, דווח על כ-1.753 מיליארד שקיות שנרכשו על ידי הקמעונאים לשם חלוקה ללקוחות. הנתון מצביע על הפחתה של כ-1.375 מיליארד שקיות - כלומר, של כ-80% בין השנים. המשמעות היא כי הציבור לא צרך 7,091 טונות של שקיות פלסטיק חד פעמיות – היקף שווה ערך למשקלם של כ-395 אוטובוסים.
לפי היקף השוק הקמעונאי, נמצא כי בשנת 2016 נצרכו בכלל מדינת ישראל 2.8 מיליארד שקיות נשיאה חד פעמיות או 325 שקיות לנפש - בעוד שבשנת 2017 נצרכו 1.5 מיליארד שקיות, כלומר 171 שקיות לנפש. באופן זה, שיעור ההפחתה של צריכת שקיות הנשיאה בכלל מדינת ישראל הוא כ-53%.
לשם עמידה ביעדי צמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות, מתכנן המשרד לבחון אפשרויות ומנגנונים נוספים, ובהם מנגנון עתידי של איסור חלוקה בחינם של שקיות נשיאה חד-פעמיות בכלל בתי העסק בישראל, כמו גם אכיפה נרחבת על יצרני ויבואני אריזות שירות מכוח חוק האריזות.
השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין אמר כי "התוצאות מדברות בעד עצמן. אזרחי ישראל אימצו בחום את השינוי הסביבתי והחסכון הכלכלי הטמון בכך".