השר חיים כץ למשרד הכלכלה: לחייב שימוש בפיגומים שעומדים בתקן אירופאי
בפנייה התבקש הממונה על התקינה במשרד הכלכלה להפוך את החלק הרלוונטי בתקן הפיגומים לתקן רשמי. כיום מדובר בתקן וולנטרי בלבד. משרד הכלכלה: "נבחן את הפנייה". בארגונים הפעילים למען בטיחות העובדים תוקפים את השר כץ: "הוא יכול לתקן במיידי את תקנות הבטיחות לעבודה בגובה, אך בוחר לגלגל את האחריות"
מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה פנה היום (ה') בבקשה דחופה לממונה על התקינה במשרד הכלכלה, לחייב את הקבלנים להשתמש בפיגומים שעומדים בתקן האירופי.
בפניה, שנשלחה על ידי הממונה על זרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה, התבקש הממונה על התקינה במשרד הכלכלה, יעקב וכטל, להפוך את חלק 1 בתקן הפיגומים ת"י 1139, לתקן רשמי. כיום מדובר בתקן וולנטרי בלבד.
סכנה באתרי הבנייה: "הפיגומים בישראל הם מדגם שהשתמשו בו בגרמניה לפני מאה שנה"
"הפיגומים הקיימים כיום באתרי הבנייה הינם 'פיגומי הזקפים', אשר אינם עומדים בתקנים הבינלאומיים, נמצאים במצב תחזוקתי ירוד ומהווים מפגע בטיחותי", צויין בפניה. "בשל כך, אנו נתקלים בעשרות מקרים בשנה בהם פיגומים קורסים ולעיתים גובים מחיר כבד של חיי אדם".
עוד נכתב כי "תקן הפיגומים 1139 – חלק 1, שעודכן לאחרונה, נותן מענה מצוין ועונה לסטנדרט האירופאי. עם זאת, התקן הנ"ל אינו מחייב כיום את הקבלנים בישראל, ועל כן פיגומים אלו אינם בשימוש נרחב. על מנת למנוע ולצמצם את הפגיעות בנפש, יש לחייב את הקבלנים להשתמש בפיגומים שעומדים בתקן 1139 – חלק 1, פיגומים העומדים בסטנדרט הבינלאומי".
עוד מצוין בפנייה כי חרף העלויות הגבוהות יותר, הרי שמדובר במהלך נכון, "שכן הפיגומים החדשים ישמרו על חיי אדם ויצמצמו את הפגיעה בעובדים, ובסופו של דבר גם יובילו לחסכון בעלויות - הן לקבלנים והן למדינה".
ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה כי "הפנייה להכריז על התקן רשמית התקבלה אתמול, ואנו נבחן אותה בהתאם לכללים".
מהארגונים הפעילים בתחום - קו לעובד, ארגון העובדים מען, הפורום למניעת תאונות עבודה, נמסר כי "שר העבודה והרווחה מתנער מאחריותו להחלת התקן האירופי על פיגומים ומניעת נפילה מגובה. היום התפרסמה פנייה של משרד העבודה והרווחה למשרד הכלכלה בבקשה להחיל את התקן האירופי על קבלנים בהפיכתו לתקן רשמי. זאת למרות שמשרד העבודה והרווחה יכול היה בקלות לעשות זאת בעצמו על ידי חקיקה, אך הוא בוחר לגלגל את האחריות.
"פניה זו מסמלת בעיננו התנערות של שר העבודה מאחריותו כממונה המרכזי והישיר על חקיקת הבטיחות בעבודה ועל קידום בטיחותם של העובדים בענף הבנייה. משרד העבודה אינו רשאי להתנער מאחריותו ולהטיל את משימת הפיכת התקן האירופי למחייב על משרד הכלכלה, גם אם לאחרון יש סמכות מקבילה בתחום.
"שר העבודה היה יכול לתקן במיידי את תקנות הבטיחות לעבודה בגובה, שבסמכותו הבלעדית לתקנן, וכך להפוך את התקן האירופי לפיגומים לתקן מחייב עבור החברות הקבלניות המבצעות באתרי הבנייה. אנו דורשים משר העבודה והרווחה לא לנקוט בסחבת ולפעול מיידית בתחום סמכותו להחלת התקן האירופי לפיגומים על קבלנים".