אושר בהליך מזורז: 7,800 דירות חדשות בעפולה
הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור אישרה תוכנית בנייה נרחבת בעפולה וכן החליטה להפקיד תוכנית לבניית כ-2,000 דירות בנתיבות. מה עוד התקדם בצנרת התכנון?
הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל), החליטה היום (ד') לאשר תוכנית להקמת שכנות מגורים בדרום עפולה, עם כ-7,800 יחידות דיור, מהן כ- 1,500 דירות קטנות ו-400 יחידות דיור מוגן.
התוכנית, ביוזמת רשות מקרקעי ישראל, כוללת מבני מגורים בני 11-14 קומות עם חזיתות מסחריות. בנוסף היא כוללת מתחם תעסוקה ומסחר בכניסה המערבית לעיר, הרחבת אזור התעשייה הקיים במזרח העיר, שטחים עבור מבני ציבור וכן פארק עירוני שיתפרס על שטח של 120 דונם.
בהיבט התחבורתי, התוכנית כוללת הקמת כביש היקפי נוסף לעיר אשר יחבר בין אזור התעסוקה העירוני ובין שכונת המגורים ויהווה עוגן לתכנון עתידי של שכונות בדרום העיר. התוכנית נערכה על ידי אדריכל רפי לרמן.
בנוסף, הוועדה החליטה להפקיד תוכנית להקמת 1,950 יחידות דיור בנתיבות, שייבנו במבני מגורים בגובה 7-9 קומות עם חזיתות מסחריות בקומות הראשונות. מתוך כלל יחידות הדיור,150 יוקצו עבור דירות קטנות ודיור מוגן.
עוד כוללת התוכנית כ-113 אלף מ"ר מבני ציבור, גינות ציבוריות, ורשת שבילי הולכי רגל ואופניים. במערב העיר גובלת התוכנית בפארק "נחל בוהו" שצפוי להפוך לפארק עירוני מרכזי שיחבר את חלקי העיר. תכנון ופיתוח הפארק נעשה בשיתוף עם קק"ל ורשות הניקוז האזורית. בסמוך לפארק הוקצה שטח להקמת מבני מלונאות. התוכנית קודמה על ידי העיריה ונערכה על ידי משרד אסיף-גוטמן.התוכנית הכוללת
סגן ראש אגף תקציבים ויו"ר הותמ"ל, אריאל יוצר, ציין כי "התוכנית בנתיבות מצטרפת לתנופת הפיתוח והביקוש למגורים בעיר, וכוללת פתרונות דיור מגוונים ואיכותיים, שטחי מסחר, פארק עירוני, אשר צפויים לחזק את העיר כאלטרנטיבה איכותית ומוקד משיכה למגורים במטרופולין באר שבע, התוכנית בעפולה תסייע לעיר בחיזוקה כעוגן לצמיחת מרחב עמק יזרעאל ומשיכת אוכלוסייה לצפון הארץ, ובה דגשים של חיי רחוב פעילים ונגישות גבוהה למקורות תעסוקה עירוניים".
מנהל אגף בכיר לתכנון ברשות מקרקעי ישראל, רפי אלמליח אמר כי "מדובר בחיזוק כלל מרחב עפולה והאזור לאור הפיתוח הצפוי של חטיבת הקרקע המשמעותית בתכנית".
הרחבה בקיבוץ בית זרע בעמק הירדן
בקיבוץ בית זרע שבעמק הירדן מוקם בימים אלו פרויקט הרחבה בשם שכונת הבנים, לקליטת בני משפחה חוזרים. הפרויקט כולל 25 יחידות דיור שנבנות בשיטת בנייה מודולרית, של חברת ישראמרין.
עיקר השיטה מתבסס על בניה בקירות בטון מבודד בשיטת ICF מתקדמת המשלבת יציקת בטון לתוך תבניות בידוד. הקירות נבנים בצורת "לגו" כך שלבסוף מתקבל קיר יצוק מבטון המצופה בחלקו החיצוני בפוליסטירן (קלקר) בעובי 6.5 ס"מ ומחלקו הפנימי באיטונג בעובי 5 ס"מ.
כך שוקם הר העפר במחצבת עציונה
ענף הבנייה והחציבה הוא הרכחי לצורך אספקת חומרי גלם למשק הבנייה, אבל יש לו גם השלכות סביבתיות ונופיות לא קטנות. עם זאת, הדוגמה הבאה ממחישה כיצד אפשר לצמצם את הנזקים: שטח שניזוק מפעילותה של מחצבת עציונה, הממוקמת בעמק האלה באזור בית שמש, עבר שיקום מקיף ונמסר לאחרונה לידי רשות הטבע והגנים לניהול כשמורת טבע.
מדובר בשטח שבו רוכזה הבוצה - הרי עפר ופלט שנוצרו במסגרת פעילותה השטופת של המחצבה. לאחר שברשות הטבע והגנים זיהו כי הבוצה נמצאת בתחום המיועד להיות מכרז כשמורת טבע, גובשה תוכנית לשיקום השטח על ידי חברת שפיר הנדסה, שמפעילה את המחצבה, בשיתוף הרשות, משרד התשתיות ומינהל התכנון, ובסיוע חברת יינון תכנון יעוץ ומחקר.
תכנית השיקום יצאה לדרך במאי 2017 והסתיימה בסוף אותה השנה. השיקום כלל תכנון מדרוון בשטח ערימת העפר, תוך פינוי חומרים, החזרת שכבות קרקע, פתרונות ניקוז וטיעות. בנוסף, השטח של הבוצה יושר ונטמע בנוף. במאי השנה נמסר השטח לניהול שמורות הטבע והגנים.