שתף קטע נבחר

 

מעגל הנדודים נסגר: "לא ברחנו ממצוקה, באנו להצטרף אליכם"

כילד בן 12, פליט שואה במחנה עקורים בגרמניה, קיבל אהרון ברנדר הצעיר את "מסילת ישרים" ללמוד ממנו. הוא הונח במזוודה עם רכושה הדל של המשפחה שהיגרה לחיים אחרים בארה"ב. שבעה עשורים אחרי נחת בארץ בנו, הרב כתריאל קנת' ברנדר, עם אותה מזוודה ובה הספר: "אחרי היסטוריה של גלות, חזרנו הביתה עם המזוודה"

 

 

מסע של 71 שנים שהחל במחנה עקורים בגרמניה, הסתיים בישראל כשמשפחת ברנדר נחתה בנתב"ג, בטיסת עולים מניו-יורק של "נפש בנפש", עם מזוודת מתכת ישנה שנדדה עם אבותיה מאירופה המדממת – לארה"ב.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 


 

שבעה עשורים אחרי שהגיע הרב אהרון ברנדר – אז ילד בן 12, ניצול שואה – לאליס איילנד, הוציא הרב את המזוודה שהייתה מונחת בקרן זווית בעליית הגג, ונתן אותה לבנו, הרב כתריאל קנת' ברנדר, אחד הבולטים שברבני ארה"ב וראש מוסדות "אור תורה סטון", עם הסיפור המשפחתי המגלם בתוכו פיסת היסטוריה חיה של המאה ה-20.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

אהרון ברנדר היה אך ילד קטן כשפרצה המלחמה בפולין, והוא הושאר עם אחותו אצל משפחה נוצרית שגידלה אותם כקתולים. עם סיומה אספו אותם ההורים, והמשפחה הגיעה למחנה עקורים סֶדַן קַסֶרנֶה באוּלְם שבגרמניה. במחנה נמסר לילד עותק של הספר "מסילת ישרים" לרבי חיים לוצאטו – מאבני היסוד של ספרות המוסר היהודית – שהודפס על ידי ארגון הג'וינט, ועד ההצלה והצבא האמריקני, אולי אפילו באותן מכונות דפוס שרק כמה חודשים קודם לכן הדפיסו בהן חוברות תעמולה נאצית.

 

הרב כתריאל קנת' ברנדר עם אביו, הרב אהרון, והמזוודה (צילום: שחר עזרן)
רגע לפני העלייה: הרב כתריאל קנת' ברנדר עם אביו, הרב אהרון, והמזוודה(צילום: שחר עזרן)

 

המשפחה קיבלה מצבא ארה"ב מזוודה אחת לשים את כל חפציה בדרך אל החיים החדשים, והילד הניח בה את הספר היהודי הראשון שקיבל לאחר המלחמה, ושממנו למד בשהותו במחנה. "לא ידעתי על קיומה של המזוודה", מספר הרב ברנדר לאולפן ynet. "רק כשהוריי עברו לדירה קטנה יותר, אבא שלי אמר לי שהוא רוצה להראות לי משהו ולהעניק לי אותו כמתנה".

 

"סוגרים מעגל של היסטוריה יהודית"

בתוך המזוודה הוא מצא את "מסילת ישרים". "כשהספר הגיע לידיו של אבי, הוא העניק לו תקווה ואפשרות ללמוד שוב את הטקסטים בני האלמוות של עמנו", מספר הרב. "עבורי הוא מסמל את כוח ההתמדה של אבי כניצול שואה, והאומץ שהיה לו לתור אחר מחויבות ותכלית חדשים בעולם הזה".

 

הרב ברנדר הגיע לאדמת ישראל עם המזוודה והספר שהוטמן בתוכה, והוא רואה בכך "סגירת מעגל", כדבריו. "הילדים שלנו עלו לארץ לפני כמה שנים, אחד מילדיי כחייל בודד בגולני, והאחר כנשוי. נכדנו הראשון נולד כאן. כעת המעגל נסגר, והספר ליווה אותי ברגע השיא של מסע העלייה שלי למדינת ישראל, ובתהליך בו הופכים אני ומשפחתי לחלק מן האומה היהודית המשגשגת במדינה יהודית מודרנית.

 

"כשירדתי מהמטוס וספרו של אבי בידי, הזכרתי לעצמי את העבודה שעדיין יש לעשות, שיש לעמול כדי לחנך את צעירינו לאור הערכים שאיחדו את עם ישראל במשך אלפי שנים, ובדיוק לשם כך בחרתי לעלות ארצה ולהתחיל בתפקידי החדש. אחרי כל כך הרבה שנים אנחנו סוגרים את המעגל, עם כל ההיסטוריה של היהודים בגולה – בין השפע בחיים היהודיים בארה"ב – להיסטוריה של התלישות היהודית כשכל מקום שהיינו זרקו אותנו. חזרנו הביתה עם המזוודה".

 

הרב כתריאל קנת' ברנדר (צילום: גרשון אלינסון)
הרב כתריאל קנת' ברנדר עם בני משפחתו, אחרי הירידה מהמטוס(צילום: גרשון אלינסון)

 

"לא ברחנו, באנו"

הרב ברנדר עלה עם רעייתו ובנו הצעיר ועוד כ-250 עולים חדשים בטיסת "נפש בנפש" וקק"ל בשיתוף משרד העלייה והקליטה, הסוכנות היהודית ו-JNF-USA. "לא עלינו ממקום של דרישה. אנחנו לא רוצים שום דבר", הוא אומר. "לא הגענו מאיזו מצוקה כמו שהיה בהיסטוריה של העם היהודי. לא ברחנו. אנחנו רוצים להיות חלק מהמדינה; להיות עם חופשי בארצנו".

 

"מסילת ישרים" ממחנה העקורים - לישראל(צילום: שחר עזרן)

 

הרב ד"ר ברנדר כיהן ב-12 השנים האחרונות כסגן הנשיא לענייני אוניברסיטה וקהילה של הישיבה יוניברסיטי בניו-יורק, ובעבר שימש כרבה של הקהילה היהודית בבוקה רטון, אותה הפך מקהילה עם 60 משפחות, לכזו המונה למעלה מ-600 משפחות. הוא גם חבר ארגון הפדרציות היהודיות של צפון-אמריקה, המאחד מנהיגי וראשי קהילות יהודיות מארה"ב וקנדה במטרה לקיים שיח סביב נושאים המאתגרים ומשפיעים על הקהילות היהודיות. בארץ הוא ייכנס לתפקידו כנשיא רשת "אור תורה סטון", הכוללת 27 מוסדות ותוכניות המעצבים קהילות יהודיות מודרניות וציוניות בכל רחבי העולם.

פורסם לראשונה 02/08/2018 19:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר עזרן
הרב ברנדר עם בנו והמזוודה, רגע לפני העלייה ארצה
צילום: שחר עזרן
מומלצים