שתף קטע נבחר
 
צילום: מוטי קמחי

אחיו נהרג בתאונת עבודה: "חושש שגם אני לא אחזור הביתה"

עלי חטיב נפצע קשה מאוד בתאונת עבודה בבניין בו עבד לפני כשנה וחצי ומת כעבור שבעה חודשים. אחיו טוען בריאיון לאולפן ynet, כי עד כה אלמנתו וילדיו הקטנים לא קיבלו כל סיוע. "אם לא אני והאחים שלי שמסייעים, הם היו נזרקים לרחוב". כמי שמועסק בעצמו בענף הוא מוסיף: "כל יום אני פוחד על החיים שלי"

אחיו של הרוג בתאונה בבניין: "יתומים נותרו בלי אבא"    (צילום: חגי דקל )

אחיו של הרוג בתאונה בבניין: "יתומים נותרו בלי אבא"    (צילום: חגי דקל )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
תאונות העבודה בענף הבנייה ממשיכות לגבות קורבנות ולהותיר משפחות מרוסקות, שאיבדו את יקיריהן מבלי שמישהו משלם על כך מחיר. עלא חטיב, אחיו של עלי חטיב שאיבד את חייו כתוצאה מתאונה שהתרחשה בדצמבר 2016 באתר הבנייה שבו הועסק באשדוד, טוען כי עד כה המשפחה לא קיבלה תשובות לגבי מה קרה באירוע, וגם לא פיצויים.

 

עוד חודש של דמים באתרי הבנייה: 6 הרוגים באוגוסט

 

"עלי היה בבית חולים כמעט שבעה חודשים ונלחם על חייו", סיפר הבוקר (ב') עלא בריאיון באולפן ynet. "בסוף הוא מת והשאיר 6 יתומים, ילדים קטנים, שאבא חסר להם מאוד. הם היו מחוברים לאבא שלהם מאוד, זה מאוד קשה. גם לאמא, גם לילדים, לאלמנה".

עלי חטיב (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
עלי חטיב(צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
 

מאותה נקודה ועד היום, איך היית מתאר את הטיפול בכם המשפחה או בכלל?

"מאוד קשה, כמעט ולא מטפלים... אני לא ראיתי את הקבלן חוץ מהיום הראשון כשהוא הגיע לבית החולים והביא לו את תלושי המשכורת".

 

המשפחה קיבלה פיצויים, תשלומים, סיוע?

"לא קיבלו עדיין. יש דמי ביטוח לאומי, 3,000 שקל, אני לא חושב שזה מספיק למשפחה בת שש נפשות, וזה עוד עם ילדים קטנים. אם לא אני והאחים שלי שמסייעים הם היו נזרקים לרחוב, ממש כך".

 

תאונות עבודה הרוגים בניין ( )
( )

"כל יום אני פוחד על החיים שלי"

כמי שמועסק בענף הבניין בעצמו, חטיב העיד על ההפקרות בכל הקשור לפיקוח, אותה הוא מכיר מקרוב. "כפועל שעובד היום בחברת בנייה, אני רואה חוסר במנהלי עבודה בתוך האתר", אמר. "היום אתה נכנס לאתר בנייה שהוא בין 30 ל-40 יחידות דיור אתה מוצא שם מנהל פרויקט שיושב במשרד".

 

העובדים מופקרים?

 "העובדים מופקרים והקבלנים מופקרים, יש לך 10-12 קבלנים באתר עצמו שכל אחד רוצה רק לסיים את העבודה שלו ולא משנה באיזו דרך, ופשוט אין לך שם אנשים שיפקחו על הקבלנים והעובדים, יש לך מנהל עבודה אחד ויש לך מנהל פרויקט אחד".

 

ועלי הלך סתם. 

"עלי הלך סתם".

 

כשאתה הולך לעבודה אתה חושב שזה יכול לקרות גם לך?

"כן, כל יום. כעובד בניין אני רואה שהכל מופקר. כל יום אני פוחד על החיים שלי, כל יום אני חושש שגם אני לא אחזור הביתה".

 

הרוגי בנייה אוגוסט 2018 ()
הרוגי בנייה אוגוסט 2018

"לקבלן בן 23 אתן אולי לבנות סוכה"

עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, הפועל למיגור התאונות הקטלניות הרבות בענף, ציין במשדר ynet, כי התאונה שבה עלי נפצע קשה מאוד ולאחר מכן איבד את חייו התרחשה באתר בנייה של פרויקט תמ"א 38 .

 

"זה לא אתר בנייה רגיל, זה אתר בנייה שחיים בו גם דיירים", אמר. "בסוג הזה של האתרים מצופה מהקבלנים שיעבדו בצורה הרבה יותר בטיחותית, אבל דווקא באתרים האלה, אין בכלל השגחה על הבטיחות בעבודה ויש המון מקרים של נפילות של פועלים".

 

אסל הזכיר כי הדבר מסכן גם את כלל הציבור ועוברי אורח שעוברים באזור, על רקע מותו של מאיר פלשתייב לפני כחודש וחצי,  שנפגע מקרשים שפועלים זרקו מפיגום בפרויקט תמ"א 38 בחולון. "לתחום הזה נכנסו המון קבלנים חדשים שלא כולם הם קבלנים רשומים", אמר.

 

"במקרה של עלי, הקבלן שניהל את תמ"א 38 היה בן 23. איך צעיר בן 23 מקבל רישיון קבלן מרשם הקבלנים? מתברר שאפשר לקבל רישיון קבלן, לבוא ולהצהיר שאתה מעסיק מהנדס ולקבל רישיון. אף אחד לא בודק האם באמת מעסיקים או לא מעסיקים. אני לקבלן בן 23 אולי אתן לבנות סוכה בסוכות, אבל לא פרויקט של תמ"א 38".

 

עלייה של כ-21% במספר ההרוגים

חודש אוגוסט היה קטלני במיוחד בענף הבניין, עם שישה עובדים שנהרגו ו-23 עובדים שנפצעו. זאת, על אף שעשרות אלפי עובדי בניין יצאו לחופשה של שבוע לרגל עיד אלאדחא (חג הקורבן) ולא עבדו באתרי הבנייה במהלכה.

 

בסך הכל, מתחילת השנה נהרגו 29 עובדים בתאונות עבודה בבניין, נוסף לשני עוברי האורח, פלשתייב, שהיה בן 21 במותו, ונטע רוטמן, בת 52 במותה, שנהרגה לפני מספר חודשים מקריסה של מנוף על רכבה בכפר סבא. נתונים אלו מצביעים על עלייה של כמעט 21% במספר ההרוגים לעומת התקופה המקבילה ב-2017, אז קיפחו את חייהם 24 עובדים בתאונות בענף.

 

עו"ד ניקולא גדיר מקו לעובד, יוצאת נגד אוזלת היד של המשרדים האמונים על האכיפה של חוקי הבטיחות בענף וקוראת להכריז על מצב חירום באתרי הבנייה. "מדובר בעלייה מדאיגה במספר ההרוגים, שאמורה להדיר שינה מעיניהם של השרים האחראים וגורמי האכיפה, שמחדליהם המתמשכים גובים חיי אדם", היא אומרת בשיחה עם ynet. "למרות זאת, הם אינם מכריזים על מצב חירום בענף הבנייה, ואינם נוקטים בצעדים מיידים להגברת האכיפה וההרתעה".

 

מספר זעום של מפקחים על אלפי אתרים

בין הליקויים המרכזיים בטיפול בנושא ניתן להזכיר את מספרם הזעום של מפקחי הבנייה במינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה, שנאמד בכ-20 מפקחים, האמורים לפקח על הבטיחות של כ-13 אלף אתרי בנייה בישראל, בלי לקחת בחשבון פרויקטים קטנים של תמ"א 38.

 

בנוסף, בארגונים הפועלים בתחום קוראים כבר תקופה ארוכה לרשם הקבלנים במינהל התכנון שמשרד האוצר, להתחיל לנקוט בצעדים העומדים לרשותו כלפי חברות קבלניות שיש שכיחות גבוה של תאונות באתריהן, למשל באמצעות סילוקן מפנקס הקבלנים.

 

בעיה מהותית נוספת היא הקושי בחקירת התאונות באתרי הבנייה, המביא למספר זעום של כתבי אישום המוגשים נגד האחראים. המענה אמור היה להגיע מהקמת יחידה ארצית לחקירת תאונות עבודה, שאמורה לפעול בשיתוף המשטרה ומינהל הבטיחות כדי לחקור את התאונות הקטלניות. אולם אף שהשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, התחייב כי יחידה זו תוקם עוד השנה, הרי שהקמתה אינה נראית באופק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
עלא חטיב, דודו של עלי
צילום מסך
מומלצים