בקשה לייצוגית: "עשרות אלפי מדי מים הותקנו בניגוד לדין"
פרסום ראשון: לפי הבקשה, ציפוי המדים אינו עומד בתקן הישראלי. רשות המים: "הדברים הופנו לבירור עם משרד הבריאות ולהמשך בדיקה מעמיקה". יצרנית מדי המים, חברת דורות: "אין סכנה לבריאות הציבור, מדובר בסדרת מדי מים. בתהליך הייצור בחו"ל הוחלף הציפוי בשוגג וללא ידיעתנו"
פרשת מדי המים: ביום שישי האחרון הוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז בקשה לאישור תביעה ייצוגית, העוסקת בטענה כי עשרות אלפי מדי מים הותקנו בישראל בצבעים (ציפוי) שאינם עומדים בתקן הישראלי, ובניגוד לדין.
מרשות המים נמסר כי "הדברים הופנו לבירור עם משרד הבריאות ולהמשך בדיקה מעמיקה. כמו כן, רשות המים פנתה ליצרן המדים בהודעה שהיא שוקלת להקפיא את אישור הדגם שניתן למדים האמורים. החלטה בעניין תתקבל בימים הקרובים".
מחברת אפקון, שמתקינה את מדי המים, נמסר כי "לחברה נמסר לפני כשבוע ימים מחברת דורות, אשר מספקת לאפקון את מדי המים, כי חלק ממדי המים שיוצרו וסופקו על ידי דורות סופקו לאפקון ללא הצבע העומד בדרישות התקן הישראלי, אלא עם הצבע העומד בדרישות התקן האירופאי. חברת אפקון רואה זאת בחומרה רבה.
"על פי הבדיקות שהגיעו לידינו בשלב זה, הממצאים הם: מדי המים עומדים בתקן הישראלי בכל הקשור לאי הימצאות חלקיקי מתכת, וכן בתקן אירופאי לגבי הצבע של מדי המים. הבדיקות צפויות להימשך מספר שבועות ולפי מיטב ידיעתנו, אין חשש לסכנה בבריאות הציבור. בנוסף, דורות, כיצרנית המונים, הגישה בקשה לקבלת תקן ישראלי ממכון התקנים למדי המים. חשוב להדגיש כי אם וככל שהמדים הנ"ל לא יוכרו כעומדים בתקן הישראלי, אפקון תדרוש מדורות להחליף את המדים באופן מיידי וללא דיחוי".
הבקשה לאישור ייצוגית, שחשפה לציבור את הפרשה, הוגשה לבית המשפט על ידי תושב אופקים נגד חברת אפקון בקרה ואוטומציה המתקינה את מדי המים מתוצרת חברת דורות מגופי פיקוד ובקרה, אשר מייצרת את מדי המים באמצעות קבלני משנה בחו"ל, בהתאם למפרט המבוסס על תקן ישראלי.
ציפוי המדים - לא לתכלית קוסמטית בלבד
על פי הנטען בבקשה, בעשרות אלפי בתים בישראל הותקנו מדי מים שסופקו בצבע שאינו עומד בתקנים. עוד מודגש, כי הציפוי המצפה מדי מים אינו לתכלית קוסמטית, משום שהוא למעשה אמור לאטום את הגוף המתכתי ממנו עשוי המד, מבודד ומונע מחלקיקים המצויים במתכות ובצבע עצמו מלהתמוסס לתוך מי השתיה ו/או להותיר שרידים במים. כלומר, הטענה היא שמדי מים רבים אינם מצופים בצבע בהתאם למפרט שאושר על ידי מכון התקנים הישראלי. יודגש כי במסגרת הבקשה לא נטען לנזק בריאותי, אלא לפגיעה באוטונומיה של הצרכן וחשש לנדידת מתכות למי השתייה.
במסגרת הבקשה נטען, באמצעות עו"ד רנן גרשט ושירן גורפיין, ממשרד נאור-גרשט כי "החברות התקינו בעשרות אלפי בתי אב בישראל מדי מים אשר לא עומדים בתקנים, ובניגוד לדין, מבלי לקבל אישור מהרשויות. מי השתייה שאנו צורכים מהווים את מקור החיים עבורנו כבני אדם. הצרכנים מתייחסים למי השתייה כמוצר בריא, ונוהגים לצרוך אותו בתדירות גבוהה. צרכני המים לא מעלים בדעתם, כי מי השתייה בביתם, במקום העבודה או בכל נקודת צריכה אחרת נמזגים לאחר שזרמו במדי מים אשר הותקנו בניגוד לדין, תוך שאינם עומדים כפי שהתחייב בתקן הישראלי.
"בענין זה, צרכני המים, שהינם כל אחת ואחד מאיתנו, הינם קהל צרכני שבוי הצורך נוזל שתייה לרוויה ממתקן שאינו עומד בתקינה, ובפרט כאשר הצבע האוטם את גופו, ואמור לבודד בין מי השתייה לגוף המתכתי ומגוון החומרים המתכתיים והחלקיקים המצויים בו, אינו תקני", נטען במסגרת הבקשה.
במסגרת הבקשה מתבקש בית המשפט להוציא צו המחייב את החברות להחליף את מדי המים שאינם עומדים בדרישות התקן, למדי מים אשר עומדים בדרישות התקן.
מהנהלת דורות נמסר:
"חשוב לנו להבהיר כי אין סכנה לבריאות הציבור. הדבר מבוסס על בדיקות מעבדה מקיפות שעשינו ביוזמתנו, על בדיקות איכות מים שוטפות שעורכים משרד הבריאות ורשות המים, ועל חוות דעת של טוקסיקולוג, ד"ר יהושע מאור, שקבע כי 'לא קיים חשש כלשהו בנוגע למתכות כבדות, הן בחשיפה לטווח קצר והן בחשיפה לטווח ארוך'. מדובר בסדרת מדי מים. בתהליך הייצור בחו"ל הוחלף הציפוי בשוגג וללא ידיעתנו.
"נדגיש כי מדובר בציפוי אפוקסי המאושר על פי תו תקן בריטי מחמיר, על פיו נוהגות כל מדינות אירופה. לו היה התקן הזה מוגש לבדיקה בישראל, סביר שהיה מקבל גם את אישור תו התקן הישראלי. ברגע שנודע לנו על הטעות, הפסקנו להתקין את מדי המים, ובמקביל פנינו מיוזמתנו לרשות המים ולמשרד הבריאות".