שתף קטע נבחר

חוות הפרפרים תיסגר בינתיים: "זו לא פעילות חקלאית"

בעלי המקום בבנימינה נדרש להוציא היתר לשימוש חורג בקרקע, אחרי שבית המשפט קבע שמדובר בתיירות חקלאית שלא עונה להגדרה "שימוש חקלאי"

בית המשפט לעניינים מקומיים בחדרה הוציא לאחרונה צו הפסקת פעילות לחוות הפרפרים בבנימינה עד שבעל המקום יוציא היתר לשימוש חורג בקרקע החקלאית. השופט יעקב גולדברג דחה את טענותיו של בעל המקום, שלפיהן פעילות מרכז המבקרים משרתת את מטרתו החקלאית של המקום – גידול פרפרים – וקבע כי מדובר ב"חקלאות תיירותית".

 

את צו הפסקת הפעילות הגישה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שומרון בטענה שהעסק משמש לתיירות ולכן יש להוציא היתר לשימוש חורג בקרקע. מנגד טען בעל העסק שהחווה חקלאית בעיקרה ועוסקת בגידול פרפרים ושיווקם, ולכן היא לא צריך לבקש אישור לשימוש חורג.

 

לטענתו, מאחר שאין מספיק צוף בסביבה, הוא המציא שיטה מיוחדת להאכלת הפרפרים ונזקק לעזרה ביישומה. על כן הוא הקים את מרכז המבקרים, שבמסגרתו האורחים מאכילים את הפרפרים באמצעות מקלות סוכר צבעוניים שמזכירים פרחים. פעילות זו הגדילה לטענתו את מספר ביצי הפרפרים בחווה בכ-50%. הוא השווה את המקום לאתרים של קטיף עצמי שמקיימים פעילות חקלאית ענפה ולצד זאת גם פעילויות למבקרים.

 

בבואו להכריע במחלוקת ציין השופט יעקב גולדברג שכדי שעמדת בעל העסק תתקבל, עליו להוכיח שפעילות מרכז המבקרים נלווית לפעילות חקלאית עיקרית שנעשית בקרקע. זאת כדי לוודא שהשימוש בקרקע לא פוגע בעקרונות התכנון והבנייה באזור, ובכלל זה בסדרי התחבורה, הבטיחות, התברואה, הנוף, איכות הסביבה וכו'.

 

במקרה הנוכחי, ולהבדיל מקטיף מבקרים במטעים שעיקר עיסוקם היא מכירת תוצאת חקלאית, בחוות הפרפרים עיקר הפעילות היא האכלת הפרפרים על ידי המבקרים. השופט ציין כי מהנתונים שהוצגו בפניו עולה כי בלי מבקרים לא תתרחש שום פעילות חקלאית במקום, כמו מכירת פרפרים או שיווק ביצי פרפרים.

 

לפיכך, גם אם שיטת ההאכלה שהמציא המשיב נחשבת כשלעצמה לפעילות חקלאית (אף שהיא לא גובתה בהוכחות מדעיות), הפעילות העיקרית במקום עדיין לא עונה על הגדרתו המצומצמת של "שימוש חקלאי" בחוק.

 

"הפעילות החקלאית היא פעילות נלווית להפעלת אתר המבקרים וכי הפעילות העיקרית בחווה, הטעם לקיומה של החווה, הוא הפעילות התיירותית (המבורכת כשלעצמה), זאת ותו לא", נכתב בפסק הדין.

 

עם זאת השופט הדגיש שאין לו ספק שפעילותו החינוכית של המקום חשובה ותורמת רבות למבקרים: "הביקור בחוות הפרפרים עשוי להעניק למבקרים חוויה אסתטית נעימה ויכולה להרעיף על המבקרים את קסם יופיים של פרפרים ולכל הפחות, לסייע לחלצם לפרק זמן מסוים מספסלי כתב משמימים או מריצודי מסכים".

 

אלא שהיבטים חיוביים אלו, קבע, לא פוטרים את המשיב מחובתו לפעול בהתאם לדיני התכנון והבנייה ולבקש היתר לשימוש חורג בשטח החקלאי. על כן הוא הורה על חידוש צו ההפסקה השיפוטי בתוך 60 יום, תוך שהביע תקווה כי המשיב יכשיר את השימוש בקרקע כדי שחוות הפרפרים תמשיך לפעול למען הציבור.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ הוועדה המקומית: עו"ד סיוון
  • ב"כ המשיב: עו"ד שרף
  • עו"ד און צוק עוסק בדיני מקרקעין ותכנון ובנייה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טכנודע
ארכיון
צילום: טכנודע
עו"ד און צוק
מומלצים