שתף קטע נבחר
 

"כחלון, עזור לנו": דירות במחיר למשתכן מתעכבות

זוכי הפרויקט בכפר יונה נדהמו לגלות לאחרונה כי הם צפויים לקבל את הדירות שלהם באיחור של כ-8 חודשים מהמועד בו התחייב הקבלן להשלים את הבנייה. אחד מהזוכים ביקש באולפן ynet משר האוצר להתערב: "תקצרו את הזמנים, הם עולים למשפחות הצעירות הרבה מאוד כסף"

 
צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
עיכוב במסירת דירות לזוכי פרויקט מחיר למשתכן בכפר יונה : זוכי הפרויקט נדהמו לגלות לאחרונה, כי הם צפויים לקבל את דירותיהם בעיכוב של כשמונה חודשים מהמועד אליו התחייב הזוכה במכרז לסיום בניית הדירות. הזוכים החלו לחתום על חוזים בימים אלו ממש, כשלפחות 10 זוכים כבר ביטלו את השתתפותם בפרויקט ולא הגיעו לבחור דירות.

 

גל אידן, אחד הזוכים, סיפר באולפן ynet כי דחייה זו מצטרפת לדחייה של קרוב לשנה במועד מסירת הקרקע לקבלן. כלומר, הזוכים יספגו דחייה של כ-19 חודשים במועד קבלת הדירות, במהלכם הם נדרשים לשלם גם שכירות וגם משכנתא. המשמעות הכספית לדבריו, תעמוד על כ-120 אלף שקל למשפחה.

 

"השר כחלון אמר: רבותי, שווה לחכות לדירות" אמר אידן. "אני פונה לשר, שאנחנו מאמינים בו: תעזור לנו בבקשה. תקצרו את הזמנים, הם עולים למשפחות הצעירות בהרבה מאוד כסף וחלקן לא יוכלו לעמוד בזה".

ישיבת ממשלה שבועית (צילום: אלכס קולומויסקי)
שר האוצר, משה כחלון(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

עיכוב של שנה במסירת הקרקע

מדובר במכרז לבניית 120 דירות במסגרת פרויקט מחיר למשתכן ו-14 דירות שיימכרו בשוק החופשי, בו זכה הקבלן ש' שרבט. הדירות בפרויקט הוגרלו במסגרת ההגרלה הגדולה הראשונה שקיים משרד האוצר, ביוני אשתקד. רק בסוף חודש אוגוסט האחרון, אחרי למעלה משנה של ציפייה ובהתראה של פחות משבוע, הרוכשים הוזמנו במפתיע לכנס מידע שהתקיים בתחילת ספטמבר.

 

בכנס הם גילו במקרה, כי מועד מסירת הדירות שנקבע בחוזים עליהם הזוכים מתבקשים לחתום הוא ה-30 באפריל 2021. מועד זה מאוחר בכ-8 חודשים לעומת המועד שנקבע במכרז להשלמת בניית הדירות, כולל טופס 4 - שאמור היה להיות בספטמבר 2020.

 

כאמור, הפרויקט כבר ספג עיכוב של כשנה עד שנמסרה הקרקע לקבלן. "קודם כל, לקבלן היה עיכוב של 12 חודשים כמעט בקבלת הקרקע", סיפר אידן. "בנוסף לכך, גילינו לפני 4 שבועות בערך, כשהזמינו אותנו לכנס המידע אחרי דממת אלחוט של שנה מאז הזכייה - שמועד המסירה התאחר ב-8 חודשים נוספים".

 

אידן הוסיף כי לפי תחשיב הכולל את העליות הצפויות במדד תשומות הבנייה, לצד תשלומי שכירות למשך חודשים רבים במקביל לתשלומי משכנתא, מדובר בעלויות נכבדות, שחלק מהמשפחות עלולות להתקשות לעמוד בהן. לדבריו, "20 חודשים (איחור - ב.פ.) משמעותם סדר גודל של נזק, לפי הערכות מאוד שמרניות שלנו, של 120 אלף שקל".

 

"זה מה שקורה כשהמדינה מתערבת"

אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, ועו"ד זיו כספי, מומחה נדל"ן, הסבירו באולפן ynet כי למעשה אין ולא יכולה להיות במכרזים התייחסות למועדי מסירת הדירות, אלא רק להשלמת הבנייה. "בסופו של דבר מה שקורה זה שהמדינה התערבה בשוק והיא גורמת לזוכים לבקש ממנה להתערב גם במקומות בהם היא לא התערבה בעבר", אמר דנוס.

 

"למעשה, ליזם יש אינטרס לתת את הדירה לפני הזמן", הוסיף, "אבל כשאתה משווק מתחמים גדולים, שלא מפותחים עדיין, כשהרשות המקומית לא עשתה את העבודה שהיא צריכה לעשות, כשהדברים לא הגיעו לידי מימוש ונוצרים עיכובים, וכשהמדינה היא פתאום שחקן בסיפור - אז בהחלט יכולים לבוא אליה בטענות ולומר לה: 'הלו, אנחנו עצרנו את החיים שלנו, את התוכניות שלנו, לטובת המוצר הזה שמכרת לנו בזול, והנה אנחנו לא מקבלים אותו'".

כפר יונה (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
כפר יונה(צילום: ג'ורג' גינסבורג)

כספי ציין כי "גל קיבל את הזכות לקבל מתנה ואמור לחתום על חוזה, כשעל החוזה יש פיקוח של המדינה. אך המצב בין מועד חתימת החוזה, אם וככל שיהיה, לבין המועד שבו גל הגריל, השתנה, ומקור הפער הוא בעצם העובדה שהיזם מחוייב לטופס 4, ולא מחוייב למסירת הדירה.

 

"בעצם הפער האבסורדי הזה הוא מכת מדינה - לא רק במחיר למשתכן, גם ליזם רגיל. פער הזמנים בין קבלת טופס 4 לבין אישור אכלוס הוא אבסורד, וזה לא דבר שצריך לקרות. זו ביורוקרטיה לשמה".

 

הרוכשים לאוצר: קצרו את לוחות הזמנים

אין זה הפרויקט היחיד שבו התעוררו מחאות של זוכים נגד לוחות הזמנים למסירת הדירות. לאחרונה הורה האוצר לקצר את מועד מסירת הדירות בפרויקט מחיר למשתכן שבונה גינדי החזקות באור יהודה, ל-3 שנים במקום יותר מ-4 שנים, וזאת לאחר מחאה של הזוכים על משך הזמן הבלתי סביר לדבריהם, בו עליהם לשאת בכפל תשלומי שכר דירה ומשכנתא.

 

גם במקרה זה מבקשים הרוכשים מהאוצר להתערב ולקבוע לוחות זמנים סבירים יותר למסירת הדירות לידיהם. אידן פנה לראש מטה הדיור, זאב ביילסקי, בבקשה שיתערב לקיצור לוחות הזמנים, אולם במכתב תגובה ששלחה המדינה לרוכשים צוין כי במכרז לא נקבע מועד מסירת דירות לרוכשים אלא מועדי התקדמות של הבנייה בלבד.

 

בנוסף נמסר לרוכשים כי הסיבה לדחייה במסירת הדירות לזוכים היא עיכובים מצד הוועדה המקומית, אולם שם הכחישו זאת בשיחות עם הזוכים.

 

משרד האוצר: "המרכזים לא קובעים את מועד מסירת הדירה"

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד הבינוי והשיכון בוחן את מועד מסירת הדירות המוצע על ידי הקבלן, ומאשר את תאריך המסירה בחוזה המכר תוך התחשבות בשורה של גורמים המשפיעים על מועד המסירה (היקף הבנייה הנדרש, מספר יחידות הדיור, מצב הקרקע, אילוצים מטעם הרשות המקומית ועוד).

 

"מכרזי מחיר למשתכן אינם קובעים את מועד מסירת הדירות לזוכים. במסגרת חוזה הבנייה שנחתם עם היזם בעקבות זכייתו, נקבעים מועדים מחייבים שונים בנוגע להתקדמות הבנייה, אך לא נקבע מהו מועד מסירת הדירות לרוכשים. בחוזה הבנייה קבועים מועדי התקדמות הבנייה שלהם מחויב היזם.

 

"ככלל, בכל הפרויקטים של רמ"י ומשרד הבינוי והשיכון, קיימות ועדות ייעודיות לבחינת עמידה בתנאי המכרז, ובכלל זה קצב התקדמות הבנייה, ובמידת הצורך, אף חילוט ערבויות. יודגש, כי החלטות הוועדה האמורות אינן משפיעות בהכרח על מועד מסירת הדירות, שכן הוועדה דנה במישור היחסים שבין היזם למדינה ובוחנת את התקדמות הבנייה בהתאם להתחייבות היזם.

 

"מועד מסירת הדירות נקבע בתיאום עם היזם בשלב מאוחר יותר, עובר למועד החתימה על חוזה המכר בין היזם לרוכש, ומאושר כחלק מאישור המשרד לחוזה המכר כולו. היזם מחויב למועד הקבוע בחוזה, על כל המשתמע מכך. במידה ויפר היזם את התחייבותו, רשאי הרוכש לדרוש את המגיע לו על פי דין".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
שר האוצר, משה כחלון
צילום: אבי מועלם
מומלצים