תאונות העבודה בענף הבנייה: ההסתדרות מכריזה על סכסוך עבודה
הנהגת ארגון העובדים אישרה היום סכסוך עבודה כללי במחאה על הקטל בענף הבנייה, שצפוי לצאת לדרך מחר בליווי קמפיין שילוט חוצות. ניסנקורן: "המדינה ממשיכה להתנהל כאילו לא איכפת לה מהנושא. זוהי חובתנו המוסרית להילחם נגד התופעה"
הנהגת ההסתדרות והוועדה לתיאום וביצוע אישרו היום (ג'), לבקשתו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, סכסוך עבודה כללי במשק בנושא הבטיחות בעבודה ובמיוחד על רקע התאונות בענף הבנייה. מחר (ב') יתכנס בית נבחרי ההסתדרות לאישור הסכסוך. המהלך ילווה בקמפיין שילוט חוצות בכל רחבי הארץ, תחת הסיסמה: "עובדים כדי לחיות. לא כדי למות".
עוד בנושא הקטל בענף הבניין:
"האדישות לתאונות הבנייה מדהימה": ניסנקורן מאיים בסכסוך עבודה אחרי החג
בראיון שהעניק ל-ynet לפני כשבוע אמר ניסנקורן, כי הוא ממתין להתייחסות ממשרדי הממשלה והקבלנים למסמך שגיבש ובו פירוט הצעדים הנדרשים לטיפול בקטל בענף. יו"ר ההסתדרות הוסיף כי אם לא יקבל התייחסות הכוללת צעדים אופרטייבים, הרי שבכוונתו להכריז על סכסוך עבודה כללי במשק בתוך ימים ספורים מתום החג, דבר שיאפשר לפתוח בשביתה כללית בתוך 14 יום.
מדובר במימוש הבטחתו של יו"ר ההסתדרות מלפני כחודשיים, אז התריע כי אם תימשך ההתעלמות מצד הגורמים הממשלתיים והמעסיקים ולא ייעשה צעד משמעותי ומשנה מציאות של ממש לצמצום נגע הפגיעות בעבודה - בייחוד בענף הבניין ובנפילות מהגובה - ההסתדרות תפעיל סכסוך עבודה כללי במשק לאחר החגים.
בהסתדרות ציינו כי הרקע למאבק הוא ההפקרות הנמשכת בכל הנוגע להזנחת תחום הבטיחות בעבודה בכלל המשק בישראל. זאת בייחוד לנוכח המספר ההולך וגובר של ההרוגים והפצועים בתאונות בענף הבנייה, כשמתחילת 2018 נהרגו 31 איש ונפצעו קשה למעלה מ-100 עובדים.
כעת, משתמה תקופת החגים ומשלא הוצעו צעדים אופרטיביים מצד המדינה והמעסיקים לתיקון הנושא, החליט ניסנקורן לקדם את אישור ההכרזה על הסכסוך ולהביאו לידי הצבעה במוסדות ההסתדרות הנדרשים. בהסתדרות דורשים להגיע להסדרה מוסכמת במסגרת קיבוצית מול כלל הגורמים הרלבנטיים, לשם שמירה והגנה על זכותם הבסיסית של העובדים לעבודה בטוחה במקומות עבודתם.
יו"ר ההסתדרות אמר בישיבת ההנהגה שהתקיימה היום, כי "ההיגיון ותפיסת כבוד האדם שלנו כחברה לא עומדים בקנה אחד עם העובדה שבמדינת ישראל חיי העובדים נתפסים כחסרי ערך ונתקלים בחומה של אדישות.
"המספרים בלתי נתפסים, עוד ועוד עובדים נופלים למותם בהרג מיותר שאפשר למנוע בקלות, אך לצערי המדינה ממשיכה להתנהל כאילו לא איכפת לה מהנושא. עד כה, למרות ההתרעות החוזרות, לא נעשה צעד משמעותי לצמצום נגע הפגיעות בעבודה, ולכן אנו מכריזים על סכסוך עבודה כללי בכל המשק. זוהי חובתנו המוסרית והערכית כחברה להילחם נגד התופעה".
שר העבודה חיים כץ: "האחריות נמצאת בראש ובראשונה בידי הקבלנים"
שר העבודה והרווחה, חיים כץ, הוא אחד הנמענים המרכזיים לדרישות ההסתדרות. במכתב תגובה ששלח היום כץ לניסנקורן הוא בירך על החלטת ההסתדרות להצטרף ל"מאמץ לשיפור מצב הבטיחות באתרי הבנייה", וגלגל את האחריות לשלום העובדים לעבר הקבלנים.
"ברצוני לחזור ולהדגיש, כי האחריות הישירה לשלום העובדים, נמצאת בראש ובראשונה בידי הקבלנים", כתב. "לצערנו הרב, אנו עדים לאירועים בהם קבלנים אינם מיישמים את הוראות החוק באתרי הבנייה ובכך מסכנים מידי יום חיי אדם".
כץ מנה צעדים שנקט בנושא, בהם החלת עיצומים כספיים אישיים על קבלנים בגין הפרות הוראות בטיחות והגבלת העסקת בני נוער באתרים. "אנו רואים עין בעין במרבית הנושאים שהעלית במכתבך ואכן בהנחייתי, המשרד נמצא מזה זמן בעיצומו של תהליך, במסגרתו מקודמים באופן אינטנסיבי רבים מהצעדים עליהם הצבעתם ואשר נמצאים תחת אחריותנו", ציין כץ.
"עם זאת", הוסיף, "וכפי שציינת במכתבך, נדרשת הגדלה משמעותית של היקף כח האדם והמשאבים המוקצים לנושא במינהל הבטיחות לשם ביצוע קפיצת מדרגה בנושא. בעשור האחרון גדלו באופן משמעותי מספר אתרי הבנייה ומספר העובדים (זרים, פלסטינים וישראלים) המועסקים, בעוד משאבי הפיקוח לא קיבלו מענה הולם. כמו כן, נשמח מאוד להשתמש בשירותיך הטובים, ולהגדיל את מספר תקני המפקחים".
לדברי ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות, "לאחר שנים של קטל בענף הבנייה והפקרת הפועלים הכי שקופים והכי חלשים בחברה הישראלית הגיעה העת שההסתדרות החדשה שהיא ארגון העובדים החזק במשק הישראלי תדאג לשלום הפועלים. עד כה, ההסתדרות החדשה לא פעלה כמצופה מארגון העובדים החזק ביותר במשק הישראלי ודאגה בעיקר לוועדים החזקים, אנו מברכים את יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן על מעורבותו האישית והחשובה ומקווים שהקטל בענף הבנייה יפסק ושמקבלי ההחלטות יבינו שהפועלים צריכים לחזור למשפחותיהם בריאים ושלמים ולא בארונות קבורה" .