עתירה: "בשל פגם טכני - רוכשי מחיר למשתכן יוסיפו 100 אלף שקל לדירה"
חברת עמרם אברהם הגישה עתירה מנהלית נגד פסילת הצעה שהגישה למכרז מחיר למשתכן באילת. לטענתה, ההצעה נפסלה מכיוון שלא הוגשה בנוסח הנדרש. בא כוחם טוען: "הצעת החברה היתה זולה בכ-5 מיליון שקל לעומת החברה שזכתה, דבר שהיה חוסך כ-100 אלף שקל לכל רוכש
פרסום ראשון: פגם טכני בהצעה שהוגשה במכרז מחיר למשתכן, עלול לעלות כסף רב לזוגות הצעירים הזכאים לרכוש דירה. כך נטען בעתירה מנהלית דחופה שהגישה היום (ד') חברת עמרם אברהם לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, נגד רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון, לאחר שההצעה שהגישה במכרז נפסלה.
העתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין אילן בומבך ושמוליק ספיר, עוסקת במכרז שפורסם לרכישת זכויות חכירה לבניית 84 יחידות דיור בשכונת שחמון באילת במסגרת מחיר למשתכן. בעתירה נטען, כי ההצעה שהגישה למכרז עמרם אברהם, נפסלה באופן אוטומטי מכיוון שהערבות הבנקאית שהגישה אינה לפי הנוסח הנדרש.
כן נטען, כי לאחר פסילת ההצעה בחרה ועדת המכרזים את הצעת האחים אוזן כזוכה, אף שהצעתה הייתה יקרה בהרבה מהצעת העותרת. כך, נטען, כי המחיר שננקב בהצעת האחים אוזן עמד על 7,555 שקל למ"ר דירתי, לא כולל מע"מ – לעומת המחיר בהצעת עמרם אברהם, שעמד על 6,814 שקל למ"ר דירתי, ללא מע"מ.
בסך הכל, נטען בעתירה, ההצעה של עמרם אבהרם היתה זולה ביותר מ-5 מיליון שקל מההצעה של החברה שזכתה במכרז. כן נטען, כי הפער בין ההצעות מסתכם בייקור של כ-100 אלף שקל לכל אחת מהדירות המיועדות למכירה במסלול מכיר למשתכן. ובמילים אחרות: לו הצעתה של עמרם אברהם היתה מתקבלת, כך נטען, הדבר היה חוסך כ-100 אלף שקל לכל רוכש.
"אינטרס הציבור ייפגע קשות"
יש לציין, כי מכרז מחיר למשתכן בשכונת שחמון כשל מספר פעמים בעבר, לאחר שלא הוגשו לו כלל הצעות. עו"ד בומבך טוען בעתירה, כי במכרז זה הפגם הטכני לא הצדיק את פסילת ההצעה באופן אוטומטי ומביא שורה של תקדימים בפסיקה התומכים בטענתו.
"ועדת המכרזים פסלה את הצעת העותרת באופן אוטומטי מבלי שהפעילה את שיקול דעתה כדי לבחון האם בענייננ, מתקיים החריג לכלל, שלפיו יש לפסול הצעות של מציעים שנפל פגם בערבות הבנקאית שהגישו בהצעותיהם למכרז", נכתב בעתירה. "הפגם בהתנהלות ועדת המכרזים חמור במיוחד לאור האינטרס הציבורי אשר חייב את בחירת ההצעה הזולה ביותר במכרז במסלול מחיר משתכן".
בעתירה מבקשת החברה לבטל את החלטת ועדת המכרזים בנושא ולהורות על זכיית עמרם אברהם במכרז, או להשיב את הטיפול בנושא לוועדת המכרזים, וכן לעצור או להקפיא את כל ההליכים עד למתן ההחלטה.
"שיטת המכירה במכרז במסלול מחיר למשתכן, היא יעד ממשלתי שנועד להגשים אינטרס ציבורי ראשון במעלה: הורדת מחירי הדיור בישראל", מוסיף בומבך. "בנסיבות אלה, הפסילה על הסף של הצעת העותרת אשר נועדה להיטיב עם ציבור המשתכנים אשר המכרז יועד למענם, תוך התעלמות מהאינטרס הציבורי אשר חייב את הבחירה בהצעה הזולה במכרז – מהווה פגם חמור בהתנהלות ועדת המכרזים.
"כתוצאה מפגם חמור זה, אינטרס הציבור ייפגע קשות באופן כפול: ציבור המשתכנים אשר יקנה את הדירות נשוא המכרז, ייאלץ לשלם מחיר גבוה בהרבה עבור כל דירה ותשלומים נוספים עבור ריבית משכנתאות. בנוסף, היעד הממשלתי של הורדת מחירי הדיור לא יושג באופן המיטבי במכרז דנן. בסיכומו של דבר, תוחמץ מטרת המכרז לבחור ביזם שיציע את המחיר הסופי הנמוך ביותר למ"ר דירתי".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "העתירה טרם התקבלה ברשות. כשתתקבל נלמד אותה ונתייחס בהתאם".
תגובת משרד השיכון לא התקבלה עד מועד פרסום הכתבה.