נלחם נגד הממסד - וזוכה להוקרה מהמדינה
הוא הקים רשת של בתי דין פרטיים לגיור, ועומד בראש ארגון עתים שחשף את "הרשימה השחורה" של רבני התפוצות ברבנות ונאבק למען זכותן של נשים לטבול ללא בלנית. הרב ד"ר שאול פרבר שעלה ארצה בגיל 30, מקבל עכשיו פרס מיוחד מהמדינה
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
הרב ד"ר פרבר ייסד את עמותת "עתים" (בשנת 2002) ואת רשת בתי הדין הפרטיים "גיור כהלכה" (ב-2015), שבאמצעותם הוא מסייע לאלפי אנשים בשנה המתקשים לקבל שירותי דת ממלכתיים מגופים כמו הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים, או מופלים על ידם לרעה בנושאים כמו מעמד אישי, ומנהל עבורם מאבקים ציבוריים ומשפטיים נגד רשויות המדינה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- האישה הודתה שעסקה בזנות - אישור יהדותה בוטל
- החרדי היפה: יעקב וינרוט, האיש שכולנו רצינו להיות/ אליעזר היון
- לא רק יידיש: השפה היהודית הנכחדת של צפון מרוקו
כך, למשל, עתרה עמותת עתים לבג"ץ בשנת 2011 נגד רבנים שסירבו להכיר בגיורי צה"ל ולא אפשרו למי שהתגייר במהלך שירותו הצבאי להתחתן ברבנות. בעקבות כך נאלצה הרבנות הראשית להכיר ברבבות מתגיירים, ולאפשר להם להינשא כדת משה וישראל.
הישגים נוספים שהרב פרבר היה שותף להם: רישומם כיהודים של אזרחים שסבותיהם המירו את דתם בגלל רדיפת יהודים, פרסום החלטות מועצת הרבנות הראשית לישראל לציבור הרחב, חיוב הרבנות לאשר הסכמי קדם נישואין, ביטול ההפרדה המגדרית בבתי עלמין, חשיפת "רשימה שחורה" של רבנים בתפוצות שלא הוכרו על ידי הרבנות הראשית ומינוי אישה ראשונה לתפקיד של עוזרת משפטית בבתי הדין הרבניים.
מאבקים עקרוניים
מאבק מתוקשר נוסף של עתים היה נגד המועצות הדתיות שאינן מאפשרות לנשים לטבול במקוואות הטהרה הציבוריים באופן פרטי, ללא נוכחות בלנית. גם במקרה זה הגיע הנושא לבית המשפט, ולבסוף הודיע המשרד לשירותי דת ב-2016 כי כל אישה תהיה רשאית לטבול כמנהגה וכרצונה. בשנה שעברה הצליחה העמותה להביא לשינוי נהלים של חברה קדישא על מנת לאפשר להורים ובני משפחה שאיבדו עוברים או תינוקות רכים להשתתף בקבורתם.
בין הממליצים על פרבר לקבלת הפרס היה יו"ר הסוכנות היוצא, נתן שרנסקי, שכתב לחברי הוועדה: "תרומתו של הרב פרבר לחברה הישראלית בכלל, ולקהילת העולים בפרט, היא ייחודית ורבת היקף. הרב פרבר פועל ללא לאות למען הפיכת שירותי הדת בישראל לנגישים יותר, סובלניים יותר, שקופים ואהודים יותר, תוך שהוא עוסק בסוגיות המורכבות, הנפיצות והמהותיות ביותר של העם היהודי".
"הרב פרבר פועל בכדי לחזק את הקשר בין ישראל לבין יהדות התפוצות", הוסיף שרנסקי. "עולים רבים במדינת ישראל, שנתקלים בקשיים ובמכשולים, נעזרים בארגונו של הרב פרבר, בין היתר בתחום מתן שירותי הדת והממסד הדתי... בתי הדין של 'גיור כהלכה' זכו להביא בשערי העם היהודי מאות עולים, תוך מימוש חזון השבת העם היהודי לארצו".
הוא סיכם: "סוגיות הקשר עם יהדות התפוצות, העלייה וקליטת העולים בארץ הן הקרובות ביותר לליבו של הרב פרבר. במהלך כהונתי כיו"ר הסוכנות היהודית, הוא היה עמית נאמן של הסוכנות. מצאתי ברב שאול פרבר שותף מסור לחזון קיבוץ הגלויות ולפעילות למען עתידו של העם היהודי".
למען "חיים יהודיים משמעותיים"
הרב ד"ר שאול פרבר אמר לקראת הטקס: "קבלת הפרס מרגשת אותי ובהחלט מהווה 'זריקת עידוד' לעשייה היומיומית שלנו בעתים. שמחת הפרס מהולה בעצב על כך שבמדינת ישראל צריך להתקיים ארגון כמו עתים. המצב היום הוא שאם אדם רוצה להשתמש בשירותי הדת - להתחתן, לטבול במקווה, להתגייר וכדומה - הוא חייב 'ליישר קו' עם עמדות הממסד הדתי, שהן בדרך כלל שמרניות, עד קיצוניות, ולאו דווקא ממניעים הלכתיים".
והוא הוסיף, "אני מייחל ליום שבו מדינת ישראל תכבד את הצרכים היהודיים של כל יהודי באשר הוא, ותאפשר לכל אחד לחיות חיים יהודיים משמעותיים".