שתף קטע נבחר

 

"הגדלת כמויות המים המועברות לירדן - מחווה אבסורדית"

המשבר עם ירדן: בעקבות החלטת הממלכה לא להאריך את נספח הסכם השלום, אמרו שרים בכירים כי "הגדלת כמויות המים לירדן בזמן שישראל מתייבשת היא דבר אבסורדי". גורמים מדיניים ל"ידיעות אחרונות": גם לישראל אחריות למשבר, הכתובת הייתה על הקיר

 

בצופר מדברים על העברת השטחים לירדן    (צילום: בראל אפרים ואסף חן)

בצופר מדברים על העברת השטחים לירדן    (צילום: בראל אפרים ואסף חן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ביום שאחרי פרסום ההודעה הירדנית המפתיעה על ביטול הנספחים להסכם השלום בין המדינות שנוגעים לחכירת מובלעות נהריים וצופר בערבה, שטחים שהוחכרו על ידי ירדן לישראל לפני 24 שנה, גורמים מדיניים ישראלים טוענים כי לפחות חלק מהאחריות למשבר נופל על ממשלת ישראל. לצד זאת, אמרו שרים בכירים כי הכוונה להגדיל את כמויות המים לירדן, על רקע ההחלטה האחרונה של הממלכה, היא "מחווה אבסורדית".

 

בכירים שמעורים ביחסי ישראל-ירדן אמרו ל"ידיעות אחרונות" כי הכתובת הייתה על הקיר שכן כבר לפני שנתיים ראש רשות המים הירדנית סעד אבו־חאמור הזהיר את שגרירות ישראל בירדן שלא תהיה לירדן ברירה אלא לדרוש את המובלעות בחזרה.

 

מלך ירדן עבדאללה מתייחס לנושא

מלך ירדן עבדאללה מתייחס לנושא

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הירדנים זעמו על כך שישראל לא כיבדה את ההסכם שנחתם ב־26 בפברואר 2015 שהוציא לדרך את פרוייקט "תעלת הימים". הפרויקט כלל הקמת מתקן התפלת מים בעקבה, והזרמת מים לירדן ולישראל. ישראל התחייבה בהסכם לרכוש 35-50 מליון קוב מים ממתקן ההתפלה הירדני ובמקביל למשוך צינור שאורכו כ־200 ק"מ מים סוף לים המלח המתייבש — שיעביר הן מי ים.

 

גורם מדיני ישראלי שמעורה בנושא אמר כי ישראל לא עמדה בהתחייבות שלה: "מאז בעיקר אנחנו תוקעים את הנושא ולא מתקדמים". לדבריו, הממשלה לא הקדישה די מחשבה להסכם האסטרטגי לאספקת מים. "הם עושים מה שהם רוצים ופוגעים פעם אחר פעם בהסכמים עם ירדן", אמר. "וזה מביש ולא יפה". הוא הוסיף וטען כי בעקבות ההתנהלות הישראלית הירדנים כבר "לא סומכים עלינו".

 

המשבר עם ירדן עלה מדרגה אתמול לאחר שהצעתו של ראש הממשלה נתניהו לקיים משא ומתן על גורלם של שטחי צופר וארם נהריים עוררה זעם גדול בעמאן. שר החוץ איימן ספדי מיהר להבהיר: "השטחים חוזרים לירדן, ואם יתנהל משא ומתן, הוא יעסוק רק בדרך שבה השטחים יחזרו לריבונות ירדנית מלאה בתוך שנה". ספדי הוסיף וטען כי המלך עבדאללה הוא שקיבל את ההחלטה לסיים סופית את החכרת השטחים: "מדובר בהחלטה סופית, לא תהיה גמישות", אמר.

דגל ירדן ליד נהריים (צילום: EPA)
דגל ירדן ליד נהריים(צילום: EPA)

בתוך כך, כמה שרים יצאו אמש במתקפה חריפה על ירדן וגינו את נכונות הממשלה להגדיל את כמויות המים שהיא מזרימה לשכנה ממזרח בשעה שזאת דורשת לשנות את הסכם השלום עם ישראל. הבכירים בממשלה סיפרו כי ישראל מתכננת להגדיל את כמויות המים שהיא מזרימה לירדן (כמו גם לרשות הפלסטינית ולעזה). הם אומנם טענו כי מדובר ב"סיוע הומניטארי לשכנים", אך הבהירו כי זו מחווה "אבסורדית" לאור התנהגות הירדנים בימים האחרונים. לדברי שר בכיר, אין שום הצדקה להגדיל לירדנים את כמות המים בשעה שהחקלאים הישראלים סובלים והמדינה כולה, למעשה, "מתייבשת".

 

בהתאם להסכם השלום עם ירדן ולהבנות שנוצרו בהמשך בין המדינות, סיפקה ישראל תחילה 45 מיליון מטר קוב מים (ממ"ק) בשנה לממלכה. בשנים האחרונות כמות זו עלתה ל־55 מיליון ממ"ק. כעת, בשל מצוקת המים בירדן — גם בשל מיליוני הפליטים הנמלטים לשם מסוריה — ביקשו הירדנים כמויות מים נוספות, בעיקר בקיץ, וישראל הסכימה לספק אותם. לטענת השר, ישראל צפויה להזרים את התוספות בקרוב ואף במחיר זול במיוחד, וללא כל פרסום.

 

"הסכם השלום מאפשר לירדנים את האופציה להפסיק את את החכרת צופר ונהריים, והופעל לחץ כבד מאוד של האופוזיציה בירדן, לממש אופציה זו וכך זה קרה", מסרו אתמול גורמים מדיניים. "בישראל ההערכה היא כי ההחלטה הזאת הייתה מתקבלת משיקולים פנימיים ללא קשר לצעדיה או מהלכיה של ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
דגל ירדן ליד נהריים
צילום: EPA
מומלצים