ויתרו על זכייה במחיר למשתכן: "זה כמו רולטה"
דויד ואור ויתרו על הדירה בה זכו באשקלון בשל עיכובים בהקמת הפרויקט, ארבל דר זכה בפעם השלישית בדירה וממתין לעדכונים, וחן נגר שזכה בדירה בפרויקט בקרית מוצקין מתרגש לקראת סיומו אך מתכוון להשכיר אותה. משפחות מספרות מה קרה להן מאז זכו בדירות מחיר למשתכן
זוכי פרויקט מחיר למשתכן "HIGH בכוכב הצפון" באשקלון מצויים על סף ייאוש. כשנה וחצי חלפו מאז התבשרו על זכייתם, אך עד כה כמעט דבר לא התקדם בשטח. ההמתנה הארוכה הביאה לאחרונה את דויד ניס גלעדי (38) ואשתו, שזכו במקום החמישי בהגרלה - לוותר על זכייתם בתקווה לזכות בהגרלה אחרת. "אנחנו אובדי עצות", הם אומרים.
עוד על הצרות של מחיר למשתכן - בערוץ הנדל"ן :
עתירה: "בשל פגם טכני - רוכשי מחיר למשתכן יוסיפו 100 אלף שקל לדירה"
"כחלון, עזור לנו": דירות במחיר למשתכן מתעכבות
המידע שזוכי מחיר למשתכן חייבים לקחת בחשבון
מדובר בפרויקט של הקבלן ליאם נחמיאס בשכונת אינפילים שמשון, הכולל 161 דירות לזכאי מחיר למשתכן. הזוכים התבשרו על זכייתם כבר במאי 2017, אולם מאז הם שרויים בחוסר ודאות מוחלט באשר למצבו של הפרויקט, לטענתם מבלי שאף גורם יצר עימם קשר יזום.
בניסיונותיהם לברר היכן עומד הפרויקט נקלעו הזוכים לחילופי האשמות בין הגורמים השונים. כך לדבריהם, בעוד שרשות המקומית טענו כי הקבלן לא הגיש את המסמכים הנדרשים, האחרון טען כי לא קיבל כלל את הקרקע מהרשות המקומית.
בנוסף, במסמך שנשלח לרוכשים ממשרד השיכון ביולי השנה, נכתב כי הקבלן הגיש בקשה להיתר לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, אבל טרם קיבל אישור לאור מחלוקת בין הרשות המקומית לרשות מקרקעי ישראל לגבי זכויות על שטחים מסוימים מהפרויקט. במשרד הוסיפו, כי הרוכשים יוזמנו בתוך כשלושה חודשים לכנס זוכים לבחירת דירותיהם, דבר שטרם אירע.
"ההטבה נמחקה"
בין הזוכים בפרויקט נמצאים דויד ואור, הורים לשניים, שמתגוררים בשכירות בנתניה. אף שזכו במקום גבוה, עובדה שהיתה מאפשרת להם להיות בין הראשונים שיבחרו דירה, הם החליטו לוותר על הזכייה ולשוב לסבב ההגרלות. "אנחנו אובדי עצות", מספר דויד בריאיון ל-ynet. "זה כמו רולטה".
"אחת הסיבות שרצינו לגור באשקלון היא שההורים של אשתי גרים באזור", הוא מסביר. "חשבנו שזו תוכנית אטרקטיבית עם מחירים נמוכים יחסית – כמיליון שקל לדירת 4 חדרים בשטח של 120 מ"ר. חיכינו וחיכינו, ומשיחות עם רוכשים אחרים הבנו שיש עיכובים – יש היתר, אין היתר, כל אחד מטיל את האחריות על האחר".
כך עברו שנה וחצי, כשבמהלך זמן זה המשיך מדד תשומות הבנייה לטפס. "בפרויקט הזה ניתנה הנחה של 40 אלף שקל במעמד הרכישה, אבל בגלל שהוא צמוד למדד, המחיר עלה כבר בכ-33 אלף שקל וכל ההטבה נמחקה כמעט", מפרט דויד. מכיוון שאנחנו לא יודעים מתי הפרויקט יצא לפועל ולא מקבלים תשובות, נאלצנו לבסוף לבטל את הזכייה, בתקווה שנזכה בהגרלה אחרת, שבה התהליכים יהיו יותר זריזים".
אף ששניהם מחזיקים במשרות טובות - דוד הוא יועץ לחברת תרופות במקצועו ואשתו אור היא מנהלת משאבי אנוש - רכישת דירה בשוק החופשי לא עלתה כלל על הפרק. "השכר של שנינו מעל הממוצע, אבל ההון הראשוני שנדרש לקניית דירה גבוה מאוד, כ-400 אלף שקל לפחות, ואלו לא מחירים ריאליים לזוג צעיר".
זוג נוסף שזכה בפרויקט וביקש להשאר בעילום שם, הורים לשלושה ילדים קטנים, עוד לא אמר נואש. "בחרנו במחיר למשתכן מאחר שזו הייתה ועודנה האפשרות היחידה שלנו לרכוש דירת 4 חדרים במחיר ריאלי לתקציב שלנו", הם מספרים. "נכון להיום, אנחנו מאוד מאוכזבים מהתוכנית, אך עדיין נאחזים בה. לצערנו, מחירי הדירות באזור קרית גת, אשקלון ואשדוד מאוד גבוהים ואין לנו אפשרויות אחרות, אך נצטרך כנראה לספוג מדד מאוד גבוה עקב ההמתנה הממושכת, במידה שהפרויקט בכלל יצא לפועל".
אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, מציין כי בעיית ההצמדה של מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה הינה ומורכבת. "מצד אחד ההצמדה הזו מקובלת והגיונית מאחר שככל שיש התייקרות בבנייה עצמה, הרי שהיזם רוצה להיות מוגן בפניה", הוא מסביר. "זה גם אינטרס של רוכש הנכס, כי אם היזם לא ירוויח, יכול להיות שלא תהיה דירה בסוף".
מצד שני הוא מציין כי בפרויקט כמו מחיר למשתכן, שמאופיין בעיכובים רבים, עליית המדד בשנה האחרונה מבטלת חלק נכבד מההנחה שניתנה לרוכשים. "כשמצרפים לכך את העובדה, שהרוכשים משלמים בנוסף גם שכר דירה ואולי גם משכנתא, הקטנת ההנחה עד לביטולה כמעט לחלוטין היא כבר לא תרחיש בלתי אפשרי", הוא מסביר.
"עניין זה יכול להביא לביטולי רכישות לא מעטים", מוסיף דנוס. "עם זאת, במידה שההצמדה תבוטל, יש לקחת בחשבון שהיזמים יגלמו את שיעור ההתייקרות החזוי במחיר שיציעו למ"ר בנוי, כך שהמחיר מלכתחילה יהיה גבוה יותר וההנחה תקטן".
"להיות עם ולהרגיש בלי"
הבעיות בתוכנית הדגל של משרד האוצר לפתרון משבר הדיור - צצות כמעט בכל מקום. כך למשל ארבל דר, שזכה עם בת זוגו בשני פרויקטים במסגרת ההגרלות והחליט לוותר על הזכייה, סיפר לפני כחצי שנה לאולפן ynet על אכזבותיו מהתוכנית, אך לא אמר עדיין נואש. לאחרונה זכה עם אשתו בפעם השלישית בהגרלה בפרויקט ברעננה, וכרגע הוא ממתין לעדכונים.
"עוד לא נכנסתי לעובי הקורה בכל מה שקשור לפרויקט, כי אנחנו למודי ניסיון", הוא מספר ל-ynet. "קיבלנו הודעה בסוף יולי. בינתיים אנחנו ממתינים. כשיפנו אלינו ונצטרך לבחור דירה, נכנס לזה".
בני הזוג, הורים לשתי בנות קטנות, מתגוררים בשכירות במושב בן שמן. בעבר הם כבר זכו בדירה בקרית ביאליק אך ויתרו על הזכייה בטענות למפרט שלא התאים לצורכיהם כמשפחה. בהמשך זכו בפרויקט של עין התכלת בנתניה, אך נאלצו לשוב לסבבי ההגרלות לאחר שהקבלן החליט לוותר על הפרויקט במהלך 2017 ומשרד השיכון ביטל את המכרז למתחם.
לשאלה האם יעברו להתגורר בדירה שבה זכו הוא משיב כי "כשהתחלנו להרשם להגרלות לפני כשלוש שנים, היינו הורים לבת אחת והתגוררנו עדין בעיר. בינתיים נולדה לנו בת נוספת ועברנו לשכירות במושב כדי לגדל את המשפחה.
"הדברים דינאמיים ואני לא יודע להגיד כיום היכן נתגורר בעתיד", הוא מוסיף. "ההעדפות משתנות והחיים מתקדמים. בינתיים עברה עוד שנה ואני לא כזה אופטימי, זה להיות עם ולהרגיש בלי. אבל מה אפשר להגיד, אין הרבה אופציות אחרות".
"כשהזוכים ינסו להשכיר - הם יקבלו את הבום"
חן נגר (30) מרחובות, נשוי ואב לילד, זכה בפרויקט בקריית מוצקין. בעבר הוא סיפר לאולפן ynet, כי התכוון להשכיר את הדירה מלכתחילה, אך גילה דרך קבוצת הוואטסאפ של הזוכים בפרויקט, כי זוכים רבים נוספים מתכוונים גם הם להשכיר את דירתם. הוא הביע חשש פן השוק המקומי יוצף בדירות להשכרה, דבר שיביא לירידות מחירים.
נגר קרא באותו ריאיון למשרד האוצר להסיר את המגבלה החלה על הזוכים, בדבר איסור מכירת הדירה למשך חמש שנים מיום קבלת המפתח, בתנאי שישתמשו בתמורה רק לטובת קניית דירה אחרת.
"לא ידענו שהפרויקטים יתעכבו בגלל עניינים פרוצדורליים, לא ידענו שהרבה קונים לא מתכוונים לגור בדירה אלא להשכיר אותה, ואנשים לא יודעים מה צופן העתיד", אמר בעבר. "לעתים נקלעים לקשיים כלכליים ואנשים רוצים בסך הכל לקבל את הכסף שהשקיעו בחזרה".
כעת הוא מספר בשיחה עם ynet, כי לא קיבל כל מענה לפנייתו. "אין כל התייחסות", הוא מספר. "הפרויקט אמור להתאכלס בחודש מרץ ואז, כשהזוכים יתחילו לנסות להשכיר את הדירות, הם יקבלו את הבום, איך משכירים, למי משכירים, איך מתנהלים. הם עדיין לא יודעים באיזה כאב ראש מדובר".
בצד זאת הוא מוסיף כי אינו מתחרט על העסקה, ואף עשוי לשקול מעבר אם מחירי הכירות באזור אכן יירדו. "אנחנו שמחים שאנחנו רואים את הבנייה מתקדמת. בכל זאת, זה נכס שלנו וזה משמח לראות אותו מתפתח. אני מתכוון להשכיר את הדירה כי אין לי ברירה אחרת, אבל לא אשכיר אותה במחיר עלוב. במקרה הכי גרוע, אם המחירים יצנחו אשקול לעבור לגור שם, אז ניסע עוד חצי שעה בבוקר".
הפרויקט בכפר יונה מתעכב - "הנושא בטיפול"
גל אידן, שזכה בדירה בפרויקט מחיר למשתכן בכפר יונה, סיפר לפני כחודש באולפן ynet כי הזוכים בפרויקט צפויים לקבל את דירותיהם בעיכוב של כ-19 חודשים, שמשמעותו תוספת של 120 אלף שקל למשפחה. אידן פנה באותו ריאיון לשר האוצר ואמר: "תעזור לנו בבקשה. תקצרו את הזמנים, הם עולים למשפחות הצעירות בהרבה מאוד כסף וחלקן לא יוכלו לעמוד בזה".
היום הוא מספר, כי פנייתו הניבה מפגש עם שר האוצר, בו התבשרו על מינוי של גורם במטה הדיור לקידום הנושא. כעת הם ממתינים. "התשובה שקיבלנו היא שהנושא בטיפול", הוא אומר. "אני מקווה שזה ייפתר על הצד הטוב ביותר".
"המפרט מאוד בסיסי"
ניר, שזכה בדירה בפרויקט בירוחם, סיפר לנו בעבר כי כשביקש ליטול משכנתה גילה לתדהמתו, כי שווי הדירה בה זכה נמוך מזה שהובטח לו. כפי שדיווחנו בזמנו, שמאים שבחנו את הנכסים מטעם הבנקים לשם קבלת משכנתה קבעו כי שוויים עומד על המחיר שנקבע בחוזה ולא גבוה ב-20%-25% כפי שנמסר לרוכשים כשזכו בדירה.
במקרה של ניר, הוא זכה בדירה ששווייה היה אמור לעמוד על כ-800 אלף שקל, אך השמאים שבחנו אותה קבעו כי שווייה עומד על מחיר זהה לזה שנדרש לשלם על הדירה במסגרת מחיר למשתכן, כ-620 אלף שקל. "על מנת לקבל משכנתה אנחנו נדרשים מהבנקים להביא שמאי מתוך רשימה סגורה שלהם וצריכים לשלם לשמאי על מנת שיעריך את הנכס", הסביר בזמנו.
כעת הוא מספר ל-ynet, כי הצליח לבסוף למצוא שמאי, שקבע כי ערך הדירה קרוב למחיר הרכישה. "בחרתי שמאי שקיבלתי עליו הרבה המלצות, והוא קבע כי ערך הדירה גבוה ב-120 אלף שקל ממה שרכשתי".
עם זאת כעת הוא טוען, כי הדירות מאופיינות במפרט נמוך, עובדה שתאלץ אותם להשקיע עוד כסף רב. "זכינו בפרויקט ביוני 2017 ואנחנו מצפים לקבל את הדירה בקיץ הקרוב", הוא אומר. "בפועל יש התקדמות טובה, אבל המפרט מאוד בסיסי. בתחילה לא היו אמורות להיות אפילו מעליות, אבל הקבלן הסכים לכך לאחר מאבק של הרוכשים".
"מחכים מאוד לעבור"
לסיום נקנח בזוג אופטימי - אלכס (32) ורותם חיה (31) פוטייבסקי, הורים לשלושה - בן 7 ותאומות בנות 3, זכו אשתקד בדירה באופקים, בפרויקט של שפרה בנייה וייזום. הדירה נקנתה במחיר 710 אלף שקל, כולל מענק פריפריה של 60 אלף שקל, כשלפי החוזה עליו חתמו בפברואר השנה, היא צפויה להיות מוכנה בפברואר 2020.
אלכס התגורר במשך 25 שנה באשדוד. לפני כשלוש שנים עבר עם משפחתו לדירה בשכירות באשקלון, בהמתנה להשלמת בניית דירתם. "כרגע יש שלד וכבר בחרנו קרמיקות", הוא מספר. "ברוך השם, מתקדמים יפה. אנחנו מאוד מחכים לעבור".
המעבר יצריך מהם התאמות. כך, בעוד שאלכס, שעובד ב-HP בקרית גת, יוכל להמשיך להסתייע בשירות ההסעות של החברה, אשתו, שמועסקת כיום באשקלון, עשויה לחפש מקום עבודה חדש. "נכון שזה קצת מבאס לעבור לאופקים, אבל אני לוקח את זה כהזדמנות", הוא אומר. "אם זכינו, צריך לממש את הזכיה".
בצד זאת, גם אלכס מצביע על הבעיה בעליית מדד תשומות הבנייה עד למתן היתרי הבנייה. "זה קצת מבאס כי נצטרך להוסיף 30 אלף שקל", הוא מסביר. "הפקידים לא מתעסקים עם זה ואומרים 'תשלם'. ניסיתי לציין זאת בחוזה, אבל הקבלן אמר שאי אפשר. עם זאת הוא בסדר, בונה, מתקדם ומגיב לדיירים. בכל זאת, 40 דיירים, כל אחד רוצה משהו, ואי אפשר לרצות את כולם".
"בסך הכל אין תלונות", הוא מוסיף. "אני שמח שהיתה לי אפשרות לרכוש דירה במחיר טוב מאוד מהשוק הפרטי בגיל צעיר. לדעתי כחלון עשה מהלך מבורך. בזכותו זכינו לקנות דירה, שבכל מצב אחר לא היינו יכולים לקנות".
תגובות
בתגובה לעיכובים בפרויקט מחיר למשתכן באשקלון, נמסר ממשרד האוצר: "כפי שנטען, אכן נפתרה המחלוקת שבין עיריית אשקלון לרשות מקרקעי ישראל בנושא בעלות הקרקע. לאור הפתרון שנמצא, עיריית אשקלון אפשרה ליזם להגיש בקשות להיתר עבור המגרשים השונים, כאשר שניים מהם צפויים לעלות לוועדה במהלך השבוע הקרוב. עם זאת, בשל טעות שנפלה במפת המדידה שבידי עיריית אשקלון עבור השטח המדובר, נדרשת מדידה מחודשת ושינוי תצ"ר (תוכנית לצרכי רישום). העירייה נדרשת לפרסום ואישור השינוי ולאחר מכן היזם יוכל להגיש את הבקשה להיתר עבור יתר המגרשים בפרויקט".
מעיריית אשקלון נמסר: "העירייה פועלת במרץ לקדם בקשות במסגרת מחיר למשתכן. במקרה המדובר של הקבלן ליאם נחמיאס, הבקשה נקלטה בחודש יולי האחרון, זאת לאחר שהיזם השלים את הדרישות שהיוו תנאי סף לקליטת הבקשה. לאחר מכן, נבדקה הבקשה ברישוי וכעת אנו ממתינים להשלמת דרישות נוספות על ידי היזם, המהוות גם הן תנאי סף לדיון בוועדה. נציין כי בשל החשיבות שאנו רואים לנושא, עוד בטרם קליטת הבקשה במערכת הרישוי המקוונת, העירייה, מיוזמתה, בדקה וקידמה אותה ובמקביל, הוסדר הנושא מול רשות מקרקעי ישראל, דבר שאיפשר תהליך רישוי בנייה".
מהחברה היזמית ליאור נחמיאס נמסר: "הפרויקט, שמורכב ממספר מגרשים ברחובות שונים ומונה מעל 160 יחידות דיור, תוכנן על ידינו בתיאום מול כל הגורמים הרלוונטיים. במהלך תכנון של מגרש מס' 4.1 (הנמצא ברחוב אפרים צור) התברר, כי ישנו חלק מהמקרקעין אשר נמצא בבעלות עיריית אשקלון ולפיכך, לא ניתן היה להתקדם בתכנון. במחלקת ההנדסה של העירייה מנעו מאיתנו הגשת תוכניות מאחר ואין הסכמת בעלים (שכן עיריית אשקלון היא הבעלים של המגרש) וזאת עד לפתרון המחלוקת בין עיריית אשקלון לרשות מקרקעי ישראל.
"רק לפני כחודשיים, לאחר הפעלת לחצים מצידנו במשך חודשים רבים, הודיעו הצדדים כי נפתרו המחלוקות, אולם עד לרגע זה לא קיבלנו מסמך בכתב. בסמוך לקבלת ההודעה פנינו אל עיריית אשקלון, ונמסר לנו כי אנו יכולים להגיש תוכניות, אולם גם נושא זה נמשך זמן רב, עד שאיפשרו לנו להגיש את התוכניות. בכל מקרה הבהירה עיריית אשקלון, כי היתר בנייה לא ינתן עד לתשלום על ידי רשות מקרקעי ישראל והעברת הבעלות לידי רמ"י.
"בקשר למגרשים מס' 3.1-3.4 הנמצאים ברחוב ברטינורה, התברר במחלקת ההנדסה של עיריית אשקלון - לאחר שכבר נערך על ידינו תכנון למגרשים אלו – כי ישנה טעות במפת המדידה, שהוכנה על ידי העירייה או מי מטעמה במסגרת תצ"ר. עד לרגע כתיבת תגובתנו זו טרם אישרו עיריית אשקלון ומשרד הבינוי והשיכון את מפת המדידה ומשכך טרם החל הליך פרסום התצ"ר, דבר הגורם לעיכוב נוסף בפרויקט. חברתנו מעוניינת בהוצאת הפרויקט אל הפועל, אולם ישנם עיכובים שאינם בשליטתנו, ולפיכך כל ניסיון להציג אותנו בצורה אחרת דינו להידחות על הסף. אנו פועלים בתיאום ובקשר הדוק אל מול נציגי מטה הדיור הלאומי המעודכנים בכל הנעשה".