שתף קטע נבחר

 

"זה קו שבר בין הקהילה היהודית לארה"ב"

"זו הייתה תחושה של חידלון וחוסר אונים מוחלט. אמריקה שינתה אתמול את פניה". שי אטיאס, יו"ר ארגון ההסברה הישראלי "שובה גלובל", שהה במרחק 800 מטרים ממקום הירי, והוא מספר על רגעי האימה בקהילה. קים זלצמן, בכירה בקהילת פיטסבורג, מספרת על 50 איומים על הקהילה רק בשנה האחרונה

 

"זה קו שבר שמגדיר מחדש את מערכת היחסים בין היהודים לשאר האזרחים בארה"ב": הפיגוע הנורא בקהילה היהודית בסקוורל היל שבפיטסבורג, שבו נרצחו 11 אנשים באמצע תפילות השבת - תפס את שי אטיאס (38), יו"ר ארגון ההסברה הישראלי "שובה גלובל", במרחק של 800 מטרים ממקום הירי, בבית הכנסת "בית האמונה".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

"עמדתי על הפודיום לשאת דברים בפני כ-150 מאנשים הקהילה, כשלפתע הגיעו מסרונים שהודיעו על ירי ונפגעים בבית הכנסת 'עץ החיים' ועל הצורך להתבצר", הוא מספר ל-ynet. "החשש היה שיש 'יורה שני' ושהוא בדרך אלינו. הפנים של הנוכחים אמרו הכול – בהלה וחוסר אונים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"התבצרנו בחדרים פנימיים במבנה, ולקח יותר משעתיים עד שהמשטרה הגיע אלינו, הבהירה שהיורה נתפס ושאין יורה שני. רק אז כולם יכלו לחזור לבתיהם".

 

עד כמה היו מוכנים לאירוע כזה?

"האנשים היו בהלם טוטאלי", מעיד אטיאס. "הם לא ידעו בכלל מה לעשות, הם לא היו מוכנים, לא מאומנים. זו הייתה תחושה של חידלון וחוסר אונים מוחלט".

 

שי אטיאס ( shuva global)
"הנחת הבסיס של הקהילה היהודית היא שאירוע כזה שבו יורה ייכנס לבית כנסת וייפגע במתפללים יכול להתרחש באירופה ואפילו בישראל, אבל לא בארה"ב". שי אטיאס( shuva global)

 

אטיאס מסביר כי "הנחת הבסיס של יהודי בארה"ב בכלל, ושל הקהילה היהודית בפנסילבניה בפרט, היא שאירוע כזה שבו יורה ייכנס לבית כנסת וייפגע במתפללים יכול להתרחש באירופה ואפילו בישראל, אבל לא בארה"ב".

 

יש הלם טוטאלי", הוא מבהיר, "ואפשר לומר שבעקבות האירוע הזה אמריקה שינתה את פניה. יש פה קו שבר שמגדיר מחדש את מערכת היחסים בין היהודים לשאר האזרחים בארה"ב".

 

50 איומים על הקהילה בשנה האחרונה

קים זלצמן, מראשי הקהילה היהודית בפיטסבורג, הגיעה לישראל שעות ספורות לפני הטבח. היא ומשפחתה מתגוררים בסקוור היל, מרחק של קילומטר וחצי מאזור הפיגוע. "זה בית כנסת שאנחנו עוברים לידו כמעט בכל יום", היא אומרת בראיון לאולפן ynet, והיא גם מכירה רבים מאנשי הקהילה שנפגעה. "כולם בסקוורל היל מכירים את כולם".

 

לדבריה, במהלך השנה האחרונה היו איומים על אנשים ספציפיים בקהילה. "אני עובדת בפדרציה היהודית בפיטסבורג ואני שומעת על איומים. האיומים - בסביבות 50 על הקהילה עצמה - היו בעיקר מהימין הקיצוני".

 

ולמרות זאת, בתי הכנסת אינם מאובטחים, בניגוד למוסדות חינוך. "זה לא יפתיע אותי אם זה האירוע הזה יגרום לשינוי באיך שהקהילה מאבטחת את המוסדות שלה".

 

יהודים חששו מהתעוררות זרמים אנטישמיים בימין

אטיאס קשור בקשרים הדוקים לקהילה היהודית של סקוור היל פנסילבניה, שממנה הגיעה רעייתו, אלינה. הוריה עדיין מתגוררים בשכונה וקשורים לזרם הקונסרבטיבי. בשנים 2009-2013 כיהן כראש המחלקה להסברה ותפוצות במשרד ראש הממשלה, ובהמשך ייסד את ארגון ההסברה "שובה גלובל" שעוסק בהסברה של ישראל, ובחיבור בין קהילות יהודיות בחו"ל לישראל במספר מדינות באירופה וכן בצפון-אמריקה.

 

מתאבלים על קורבנות הירי (צילום:AFP)
הבדלה ואבל על קורבנות הירי(צילום:AFP)

 

הסבב הנוכחי של מסע ההסברה שבו נמצא אטיאס, החל לפני שלושה חודשים בארה"ב והוא למעשה מסע מחוף לחוף, שכלל בין היתר ביקורים באינספור קהילות יהודיות וגם אצל נוצרים מזרמים שונים שאוהבים את ישראל.

 

"לפנסילבניה הגעתי בשבוע שעבר, כדי לקבל אות הוקרה מבית הנבחרים. זה היה אירוע מיוחד שבו חולקו אותו הוקרה לאנשים שתרמו לחברה האמריקנית, ובזכות יוזמה של דייב צימרמן, יהודי המכהן כחבר בית הנבחרים, התואר הוענק לראשונה לישראלי כהוקרה על החיבור בין שתי האומות".

 

מה היחס בין הממשל לקהילה היהודית בפנסילבניה?

"המחויבות של הממשל לישראל ולקהילה היהודית בארה"ב היא מוחלטת, מעל ומעבר לכל ספק. מההיכרות הארוכה שלי עם חבר בית הנבחרים צימרמן למשל, אני יודע שהוא פועל למען ישראל לילות כימים.

 

"היחס של הקהילה היהודית, בעיקר מהזרמים הרפורמי והקונסרבטיבי, כלל חשש גדול מטראמפ, אבל אחרי ההכרה שלו ושל המימשל בירושלים הפך היחס לאוהד. עם זאת, בקרב מנהיגים בקהילה היה ויש חשש גדול מאוד שבקרב תומכי הבית של טראמפ, יש גם זרמים קיצוניים-לאומניים שעלולים להצמיח קולות אנטישמיים".

 

"חששו, אם כבר, מהמהגרים המוסלמים"

סקוורל היל נחשבת למרכז ההיסטורי של יהדות פיטסבורג, וגם כיום היא האיזור שבו חי אחוז היהודים הגבוה ביותר (26% ממשקי הבית היהודיים מרוכזים בו), והיא המרכז הגדול והמושך ביותר עבור יהודים המחפשים שייכות קהילתית.

 

שי אטיאס ( shuva global)
שי אטיאס עם חבר בית נהבחרים, דייב צימרמן( shuva global)

 

בשנת 2017 התפרסם מחקר גדול באוניברסיטת ברנדיס האמריקנית על הקהילה היהודית של פיטסבורג ולמענה, שפילח וניתח את יהדות המקום על גווניה השונים. הפיגוע בשבת בא להם בהפתעה גדולה, אבל 67% מיהודי השכונה אמרו באותו המחקר כי הם מודאגים מהאנטישמיות ברמה מסוימת, ו-18% אמרו שבאופן רב.

 

אחד הנשאלים אף תיאר כיצד נהג רכב עצר לידו בדרככו לבית הכנסת, קרא לו "יהודי טיפש", ואז "ירק לעברי ואמר לי לחזור חזרה לסקוורל היל". בזמן עריכת המחקר, מציינים החוקרים, היה גל של למעלה מ-120 איומים על פצצות (השתבררו כשקריים) וסדרת מעשי ונדליזם שעוונו למסדות יהודיים בחבי ארה"ב.

 

אטיאס מבהיר כי "עד עכשיו, החשש של הקהילה היה דווקא מקהילת המהגרים המוסלמית שגדלה כל הזמן. מול המלון שלי יש בית פרטי ועליו שלט גדול שמחולק לשלושה חלקים. על השלט כתוב באנגלית, בספרדית ובערבית 'אנחנו מקבלים בספר פנים יפות - כל מי שאורח בארה"ב'. אבל החשש הזה לא תורגם למעשים.

 

"בשנים האחרונות ביקרתי באינספור קהילות יהודיות באירופה. רמת האבטחה שיש לדוגמה בקהילה היהודית באוסלו, בקהילה היהודית בהולנד, בקהילה היהודית במוסקבה, היא כמו בשדה תעופה, וכוללת בדיקות ואבטחה מוגברת. בפנסילבניה, כמו במקומות רבים אחרים בארה"ב, הייתה הרגשה של 'אצלנו זה לא יכול לקרות'.

 

"ביום שישי עוד אכלתי במסעדה יהודית בסקוור היל. זה ממש הברוקלין של פיטסבורג. ברחוב יש המון אנשים עם כיפות, המון מסעדות ובתי עסק של יהודים, והכל היה רגוע. כעת יש דאגה אדירה והלם גדול".

 

 

אז הם צריכים לעלות לישראל?

"זו השאלה שתמיד נשאלת, ואני תמיד עסקתי בה, עוד מהתקופה שבה עבדתי במשרד ההסברה והתפוצות. ממשלת ישראל החליטה שלא כל היהודים צריכים לעלות מארה"ב לישראל, וצריך לשמר גשר בינינו לבינם. נדמה לי, שאחרי הפיגוע האחרון, ממשלת ישראל תצטרך להתערב גם בנושא ביטחון הקהילות היהודיות בארה"ב.

 

ומה אומרת אשתך?

"היא אומרת שזה מספיק וצריך לחזור מהר הביתה, לישראל, אליה ולשתי הילדות הקטנות שלנו".

 

זלצמן השוהה עכשיו בישראל מחכה לחזור הביתה, לפיטסבורג. "העולם מלחיץ", היא אומרת. "אי אפשר להפסיק לחיות את החיים, אי אפשר לברוח מהסכנות. אני לא חושבת שזה יוביל להגברת העלייה לישראל. באופן כללי, האנשים בפיטסבורג חשו הרבה ביטחון, עד אתמול.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים