פתיחת השוק לייבוא וסגירת רפתות: נחתם ההסכם בענף החלב
משרדי האוצר והחקלאות חתמו על ההסכם שניסחו לאסדרת ענף החלב, לאחר שהרפתנים אישרו אותו. בין היתר הוא כולל הורדה של מחיר החלב הגולמי והורדה הדרגתית של מכסים
רפתות ייסגרו ומחיר החלב למחלבות יירד: משרדי האוצר והחקלאות חתמו על ההסכם שאמור לייעל את ענף החלב בישראל, ובעיקר: לפתוח אותו לייבוא פטור ממכס. את ההסכם ניסח משרד האוצר אחרי מו"מ עם הרפתנים, שטוענים מצדם שההסכם לא מיטיב עמם. כמו כן, ההסכם עשוי להוות מענה של משרד האוצר לבג"ץ תנובה, במסגרתו נדרש שר האוצר משה כחלון להסביר מדוע לא הוריד כחוק את מחירי מוצרי החלב המפוקחים.
מטרת האוצר היא לפתוח את שוק החלב לייבוא, מטרת הרפתנים היא לשמור על הייצור המקומי. החתימה על ההסכם נעשתה תחת לחץ כבד של האוצר, שאיים בהורדה מיידית של מכסים. "ההסכם קשה, מורכב ומאתגר. משרד האוצר חייב באחריות לאומית ולשמור על הענף כולו", מסרו גורמים בענף.
ההסכם הוא למעשה סיכום תקציבי בין משרד האוצר לבין משרד החקלאות ופיתוח הכפר, שכולל מתווה רב-שנתי "לייעול ענף הבקר לחלב", ונוסח במטרה "להפחית את העלות הממוצעת לייצור חלב", על-ידי הזרמת תקציבים לרפתות "יעילות" וסגירת רפתות "לא יעילות" ומתן פיצוי לרפתנים ה"לא יעילים". כל זאת, על מנת "להביא להפחתת מחיר החלב ומוצריו לצרכנים, ולצורך שמירת ההתיישבות". בלב ההסכם: הורדה הדרגתית של מכסים במטרה לפתוח את השוק לייבוא. משק החלב הישראלי נחשב ליעיל בעולם, אך מחירי החלב בישראל נחשבים לגבוהים.
הרפתנים אישרו את ההסכם לאסדרת ענף החלב - השוק ייפתח לייבוא בהדרגה
מלחמת החלב: "הורדת אגורות לרפתן מעולם לא הגיעה לצרכן"
לאחר שתנובה וטרה העלו את מחירי מוצרי החלב: בכמה ייקרו אותם הרשתות?
מחיר החלב הגולמי ירד - בסופר המחירים עלו
בג"ץ תנובה: המדינה תנמק מדוע אינה מאשרת העלאת מחירי מוצרי חלב מפוקחים
באוצר איימו: הורדת מכס על גבינת קשות כבר ביום א'
טוטי בלוך, חבר ההתאחדות ואחד ממובילי החתימה על ההסכם, כתב לרפתנים אחרי החתימה של מגדלי הבקר לחלב על ההסכם: "כיוון שבכוונת האוצר לחתום על צווי הורדת מכס על גבינות קשות כבר ביום ראשון, זאת במידה ועד אז לא יחתם הסכם, התכנסה מועצת התאחדות מגדלי בקר לישיבה דחופה. במהלך ליל אמש התקיים משא ומתן עם אגף התקציבים של משרד האוצר במשרד החקלאות. הנושא העיקרי היה מתווה המבטיח את הייצור המקומי לאורך שנות ההסכם. למרות שלא הגענו להסכמה, כונסה מועצת ההתאחדות.
"בישיבה הוצגה הטיוטה האחרונה, עם הפערים בהסכמות וכל הנתונים לצורך ניהול הסיכונים... בסיום החליטה מועצת ההתאחדות לקבל את הטיוטה עם דרישותנו, מתוך כוונה שבסופו של דבר האוצר יאשר את ההסכם. ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי המושבים והקיבוצים, זה לא נגמר עד שזה לא נגמר.
"ההסכם מטפל בהגנה על היצור המקומי תוך הקטנת שעורי המכס, מענקים של 100% על קניית מכסה ומענקים לצורך התייעלות. זאת, תוך הפחתה מדורגת במחיר המטרה. ב-2025 מיושם סקר שיכלול רפתות מעל 1.2 מליון ליטר. על כל שקל שמופחת במחיר נקבל מעל 2 שקל במענקים. ממשיכים לאפשר פרישה מהענף בהבטחת מחיר של 2.3 שקלים לליטר".
עיקרי ההסכם
בהסכם שנוסח על-ידי האוצר והתאחדות מגדלי הבקר נכתב כי "בענף החלב תבוצע התייעלות מואצת, שיעודה להביא את יחידות הייצור בענף לכושר ייצור שנתי שלא יפחת מ-1.2 מיליון ליטר חלב גולמי לרפת". לשם כך אמור האוצר לתקצב את מנהלת ההשקעות ב-400 מיליון שקל, בשנים 2025-2020. הסכום השתנה השבוע ל-450 מיליון שקל והמועד הוקדם ל-2019.
מתוך התקצוב האמור, 12.5 מיליון שקל יוקצו בכל שנה (75 מיליון שקל סך הכל) לקוני מכסות חלב או לפורשים מהענף. מענק הפרישה יהיה בגובה של 140 אלף שקל, בתוספת למכירת המכסה.
המכסים על מוצרי חלב מיובאים יופחתו במספר פעימות עד שנת 2027. למשל, המכס על חלב ושמנת, שעומד כיום על 40%, יופחת ל-5%. המכס על ממרחי תוצרת חלב שעומד כיום על 140%, יופחת ל-17%. המכס על תחליפי גבינה עם שומן צמחי ותחליפי גבינה עם סויה יופחת מ-25% ל-3%. כמו כן, תגדל המכסה לייבוא אבקת חלב.
מחיר המטרה של החלב (החלב הגולמי, שנמכר למחלבות לפי שער הרפת), יופחת ב-23 אג' עד שנת 2024. בנוסף יופחתו מיידית 6 אג' ממחיר המטרה למשך 3 שנים, באופן שיבטל את ההתייקרות הצפויה של מוצרי החלב המפוקחים.
הרפתן יקצץ בשכרו
בלב ההסכם עומדת דרישת האוצר להפחית 23 אג' ממחיר ליטר חלב גולמי (החלב שנמכר בשער הרפת), כש-20 אג' בלבד ממחיר ליטר חלב מהווה המשכורת של רפתן, כך לטענת הרפתנים (למעט ברפתות "היעילות" בקיבוצים, שמקבלות 15-10 אג' יותר, בשל בעלות על מרכז מזון או ייצור עצמאי שלו).
אלו מהרפתנים שלא יעמדו במחיר ההפסדי לכאורה שהרפתנים מתבקשים לגבות על החלב, יוכלו לפרוש עם כ-1.5 מיליון שקל פיצויים לרפתן, פחות או יותר - פנסיה שלא משקפת את ההשקעות הרבות של הרפתנים ברפתות, שנעשו בעידוד המדינה.
באוצר קוראים לזה "מענק פרישה" שיינתן במסגרת "הליך התייעלות ענפי". רפתנים אמרו ל-ynet שלדעתם "זו סחיטה באיומים והרס הציונות". נציג ועד הרפתנים, דביר גואטה, אמר ל-ynet: "מועצת מגדלי הבקר לא מייצגת אותנו. הולכים למכור אותנו בנזיד עדשים. מדובר בהסכם המהווה גזר דין מוות לרפתות במושבים ובקיבוצים. ההסכם כולו הוא חורים בלי גבינה".
חשש לניגוד אינטרנסים
בשבוע האחרון התאגדו לנוכח ההסכם עשרות מרפתני המושבים, באופוזיציה בשם "ועד הרפתנים". זאת, משום חשש לסגירת 50% מרפתות המושבים ו-20% מהרפתות בקיבוצים, כך לטענתם. עוד חששו מניגוד אינטרסים, שכן נציג המושבים, מאיר צור, התפקד לכולנו, מפלגתו של שר האוצר משה כחלון, ומסרו שיפנו לבית המשפט.
מוועד הרפתנים נמסר כי "מתחקיר קצר עלה כי לא התקיימו בחירות של שולחן החלב (בו חברים 60 רפתנים) החל מ-2013. יתרה מזו, מזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור, מינה עשרה נציגים מטעמו שצורפו לשולחן ללא בחירות - וכך הוא מעביר בו החלטות מטעמו. מאיר צור, כך פורסם, צורף לאחרונה למפלגת 'כולנו'. כלומר, מי שמנהל את המשא המתן מטעם הרפתנים מול האוצר הוא איש כולנו. המשחק מכור".
תגובות
מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר, אביתר דותן, אמר ל-ynet: "הלילה חתמנו עם משרדי האוצר והחקלאות על הסכם הסדרה של ענף החלב לעשור הקרוב. לאחר דיונים של שנה בהליך הסכמות מורכב ומאתגר הגענו להבנות מפורטות על עתיד הרפת הישראלית. גורמי התאחדות עמלו רבות במטרה לחפש את האיזון הנכון בהסכם, ועם חתימתו ניתן לומר זאת. הסכם לוקר היה הסכם פרישה. ההסכם הנוכחי הוא הסכם פיתוח, המבטיח משאבים וודאות לעוסקים בענף.
"בהסכם מנגנון טיפול ברגולציה, כגון היתרי בנייה וייבוא עובדים זרים, כמו גם צוות המטפל בתקנות השותפיות והאיחודים. כל אלה אמורים לספק מעטפת לצמיחת הענף ללא עיכובים. בתנאי הסכם השקעה ענפית בהקמת מתקן ייבוש ומחלבת ויסות, ולטובת זאת יועברו 4 מיליון שקל בשנה.
"זה הסכם מרשים ומאוזן בין רצונות הממשלה ובין רצוננו לפרנסה מכבדת ושמירת הרפת הישראלית. נמצאה הדרך להשקעות משמעתיות לאחר עצירת השקעות בענף בשנתיים האחרונות, לתנאי פרישה הוגנים ולפתרונות לבעיות הרגולציה. הסתגלות לתנאי הסכם אינה קלה, והתיעלות תמיד היתה בבסיס התנהלות הענפית".
מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור, מסר בתגובה: "הסכם החלב החדש שעומד על הפרק מביא הישגים רבים למשק החלב בכלל ולמשק המשפחתי בפרט. בראש ובראשונה הבטחנו את התכנון בענף ואת מחיר המטרה לעוד 10 שנים. הבטחנו גם תמיכה ישירה בגובה ההפחתה למשק המשפחתי. בנוסף, משק החלב יקבל 450 מיליון שקל - תוספת של 50 מיליון שקל מההסכם הקודם, שיופנו למשק המשפחתי. שאר הכסף מיועד להשקעות בענף ולטכנולוגיות חוסכות כח אדם.
"הבטחנו גם את עתידו של מי שיחליט לפרוש מהענף, ויקבל פיצוי הוגן בגין מכסת החלב שברשותו. בנוסף, הדבר החשוב ביותר הוא שהבטחנו שהציבור הישראלי ימשיך לצרוך חלב ישראלי שמיוצר ברפתות בישראל ובתעשייה המקומית.
"בעניין קבלת ההחלטות ואישור ההסכם, ענף החלב הינו הענף היחיד במגזר החקלאי בו סוגיית הייצוג כתובה בחוק והייצוג הרשמי הוא התאחדות מגדלי הבקר בראשותו של אביתר דותן. כך שכל ההחלטות הרשמיות בדבר ההסכם, הן אך ורק בהתאחדות מגדלי הבקר.
"שולחן החלב המושבי הוא גוף שתנועת המושבים הקימה על מנת לתת לרפתנים במה להציג את עמדתם, לנהל שיח ולקדם את הענף במשק המשפחתי. אין לשולחן החלב סמכות לקבל את ההחלטות. אני, מאיר צור, חקלאי בעצמי, ובשום רגע לא עולה הספק באיזה צד אני נמצא. תמיד תמיד אהיה בצד של החקלאים".