יו"ר ההסתדרות: כדי למנוע שביתה ביום רביעי - צריך לקרות משהו חריג
אבי ניסנקורן אמר בריאיון לאולפן ynet כי אין התקדמות במו"מ בין ההסתדרות לאוצר בנוגע לפעולות הנדרשות לטיפול בתאונות העבודה בענף הבנייה. ניסנקורן השיב לשר הכלכלה אלי כהן, שהביע התנגדות לשביתה: "אם השר כהן יודע להגיד לי איך הוא מונע 40 הרוגים אז אין צורך בשביתה". כחלון: "השביתה מיותרת - אנחנו על סף פתרון למשבר"
"אם השר כהן יודע להגיד לי איך הוא מונע 40 הרוגים אז אין צורך בשביתה". כך אמר היום (ב') יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, בריאיון לאולפן ynet בתגובה לדבריו של שר הכלכלה, אלי כהן. השר כהן התראיין אף הוא באולפן ynet ואמר כי לדעתו כוונת ההסתדרות להשבית את המשק כחלק מהמאבק בתופעת תאונות העבודה באתרי הבנייה היא צעד שגוי ומיותר כרגע.
"עוד הרוג, עוד פצוע ולאף אחד לא אכפת": ההסתדרות מאיימת בשביתה החל מיום רביעי
לדברי ניסנקורן, "צריך לשאול את השר כהן איך אנחנו מונעים את זה. ואם הוא ידע אז למה הוא לא עשה את זה לפני כמה חודשים. הוא חלק מהממשלה שאחראית למחדל הזה".
ניסנקורן הוסיף, כי "אנחנו צריכים לראות שהנושא הזה עובר מסדר היום, לא יכול להיות שאנחנו ממשיכים עם החידלון הזה, עם הפגיעה באנשים, עם הזלזול בחיי אדם, עם האדישות הזאת. אם זה לא נפתר באמת תהיה שביתה קשה ביום רביעי".
בין לבין מתקיימים בימים האחרונים ניסיונות למנוע את השביתה הכללית במשק, שאמורה להתחיל ביום רביעי הקרוב במחאה על הקטל בענף הבנייה
"יש מו"מ, אבל כרגע זה לא מתקדם לשום כיוון", אמר ניסנקורן שמעריך כמעט בוודאות שהשביתה תצא לדרך ביום רביעי הקרוב. "אלא אם כן יהיה משהו חריג זה מה שיקרה ביום רביעי", ציין.
מה הדרישות?
"הן פורסמו בכל האתרים והועברו למדינה כבר לפני חודשיים, אנחנו מדברים על פיגומים חדשים, על תקנים לפיקוח ואכיפה, להסדיר את כל תחום המנופים, להקל על מנהלי עבודה, אחריות מזמין, אחריות רשם הקבלנים, אנחנו מדברים על שורה של דברים שיפסיקו את הקטל הזה בתחום הבטיחות וענף הבנייה באופן ספציפי. 40 איש נהרגו השנה, 200 נפצעו קשה. אני אומר לכם, זה פשוט מצעד איוולת, אדם יוצא לעבוד וחוזר מת על כלום".
אתם מציבים רשימת דרישות מאוד מורכבת, זה לא זבנג וגמרנו, מה המעשה הקונקרטי שמבחינתכם לא תהיה שביתה?
"זו רשימה שהיא פשוטה, שצריך ליישם אותה. אני לא אצא צעד ואחזור ועוד שנה נראה 40 הרוגים. אני רוצה להביא תוצאה אמיתית ואני אומר לכם הכל צריך ליישם, אין פה שום דבר שהוא מהשמיים, הכל דברים פשוטים ליישום, לדוגמה נושא הפיגומים. באירופה יש את הפיגומים האלה, בישראל אי אפשר לעשות אותם?".
כל זה לא יקרה עד יום רביעי.
"הפיגומים בסדר, אמרנו מה הלו"ז שלהם וזה יהיה לו"ז לביצוע. הנושא של מנופים זה לו"ז לביצוע. אתם יודעים שעד היום מזייפים מנופאים את הרישיון שלהם? אנשים עולים בלי הכשרה ויושבים על מנוף. מנופים לא מתוחזקים כמו שצריך".
לקח לכם המון חודשים להתעורר ולגלות שאנשים נופלים אל מותם מפיגומים, למה לא תפגעו במעסיקים?
"כל מאבק שיצאתי בשנים האחרונות תמיד שואלים אותי למה רק עכשיו, אבל בסוף היחיד שעושה זה אני וההסתדרות, ככה זה היה בשכר המינימום וכך היה בפנסיית חובה וכך היה באגרות חוב מיועדות ואנשים עם מוגבלות ועכשיו נושא הבטיחות. ודרך אגב, התפקיד פה הוא בראש ובראשונה תפקיד רגולטורי של הממשלה. תשאל אותה איך היא מגיעה למצב שהיא צריכה את ההסתדרות שתדחוף אותה לעשות כללים לבטיחות. העובדה היא שאני צריך לעמוד פה ולהסביר למה יוצאים לשביתה על בטיחות. אם אין בטיחות אז למה נוסעים לעבודה? אנחנו בג'ונגל?".
אתם מצפים לחבילה כוללת? למענה ממשרד האוצר שישים כסף? אמרת שהמשרדים מטילים אחריות האחד על השני. משהו הולך להשתנות?
"לצערי לא השתנה כלום, אחד מפיל על השני. אני כיו"ר ההסתדרות לא מוכן להיות בתוך הוויכוח הזה כשבינתיים אנשים נופלים ומתים. בגלל בירוקרטיה ממשלתית וזלזול בחיי אדם אנחנו צריכים להסכים לזה? זה דבר מזעזע".
שר האוצר, משה כחלון, התייחס היום בצהריים לאיומי השביתה ואמר כי "היתה לי פגישה אתמול עם ניסנקורן. מנסים להגיע לפתרונות. השביתה מיותרת, אין טעם לגרום סבל לתושבי ישראל. אני חושב שאין מקום לשביתה. אנשים צריכים ניתוחים, רופאים, אנשים צריכים לטוס. אנחנו על סף פתרון. אני קורא לניסנקורן, תעצור את השביתה. אזרחי ישראל לא צריכים לסבול".
המגזר העסקי הגיש עתירה בדרישה למנוע את השביתה
בתוך כך, נשיאות הארגונים העסקיים, שמייצגת את כלל המגזר העסקי במשק בראשותו של שרגא ברוש, הגישה היום (ב') עתירה לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, נגד השביתה הכללית במשק שההסתדרות יזמה ליום רביעי הקרוב.
בעתירה דורש המגזר העסקי מבית הדין, להוציא צו מניעה זמני וקבוע נגד השביתה, ובמקביל לזמן את הצדדים המעורבים לדיון דחוף לשם פתרון המשבר.
"איש לא חולק על הצורך לפתור את בעיית תאונות העבודה אך השבתת המשק לא תפתור דבר ותגרום נזק כספי עצום למשק ולמגזר העסקי. אנו קוראים לבית הדין לקרוא לצדדים הרלוונטיים לשבת ביחד למשא ומתן, עד לייצור פתרונות אפקטיביים שרובם בסמכות הממשלה", מסר נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, שרגא ברוש.
לטענת העותרים, ההסתדרות עושה שימוש לא סביר ולא מידתי בכלי השביתה, תוך כדי פגיעה קשה בכלל המשק הישראלי ותושבי המדינה – שכלל אינם צד בסכסוך. בעתירה גם צוין כי במקום שהשביתה תשיג את מטרתה – קידום בטיחות בעבודה, היא תפגע בעיקר באוכלוסייה החלשה בישראל, כגון קשישים ונתמכי סעד, אשר זקוקים לתמיכה מהמדינה באמצעות ביטוח לאומי ושירותי בריאות.
בעתירה נטען בנוסף, כי "קיום השביתה המתוכננת ולו גם ליום אחד, או חלק ממנו, יגרום נזק בלתי הפיך למדינת ישראל, תושביה וכלכלתה. השביתה תוביל כבר מהיום הראשון לנזק כספי ישיר של מיליארד שקל, כאשר כל שתימשך השביתה, נזק זה רק ילך ויגדל".
השתתפה בהכנת הכתבה: מורן אזולאי