שתף קטע נבחר

מנכה צ'קים תבע 312 אלף ש' מקשישים - ונדחה

בני 90 ו-85 נפלו קורבן להונאה כלכלית של אדם שמסר לתובע המחאות שלהם. בית המשפט שוכנע שהם פטורים מהתשלום מחמת עושק

בית משפט השלום בכפר סבא דחה לאחרונה תביעה שהגיש אדם שעוסק בניכיון שיקים, שדרש 312,500 שקל מזוג קשישים – כיום בני 90 ו-85 – וקבע כי ההסכם שעליו חתם עמם בטל. השופט רונן פלג שוכנע כי "התובע היה מודע בהחלט לחולשתם של הנתבעים... אך בחר לתועלתו האישית להתעלם ממנה ולעצום את עיניו".

 

ההסכם בין התובע מיכאל חזון לבין הקשישים נחתם בשלהי 2014, אולם הפרשה החלה כבר ב-2012, כאשר אדם בשם דוד אריה מרציאנו – הנתבע השלישי בהליך – ביצע שיפוצים אצל זוג הקשישים והתיידד איתם. במהלך הזמן הם נתנו לו צ'קים בסכום כולל של מאות אלפי שקלים. ביולי האחרון הודה מרציאנו במסגרת הסדר טיעון והורשע בקבלת 350 אלף שקל בתחבולה. נקבע שבמהלך 2014 הוא ניכה צ'קים שהם נתנו לו אצל גורמים העוסקים בכך, בהם התובע, ולקח לעצמו את הכסף בהפחתת עמלת הניכוי.

 

התובע חזון ניכה לו את הצ'קים מבלי לבדוק לעומק את הרקע לקבלתם. לקראת סוף 2014 הצטבר אצל חזון חוב של אחד מבני הזוג – ששמו נרשם על גבי הצ'קים. חזון ומרציאנו הגיעו להסכמה על פריסה מחודשת של החוב. חזון ערך הסכם ולאחר שקיבל את אישורו של מרציאנו - התקיימה פגישה משולשת עם הקשיש ורעייתו בביתם.

 

בפגישה הבינו הקשישים לראשונה את חומרת מצבם לנוכח התנהלותו של מרציאנו (שאז עוד לא ידעו שהונה אותם). באותה פגישה הם חתמו עם חזון על הסכם "הסדר טוב" כאשר הם "החייבים" בהסכם ואילו מרציאנו הוא "הערב". מאוחר יותר, לאחר שמשפחתם התערבה, הודיעו הקשישים לחזון על ביטול ההסכם וביטלו צ'קים שמסרו לו.

 

במענה לתביעה לאכיפת ההסכם טענו הקשישים בבית המשפט שהוא נחתם תחת לחץ, מה גם שנוסח על ידי חזון ומרציאנו והוצג להם כעובדה מוגמרת, ולמעשה הפך אותם מערבים לחייבים.

 

בני הזוג הקשישים הגישו הודעת צד שלישי נגד מרציאנו, שהתקבלה בהיעדר כתב הגנה. הם טענו שהוא הוציא מהם צ'קים בדרכי מרמה תוך מצג שווא בקשר למצבו הרפואי, הכלכלי והמשפטי. לפיכך, טענו, בכל מקרה הוא חייב לשפות אותם בכל סכום שבו יחויבו כלפי התובע.

 

השופט רונן פלג קבע כי אמנם לא הוכח שחזון עשה יד אחת עם מרציאנו להונאת הקשישים, שכן בתחילה ניכה צ'קים שלהם מבלי שהכיר אותם. עם זאת, השופט שוכנע שכאשר נחתם בין הצדדים הסכם שנועד להחליף את הצ'קים המקוריים, חזון בהחלט היה מודע לחולשתם של הקשישים, אך בחר לעצום את עיניו.

 

כמו כן, לאחר שעיין בתיעוד רפואי שוכנע השופט פלג כי בעת חתימת ההסכם סבלו בני הזוג הקשישים מחולשות גופניות ומירידה קוגניטיבית. כמו כן נקבע כי ההסכם קבע תנאים מקפחים (גובה הריבית למשל).

 

בשל כל אלה פסק השופט פלג כי לנתבעים הייתה זכות לבטל את ההסכם תוך זמן סביר בעילה של עושק, כפי שהם אכן עשו. לנוכח התוצאה חויב חזון בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 40 אלף שקל. מרציאנו חויב לשלם להם שכר טרחת עו"ד בסך 10,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים