"השבת המכס לא תציל את הטקסטיל המקומי"
הצרכנים ישלמו יותר, רשתות האופנה ימשיכו לייצר בחו"ל, והתעשייה המקומית תמשיך לגסוס; שר הכלכלה הכריז שהמכס על ביגוד ישוב בינואר, אך חוות דעת שהוגשה ללשכת המסחר מעריכה כי "לא תהיה בו תועלת ממשית"
"השבת המכס על ביגוד, גבוה ככל שיהיה, לא תצליח להביא תועלת ממשית לתעשיית הטקסטיל המקומית": כך נכתב בחוות דעת שהגיש בועז סופר, לשעבר סמנכ"ל רשות המסים, ללשכת המסחר. הלשכה ביקשה את חוות הדעת על רקע הכרזת שר הכלכלה שב־1 בינואר יוחזר המכס בשיעור 6% על אופנת נשים.
לדברי סופר, בעוכרי תעשיית הטקסטיל המקומית עומד החיסרון המובנה מבחינת תפוקה ועלות שכר, ולכן רשתות האופנה הישראליות ימשיכו להעדיף לייצר במדינות שעלות הייצור בהן זולה, "וגם השבת המכס לא תשנה זאת", הוסיף.
עוד רשת אופנה נסגרת: מאוזנר הגישה בקשה לפירוק
רשתות האופנה הישראליות: הורדנו מחירים, בטלו את המכס על אופנה
יצרני האופנה הישראלים תוקפים את הרשתות הגדולות: רוצות להתעשר על חשבון המדינה
בחוות הדעת נכתב כי "כל ניסיון לשייך את הפגיעה בתעשייה המקומית באופן בלעדי לביטול הפטור, תוך התעלמות מפערים ניכרים בעלויות הייצור בין ישראל לארצות שלישיות, מהתחרות העזה בשוק הקמעונאי מול הסחר האלקטרוני ומהקניות בחו"ל, אינו הגיוני".
חוות הדעת חושפת כמה באמת הצרכן חסך מאז ביטול המכס בינואר 2018. במדד מחירי ההלבשה נרשמה בינואר־ספטמבר השנה ירידת מחירים של 4.1% לעומת התקופה המקבילה ב־2017. מתוך ירידה של 4.1% במדד, 0.4% מיוחס להתחזקות השקל ו־1.4% להמשך מגמת ירידה רב־שנתית, כך שיש לייחס בפועל הוזלה של 2.3% להשפעת ביטול המכס על המחיר לצרכן. במונחים שנתיים, נכתב, מדובר בחיסכון של כ־370 מיליון שקל. "השבת המכס צפויה לייקר את המוצרים בשיעור דומה - אלא אם רשתות האופנה יספגו זאת, או יעקפו את הגזרה על ידי מעבר מייצור בסין ובהודו לייצור בטורקיה, שנהנית מהסכם סחר ללא מכס עם ישראל".
סופר מוסיף שלייצור המקומי אין יכולת לתת מענה לדרישות הרשתות, כך ש"גם אם כלל מוצרי הטקסטיל מכל מקור בעולם היו ממוכסים, התוצאה הצפויה תהיה זהה".
"השבת המכס", מסכם סופר, "תהיה השתת נטל עודף על רשתות האופנה, ללא תועלת ממשית ברמה הפיסקלית (כלל משקית) או ברמת התעסוקה המקומית בענף".