לא קונים? לא בונים: אלפי דירות מעוכבות
הקבלנים לא רוצים להוזיל את הדירות, ומעכבים פרויקטים: לא החלו לבנות 8,600 יחידות שקיבלו היתר; עכשיו הם מאשימים את הממשלה: "בגלל שמבטיחים שם ירידת מחירים, הרוכשים יושבים על הגדר"
הממשלה רוצה להגדיל את היצע הדירות? אלפי יחידות דיור כלל לא התחילו להיבנות, למרות קבלת היתר בנייה. בשנה האחרונה מדובר בלא פחות מ־8,608 דירות.
סימני התאוששות: מספר הדירות החדשות שנמכרו באוקטובר – הגבוה מאז דצמבר 2017
בזכות שקיפות של רשות המיסים - פערי המחירים בין דירות דומות ירדו
לפי נתוני הלמ"ס, שנותחו בהתאחדות בוני הארץ, בחיפה הפער הגדול ביותר: 3,662 דירות. באזור תל־אביב יש 2,065 דירות שבנייתן לא החלה אף שקיבלו היתר, בגוש דן והשרון 1,768 דירות כאלו, בירושלים 1,015, בצפון 470, וביו"ש רק 26 דירות. בדרום התחלות הבנייה עברו את מספר ההיתרים (כי הוציאו מעט היתרים, והחלה בנייה של היתרים שניתנו קודם).
הנתונים מוכיחים כי עצירת העסקאות בשוק הנדל"ן לא הביאה לירידת מחירים אלא לעצירת הבנייה בידי קבלנים, שהעדיפו לא להוזיל את הדירות. אחת הסיבות היא הריבית הנמוכה במשק – האשראי הזול מספק להם אורך נשימה, כך שאין עליהם לחץ לפתח את הקרקע במחיר נמוך מנהוג בשוק.
"קושי למכור דירות בפרי סייל"
בענף אמרו אתמול שפעם חלפו 3־6 שבועות בין קבלת היתר לעלייה על הקרקע. בזמן זה היזם מבצע מכירה מוקדמת של דירות ("פרי סייל") כפי שדורש הבנק בהסכם המימון. אלא שלדברי איש נדל"ן ותיק, "היזמים לא מתחילים למרות ההיתר, כנראה בגלל קושי למכור דירות בפרי סייל".
בענף העריכו שכיום חולפים 6־9 חודשים בין ההיתר ותחילת הבנייה. צוין כי במקרים רבים מדובר בפרויקטים של התחדשות עירונית, אז מכירת הדירות אורכת זמן יותר. בנוסף, העריכו, יזמים נמנעו לעיתים מתחילת בנייה בשל אי־סדרים עקב הבחירות המקומיות. לדבריהם, "נתקעו" בוועדות המקומיות כ־14 אלף דירות שחיכו זמן רב לפני הבחירות.
נתוני הלמ"ס לא הפרידו בין דירות שנבנות בשוק החופשי ודירות "מחיר למשתכן", ולכן לא ניתן לדעת כמה פרויקטי מחיר למשתכן כלולים באיחור.
עם זאת, כנראה מדובר במספר קטן – שם אין סיבה לאחר את הבנייה, כי רוב הדירות במסגרת זו שווקו מראש.
לדברי נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, "הממשלה מבטיחה ירידת מחירים, ובגלל זה הרוכשים מחכים עם הקנייה, ובאופן טבעי חברות הבנייה מכלכלות את צעדיהן, כדי לא להישאר חשופות לסיכון גדול עוד יותר.
"לצערנו, בחודשים האחרונים אף נמנעת בנייה בהיקף גדול יותר בשל הקפאת הפעילות בהרבה ועדות מקומיות על רקע הבחירות. כיוון שביישובים שבהם התחלף השלטון לא שבו רוב הוועדות לפעול, בחודשים הבאים נראה עוד יותר תוכניות תקועות. המשמעות היא צניחה בהיצע הדירות בעוד שנה־שנה וחצי, עליה הקונים ישלמו ביוקר".