המדינה רוצה לייקר לחם ב-3.4% ומוצרי חלב בעד 6%
ועדת המחירים של המדינה, אשר קובעת את מחירי המוצרים המפוקחים, מעריכה שמוצרי החלב שבפיקוח יתייקרו - אך משרטטת תרחישי הוזלה במקרה שהסכם החלב ייכנס לתוקף. במקביל, החליטה לייקר סוגי לחם מפוקח ב-15 אגורות בעקבות בקשת המאפיות. ההחלטה עדיין נדרשת אישור של המפקח על המחירים במשרד הכלכלה
המדינה לא עוצרת את גל ההתייקרויות ומוסיפה עוד התייקרות על הדרך: אחרי המים, החשמל ושורה של מוצרי צריכה - מוצרי המזון הבסיסיים ביותר, לחם ומוצרי חלב, שמחיריהם נמצאים תחת פיקוח המדינה, יתייקרו.
גל ההתייקרויות במשק: "יש מעוטי יכולת שישלמו יותר מ-6% על החשמל"
מחשמל ואסם עד השומשום: גל ההתייקרויות מתרחב
לחם בפיקוח יתייקר ב-3.4%. במשרד האוצר טוענים שאת סוגי הלחם המפוקח המאפיות ביקשו לייקר, לנוכח התייקרות תשומות. עקב כך, ואחרי בדיקה, ועדת המחירים של משרדי האוצר והכלכלה החליטה להמליץ לייקר את סוגי הלחם המפוקח בכ-15 אגורות.
ההחלטה נדרשת אישור של המפקח על המחירים במשרד הכלכלה. מדובר בלחם אחיד שלם ופרוס, לחם לבן שלם ופרוס וחלה - כיכר שלמה או פרוסה.
גם המחיר של מוצרי החלב המפוקחים צפוי לטפס
במקביל, הוועדה הבין-משרדית של משרד האוצר ומשרד החקלאות מעריכה כי מוצרי חלב מפוקחים יתייקרו ב-2.45%-5.8%; אך לפי "תרחישים" שונים - מחיר החלב צפוי לרדת ב-2019, אם יצא לדרך הסכם החלב. מדובר במתווה הרפורמה בענף החלב השנוי מאוד במחלוקת. הוועדה מניחה שב-2019 מחיר החלב הגולמי יירד.
התייקרות מחירי מוצרי החלב שבפיקוח עומדת על הפרק זמן רב. ועדת המחירים ממליצה לייקר מוצרי חלב שבפיקוח ב-2%-5%. מדובר בחלב טרי רגיל בשקית או בקרטון 1 ליטר 3% ו-1%, אשל, גיל שמנת חמוצה, שמנת מתוקה, חמאה 100 גרם, גבינה לבנה 5% 250 גרם גבינת עמק 1 ק"ג במעדנייה וגבינת גלבוע 1 קג במעדנייה.
ועדת המחירים שרטטה את התרחישים השונים לשוק החלב במסגרת דיון על הרפורמה. במהלך 2017, חברת תנובה הגישה בקשה לוועדת המחירים לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח ב-4.08% לנוכח עליית מחיר החלב הגולמי. במרץ האחרון, הוועדה בחנה את הבקשה והחליטה להמליץ לשרי האוצר והחקלאות על העלאת המחיר למוצרי החלב המפוקחים בשיעור של 3.4%, מתוכו 2.6% בשל השינויים בעלויות השוטפות (סל התשומות); ו-0.8% בגין הרכיב הרטרואקטיבי במחיר החלב הגולמי.
שר האוצר משה כחלון עיכב את ההתייקרות. תנובה וטרה הגישו עתירות בנושא זה כשעתירת תנובה התקבלה. תנובה ביקשה כי בג"ץ ייתן צו על תנאי המורה לשר האוצר לנמק מדוע לא יאמץ את המלצת ועדת המחירים לתקן את צו הפיקוח כך שיעלו מחירי מוצרי החלב המפוקחים. טרה צורפה להליך, שטרם הסתיים.
ב-28 באוקטובר גובשה רפורמה במשק החלב, שמטרתה עידוד הקמת רפתות גדולות וכן הרחבת והתייעלות רפתות קיימות; הפחתת מכסים על ייבוא מוצרי חלב; והפחתה במחיר המטרה של החלב (מחיר החלב הגולמי) הרפורמה נתקלה בהתנגדות וביקורת רבה. כעת הוועדה מתארת תרחישים שונים במסגרתם יוזלו מוצרי החלב המפוקחים אבל לפני שיוזלו - הם ככל הנראה יתייקרו.
התייקרויות גם בתעריפי המים והחשמל
אתמול הודיעה רשות המים על התייקרות שנייה השנה במי הברז - הפעם בשיעור של 4.5% בינואר 2019. זאת לאחר שב-1 ביולי עלו תעריפי המים ב-0.94%. מדובר בהתייקרות בשיעור גבוה מהמשוער שכן באוקטובר רשות המים הודיעה שבכוונתה להעלות את מחירי המים בינואר בכ-3.25% בממוצע.
התעריף לכמות מוכרת (התעריף הנמוך) יעמוד מינואר 2019 על 6.9 שקלים למ"ק, במקום 6.6 שקלים למ"ק. התעריף לכל כמות נוספת מעבר לכמות המוכרת (התעריף הגבוה) יעמוד על כ-13 שקל למ"ק במקום 12.4 שקל למ"ק.
ברשות טוענים כי למשפחה ממוצעת בת ארבע נפשות הצורכת כ-15 מ"ק בחודש, יתווספו כחמישה שקלים לחשבון המים והביוב החודשי (תשלום של כ-110 שקל בחודש לערך, במקום תשלום של כ-105 שקל בחודש). כלומר תוספת של 60 שקל בשנה וסך הכל 1,320 שקל בשנה - תשלום על מים, לפי חישוב זה.
שלשום נודע כי אף שהשימוע בנוגע להתייקרות הצפויה בתעריף החשמל עוד לא הסתיים, הוא התעדכן לרעה. לפי חישובים עדכניים שעשתה רשות החשמל, התעריף הממוצע לצרכן הביתי יתייקר בינואר הקרוב בשיעור שבין 6.5% ל-8.1% ולא "רק" ב-6%. מרשות החשמל נמסר בתגובה שחישובים עדכניים כוללים את עלויות התשתית ולכן ההתייקרות לצרכן הביתי תנוע בין 6.5% ל-8.1%.
עלייה משמעותית נרשמה גם במחירי המזון: אסם, חברת המזון השלישית בגודלה בישראל, הודיעה בתחילת השבוע כי תייקר שליש ממוצריה בעד 4.5%; ומחירי השומשום מזנקים ויגרמו לעליית מחירים בטחינה ואולי גם בסלטי חומוס. ההודעה של אסם הגיעה לאחר שחברות ענק כמו תנובה, טרה וקוקה קולה (שתיהן של החברה המרכזית למשקאות קלים) כבר העלו מחירים.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "לאור בקשת המאפיות לייקור מחירי הלחם נעשתה בדיקה בוועדת המחירים והנושא נמצא על שולחנו של המפקח על המחירים במשרד הכלכלה".
ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "ועדת המחירים, בראשות יו"ר הוועדה במשרד האוצר - בה חבר גם נציג משרד הכלכלה, המפקח על המחירים - דנה בבקשת המאפיות להעלאת מחיר הלחם המפוקח. עם פרסום החלטת הוועדה, על ידי יו"ר הוועדה, נפעל בהתאם".
ממשרד החקלאות לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הידיעה.