התייקרות מוצרי החלב המפוקחים: המדינה החליטה לא להחליט
המדינה מסרה לבג"ץ שמוצרי החלב המפוקחים אמורים להתייקר ב-5.8%, אך יש להמתין לחקיקת מתווה הרפורמה השנויה במחלוקת בענף החלב. כיוון שהמדינה מעכבת את ההתייקרות, תנובה וטרה ייקרו את מוצרי החלב הלא מפוקחים ואחריהם התייקרו עשרות סוגי מוצרים, כשהשבוע גם אסם הודיעה על העלאת מחירים
המדינה הגישה היום (ו') תשובתה לבג"ץ תנובה ולפיה מחירי מוצרי החלב המפוקחים אמורים לעלות, אך כדאי לחכות לחקיקה שתסדיר מחדש את ענף החלב ולא להחליט כרגע על התייקרות. מדובר בהשהייה נוספת של משרדי האוצר והחקלאות את עליית המחירים. בפעם האחרונה שהשהו את ההתייקרות, היא עמדה על 3.4%. כיום ההמלצה היא לייקר את המוצרים ב-5.8%. המחלבות טוענות שההשהיות הללו גורמות להם הפסדים של מאות מיליוני שקלים ולכן העלו בינתיים את מחירי המוצרים הלא מפוקחים. זו היתה אות הפתיחה לגל ההתייקרויות, כדור שלג שהביא חברות מוצרי צריכה רבות להעלות מחירים בסופר באין מפריע.
גל ההתייקרויות במשק: "יש מעוטי יכולת שישלמו יותר מ-6% על החשמל"
מחשמל ואסם עד השומשום: גל ההתייקרויות מתרחב
מוצרי החלב שמחיריהם נמצאים תחת פיקוח המדינה הינם: חלב טרי רגיל בשקית או בקרטון 1 ליטר 3% ו-1%, אשל, גיל, שמנת חמוצה, שמנת מתוקה, חמאה 100 גרם, גבינה לבנה 5% 250 גרם גבינת עמק 1 ק"ג במעדנייה וגבינת גלבוע 1 ק"ג במעדנייה.
נחליט אם הרפורמה השנויה במחלוקת בענף החלב תעוגן בחקיקה
את העתירה לבג"ץ הגישה חברת תנובה, בטענה ששר האוצר משה כחלון, לא אישר להעלות את מחירי המוצרים המפוקחים כחוק, ללא נימוק הולם. בבג"ץ ביקשו מהשר לנמק את החלטותו. עקב כך, שרי האוצר והחקלאות מסרו לבג"ץ כי "לנוכח האמור בחוות דעתה המקצועית של ועדת המחירים והשלכותיו על מחירי מצרכי החלב המפוקחים ועל מנת שלא ליצור תנודתיות במחירים שלא לצורך, אנו מחליטים להמתין להשלמת הליכי החקיקה הנדרשים ליישום המתווה בטרם נקבל החלטה בעניין שינוי מחירי מצרכי החלב המפוקחים. ככל שלא יושלמו הליכי החקיקה כאמור בתקופה הקרובה, נדון בנושא פעם נוספת".
כלומר, המדינה החליטה שלא להחליט. לפי גורמים בוועדת המחירים, משרד האוצר לחץ על ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והחקלאות, הגוף המקצועי שקובע את מחירי מוצרי החלב המפוקחים, שלא להמליץ על התייקרות, אלא לציין עובדה זו במוצנע ובמקום זאת לשרטט תרחישי הורדת מחירים למקרה שהרפורמה בשוק החלב תיושם ואותה להבליט בחוות דעתה. ב-28 באוקטובר גובשה רפורמה במשק החלב, שמטרתה עידוד הקמת רפתות גדולות וכן הרחבת והתייעלות רפתות קיימות; הפחתת מכסים על ייבוא מוצרי חלב; והפחתה במחיר המטרה של החלב (מחיר החלב הגולמי). יחד עם זאת, הרפורמה נתקלה בהתנגדות וביקורת רבה.
במקביל, מחירי החלב הגולמי נמצאים בירידה, אך בעוד שהרפתנים אומרים שמחיר החלב הגולמי אמור לרדת ב-14 אג', באוצר רוצים שמחיר החלב הגולמי יירד ב-21 אג' כדי שמחירי מוצרי החלב המפוקחים לא יעלו.
השתוללות מחירים בסופר, התייקרות של החשמל, המים והלחם
לכאורה האוצר נלחם פה נגד עליית מחירים, אך בפועל, כיוון שלא הותר לתנובה וטרה לייקר את מוצרי החלב המפוקחים, הן ייקרו את המוצרים הלא מפוקחים בעד 3.4% כשהרשתות ייקרו אותם בעד עשרות אחוזים לצרכנים. לעומת זאת, אם היו מייקרות את המוצרים המפוקחים בלבד, הרשתות לא היו יכולות למכור אותם עוד יותר ביוקר לצרכנים כי למוצרי החלב המפוקחים יש מחיר מקסימום. בנוסף, יצרנים, יבואנים ורשתות שיווק מייקרים מוצרים רבים מכל עבר בשיעורים גבוהים בהרבה, למשל אורז ב-20%, תה של ויסוצקי ב-10% ושומשום ב-25% ללא שהמדינה עושה דבר כדי לעצור את השתוללות עליות המחירים.
בנוסף, המדינה אישרה בקלות התייקרות של החשמל ושל מי ברז ב-4.5% ומסתמן שלחם בפיקוח יתייקר ב-3.4%. במשרד האוצר טוענים שאת סוגי הלחם המפוקח המאפיות ביקשו לייקר, לנוכח התייקרות תשומות. עקב כך, ואחרי בדיקה, ועדת המחירים של משרדי האוצר והכלכלה החליטה להמליץ לייקר את סוגי הלחם המפוקח בכ-15 אגורות. ההחלטה נדרשת אישור של המפקח על המחירים במשרד הכלכלה. מדובר בלחם אחיד שלם ופרוס, לחם לבן שלם ופרוס וחלה - כיכר שלמה או פרוסה.