"מי שישלם את הגירעון בשוק הדיור זה הזוגות הצעירים"
יו"ר לשכת שמאים לשעבר לא מתרשם מהירידה השנתית במחירי הדירות: "שוק מדשדש זה לא טוב, זה אומר הקטנת היצעים". מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו ובת ים הודף את הטענות שהם מעכבים דירות: "כל הבירוקרטיה זה עלויות מימון אדירות וזה בא על חשבון רוכש הדירות"
"שוק מדשדש זה לא טוב, זה אומר הקטנת היצעים. כמו הגירעון בתקציב המדינה, מי שישלם את הגירעון בשוק הדיור זה הזוגות הצעירים". כך אמר הבוקר (א') יו"ר לשכת המשאים לשעבר, אוהד דנוס בראיון לאולפן ynet. זאת בהמשך למדד מחירי הדירות שפרסמה הלשכה המרכזית לססטיסטיקה (למ"ס) ביום שישי האחרון.
עוד בערוץ הנדל"ן :
למ"ס: ירידה שנתית של 1.8% במחירי הדירות
התאוששות בשוק הנדל"ן? "הזוגות הצעירים עוד לא יורדים מהגדר"
לפי הנתונים שפורסמו, מחירי הדירות רשמו ירידה של 0.2% בחודש אוקטובר, וירידה שנתית של 1.8% (בין החודשים ספטמבר-אוקטובר 2017 לבין ספטמבר-אוקטובר 2018). מחירי הדירות החדשות נותרו ללא שינוי. נתונים אלו הצטרפו לנתונים נוספים שהתפרסמו בשבוע שעבר על ידי הלמ"ס והכלכלן הראשי במשרד האוצר, לפיהם נרשמה עלייה במכירת דירות בחודש אוקטובר.
דנוס נשאל בראיון האם האזהרות, לפיהן המהלכים של הממשלה בשוק הדיור יביאו בסופו של דבר לעליות מחירים, היו מוטעות. "לא", הוא השיב. "אנחנו הימרנו על יותר אפילו. בסוף השנה שעברה מדד מחירי הדירות הגיע לרמה הכי גבוהה שלו מעולם, הוא היה בערך ב-416, ואז בתחילת 2017 ירד ל-407. אם אתה בודק מתחילת השנה עד היום, אז היתה עליה של 0.2%. היה ברור שככל שהשוק ידשדש, בנתונים זה יראה כהעמקת ירידות המחירים".
יאמר כחלון, אמרתם שהמחירים יעלו והם לא עלו, עכשיו המחירים ירדו וזה היה ברור, איך זה מתיישב?
"אני כבר תקופה ארוכה אומר ורואים את זה בכל המדדים, שהשוק מדשדש. מה זה 0.2% בחודש שהיו בו תשעה ימי עבודה?".
לשאלה האם הרוכשים הפוטנציאליים עדין יושבים על הגדר בהמתנה לירידות מחירים, השיב דנוס, כי "36% מהדירות של מדד מחירי הדירות החדשות הן דירות של מחיר למשתכן, והוא ללא שינוי. או שזה אומר שהדירות שנמכרו בשוק החופשי התייקרו, או שעד שהזוכים חתמו על החוזים - המחיר עלה".
"הבירוקרטיה זה עלויות מימון אדירות"
מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו ובת ים, אלי רוזנטל, הגיב לטענות לפיהן הקבלנים מעכבים את בנייתן של דירות חדשות בתגובה לפעולות הממשלה בשוק הדיור. "בשנת 2015 הקבלנים הפכו להיות שק החבטות של הממשלה", השיב. "בסך הכל הקבלנים הם גורמי ייצור מאוד משמעותי במשק. הם קונים קרקע ומוכרים את המוצר הסופי - דירה. אם מנתחים ממה מורכב מחיר הדירה אז מגלים, שמי שגרם לכל הטלטלה בשוק הדיור בעשור האחרון זה בעצם מדינת ישראל".
טוענים נגדכם שאתם מחזיקים דירות בשבי
"אני לא מכיר קבלן אחד שיכול למכור דירה ולא רוצה למכור אותה. מרגע שקבלן רוכש את הקרקע ועד שהוא מוסר את המפתחות, במקרה הטוב יכולים לעבור חמש שנים, שבע שנים".
ואתם לא מורידים מחירים
"מה זה להוריד מחירים? קבלן בונה על תזרים מסוים, מחשיב את כל ההוצאות. יש עלויות כוח אדם גבוהות מאוד, יש עלויות בירוקרטיה. אתם יודעים כמה זמן לוקח לקבלן טופס 4? כל הבירוקרטיה זה עלויות מימון אדירות וזה בא על חשבון רוכש הדירות. אם פתאום יש סגר או מבצע צבאי שאין לנו פועלים 3-4 חודשים. כל הדברים האלה באים בחשבון".
דנוס ציין בהקשר זה, כי "המדינה מדברת גבוהה גבוהה אבל בסוף הקבלנים בונים את הדירות. אומרים לך אנחנו שותפים אבל מתנהגים אחרת, להרחיק משקיעים ב-8% אחוז מס רכישה ולהזהיר אנשים עם מיסוי דירה שלישית. אז הקבלן אומר לעצמו לאן אני רץ, לשבור את הראש?
אז הקבלן לא יכול להרוויח טיפה פחות?
"ודאי שכן וזה מה שקורה במחיר למשתכן היום. אבל אתה לא יכול לצפות. אם תעשיה מסוימת היא תדע שהממשלה הולכת לרסק את המחירים באותה תעשייה, הם ייצרו פחות או לא ייצרו בכלל. צריך להבין עם מי משחקים".