יו"ר רשות החשמל: המחיר לצרכן אמור להתייקר ב-7%, הסכם הגז - לא מספיק טוב
בדיון בוועדת הכלכלה על ההתייקרויות אמר היו"ר כבל: "רה"מ הבטיח שמתווה הגז יוריד מחירים - מהתקווה הזאת אין כלום". יוזם מחאת האפודים: "אם תנתקו חשמל בחורף למשפחות קשות יום - תראו הפגנות שלא נראו במדינה". יו"ר רשות המים: "אין רווח - המחיר משקף עלות". ברקע הוצגו נתונים שמוכיחים כי החשמל באירופה התייקר הרבה יותר מאשר בישראל
ברקע גל ההתייקרויות במשק נפתחה הבוקר (ג') ישיבה מיוחדת בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא. במהלך הישיבה נמתחה ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה, בדגש על מחירי החשמל והמים.
ממזון ועד דיור - כך זינקו המחירים בישראל תוך עשור
פשרת מחירי הלחם: לחם אחיד פרוס וחלה יתייקרו ב-3.85%המחאה הכניסה ללחץ את השרים: קרב בלימה נגד ייקור הלחם והחשמל
בעקבות גל ההתייקרויות: כחלון מאריך את הפחתת המכסים
בדיון הוצגו נתוני מחקר של מרכז המידע והמחקר של הכנסת, לפיהם בעשור האחרון מדד מחירי החשמל בישראל עלה ב-11.4% נומינלית וירד ב-6.3% בלבד; זאת לעומת עלייה בשיעור של 44.8% נומינלית במחירי החשמל באירופה ועלייה ריאלית של 20.8% באירופה.
לפי המחקר, ישראל זולה יותר בחשמל וגם עליית המחירים בה מתונה יותר לעומת אירופה. גם מחירי המים ירדו בישראל בשיעור גבוה לעומת אירופה. עם זאת, מתווה הגז אמור היה להוריד את מחירי החשמל (ועקב כך המים) בשיעור ניכר יותר - ולא עשה זאת.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, פתח את הישיבה ואמר: "ראש הממשלה היה פה בשימוע והבטיח כי מתווה הגז יגרום להוזלה במחירים לאזרחי ישראל - ומהתקווה הזו אין כלום. הגיעה העת שהמדינה תבחן לפתוח את ההסכם של המתווה, כי מחירי חשמל גבוהים יגרמו לעליית מחירים בכל התחומים".
עוד אמר ח"כ כבל: "זימנתי את הדיון הזה בעקבות העלייה הצפויה במחיר החשמל, שאמורה לגרור את כל המשק לעליות מחירים. העלייה המשמעותית הזו מייצרת השפעה מאוד ישירה על גורמים אחרים, שמנצלים הזדמנות להעלות מחירים. כמובן יש את כל אלה שמנצלים הזדמנות להעלות מחירים - כי אפשר - והגל הגדול עוד לפנינו כי יש עוד כאלה שעדיין מתביישים אבל גם זה יגיע".
כבל פנה ליו"ר רשות החשמל: "אני יודע שאתה כמעט טכנוקרט לחלוטין, והיכולת שלך להשפיע היא כמעט אפסית, אבל יש לך מעמד ציבורי מהמדרגה העליונה - ולאמירה שלך יש משמעות ציבורית מהמדרגה העליונה. יושרך אינו מוטל בספק ואתה יודע שהחטא הקדמון הוא הסכם הגז בין הטייקונים לחברת החשמל. מה שאני מצפה ממך היום זה לומר את הדברים לא ליד, לא כאילו, אלא באופן הברור ביותר".
כבל הוסיף: "הגיעה העת לבחון שהמדינה תבדוק אם יש כאן הפרה - ותתבע לפתוח את חוזה הגז, זו חובתה. כל תרגיל שיבקש לדחות את העלייה לתת סובסידיה נקודתית, בסוף זה יחזור לציבור בכפל כפליים. ההסכם הזה הוא כמעט הסכם מושחת - כי כשהוא נחתם, הוא נחתם עם מונופול. לא אוותר לך היום, אני תובע מיו"ר רשות החשמל לקום ולהגיד את הדברים האלה בצורה ברורה - היום מחירי הגז בשוק לאין שיעור יותר נמוכים ממה שמוכר המונופול לחברת החשמל. בטווח המיידי הממשלה חייבת להתערב. הטייקונים האלה, בסופו של דבר, חיים מאיתנו - מהמדינה".
מחאת האפודים: "לו תעלו בשקל את מחיר החשמל - נייצר הפגנות שלא נראו במדינה"
דוד מזרחי, יוזם מחאת האפודים הצהובים, אמר בוועדה כי "בתוך יומיים הצלחנו להוציא 2,000 איש - והאפודים הזוהרים הולכים להאיר ולעורר הרבה משפחות ממעמד הביניים וקשישים ונכים, ואנחנו רק ביריית הפתיחה ורק בהתחלה. יוקר המחייה נוגע בכל כך הרבה משפחות, אני חי משכר מינימום ומטפל באמא חולה. אני פונה למנכ"ל חברת החשמל: לו תעלו בשקל את מחיר החשמל - נייצר לכם הפגנות שלא נראו במדינת ישראל".
"אני הייתי ילד רעב בחורף. אבא שלי היה מחביא את חשבונות החשמל במגרה", המשיך מזרחי, "אני מייצג את כל הילדים הרעבים שהאבות שלהם מפחדים מחשבון החשמל. נמאס לנו. נחנקנו מכל המילים היפות... שנים היינו פראיירים, שילמנו 500 שקל על סלולר. אפשר לייצר דרך שלא תפגעו בלחם ובמחירי החשמל והמים. אנחנו שמים את האפודים עלינו - ויש לפחות 10,000 איש שיצאו איתנו בשבת להפגנות. אם בחורף תנתנקו חשמל למשפחות קשות יום - תראו הפגנות שלא נראו במדינה".
עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, התייחס לדברים: "המחיר לא נקבע על ידי החברה - אלא על ידי רשות החשמל", הבהיר, "הסכם הגז עם תמר נחתם ב-2012. היה משבר קשה שנבע מהיעדר גז. אנחנו פועלים לפתוח את ההסכם עם תמר כדי לבחון הורדת מחיר - עוד לפני הפתיחה ב-2021. אנחנו נמצאים במו"מ כבר מזה זמן, זה לא שחיכינו לעליית המחירים לפתוח הסכם עם תמר. אנחנו במו"מ סבוך וארוך, שאני מקווה שבקרוב יגיע למיצוי".
"העלייה של המחיר הממוצע של החשמל מאוד קשה"
יו"ר רשות החשמל, אסף אילת, הבהיר: "אנחנו כרגע נמצאים במהלך שימוע, שעל פיו המחיר הממוצע של החשמל אמור לעלות בכ-6% ולצרכן הביתי בכ-7%. העלייה הזו מאוד קשה. התפקיד שלנו שמחיר החשמל יהיה כמה שיותר נמוך. אנחנו קובעים את התעריף באופן עצמאי. כששר האוצר אומר שרשות החשמל קובעת את זה - אז הוא מכבד את החוק. אנחנו כמובן נגלה אחריות".
לדבריו ,"משק החשמל זה משק סגור, אין לנו מקור לתקציבים חיצוניים ולכן התפקיד שלנו זה לראות שלאורך זמן משק החשמל נשאר יציב ויכול להכיל את עלויות הדלקים. היו פה הרבה דיונים על חוזה הגז, גם בוועדה לביקורת המדינה. החוזה הזה אושר על ידי הממשלה ועל ידי כל הרגולטורים. לנו זה לא מספיק טוב, אנחנו כן שואפים להוריד את מחירי הגז".
יו"ר רשות המים, גיורא שחם, התייחס בדיון להתייקרות תעריפי המים. "ההתייקרות במחיר המים היא של 4.52%", הבהיר, "במקום תשלום של 105 שקל לחודש - התשלום יעלה ל-110 שקל למשפחה ממוצעת. יצאנו לשימוע על עלייה של 3.9%, ולאור הודעת רשות החשמל על עליית תעריף החשמל - יש לזה משמעות של תוספת של 190 מיליון שקל למשק המים". שחם הבהיר כי עם זאת - "אין רווח במשק המים. המחיר משקף את העלות".
כפיר בטאט, יו"ר ועדת המחירים באוצר, ציין כי "מ-2012 השכר עולה הרבה יותר מהמחירים. בנוסף לזה, נוספו הרבה מאוד הפחתות מיסים - כך שההכנסה נטו של משקי הבית גדלה ב-20%. לעניין פיקוח המחירים, אנחנו סבורים שפיקוח הוא לא הפיתרון לבעיה - גם ועדת טרכטנברג אמרה את זה בקול ברור".
יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, השתתף גם הוא בדיון וציין כי "התהליך הטבעי של השוק הוא עליית מחירים - כזאת שהצרכנים נפגעים ממנה. לכן יש ממשלה - ליצור כל הזמן רפורמות שיקזזו את הנטיה של השוק ויובילו להפחתת מחירים, וגם יקטינו את ההוצאות לעסקים. אני עוקב אחרי מה שנקרא 'הרפורמות' שמובילה הממשלה; רובן הן כותרות, ובין השורות אני רואה שאין בהן הרבה ולעתים הן מזיקות לציבור". גם גבאי ציין כי ניתן להוריד את המחיר על ידי הורדת מחיר הגז. "זה יוריד ב-20% במחיר החשמל. זה הפתרון המרכזי האמיתי".
בהכנת הכתבה השתתפו מירב קריסטל, שחר חי, אלכסנדרה לוקש וניר (שוקו) כהן