טרה נגד כחלון: אם המחירים לא יעלו – זה יסכן את אספקת החלב ומוצריו לציבור
מחלבת טרה מסרה עמדתה לבג"ץ בעניין העתירה שהגישה תנובה נגד שר האוצר משה כחלון, שמעכב את התייקרות מוצרי החלב שבפיקוח עליה המליצה המדינה. "העלאת מחיר החלב אינה פופולרית וזו הסיבה לגרירת הרגליים של השר", טוענת טרה. "התייקרות מוצרי החלב נדרשת בגלל עליות מחירים נוספות להן אחראי השר"
"פגיעה בלתי סבירה ומידתית העלולה לסכן את האספקה הסדירה של חלב ומוצריו", כך מגדירה מחלבת טרה את החלטתו של שר האוצר משה כחלון, לעכב את ייקור מוצרי החלב המפוקחים.
התייקרות מוצרי החלב המפוקחים: המדינה החליטה לא להחליט
המדינה רוצה לייקר לחם ב-3.4% ומוצרי חלב בעד 6% פרופ' אביה ספיבק נגד משרד האוצר: "מחיר החלב הגולמי צריך לעלות" מלחמת החלב: "הורדת אגורות לרפתן מעולם לא הגיעה לצרכן"
בכך טרה תוקפת ישירות את כחלון, בתשובתה לבג"ץ, במסגרת העתירה שהגישה המתחרה הישירה שלה תנובה. היא אף מוסיפה לכאורה איום סמוי לפיו יתכן שיבוש באספקת המוצרים לציבור הרחב אם לא יתייקרו מוצרי החלב המפוקחים, וכן היא מבכה את "הפסדי" המחלבות. טרה בבעלות החברה המרכזית למשקאות קלים, שמחזיקה גם בקוקה קולה ישראל. מחר צפוי בג"ץ לדון בעתירה.
"המחלבות מסבסדות את מחיר מוצרי החלב"
טרה טוענת כי השר מעכב את ייקור מוצרי החלב שבפיקוח, למרות שוועדת המחירים של משרדי הכלכלה והחקלאות המליצה על הייקור כבר במרס 2018 ועל אף שמחיר החלב הגולמי עלה בתקופה אליה מתייחסת ההתייקרות. לפי טרה, למרות שבית-המשפט ביקש משר האוצר לספק נימוק להחלטתו שלא לאמץ את המלצת ועדת המחירים, הוא לא עשה זאת ולא נימק את החלטתו.
"העלאת מחיר החלב ומוצרי החלב שבפיקוח אינה פופולרית בקרב הציבור ובכך גם טמונה כל הסיבה לגרירת הרגליים של שר האוצר באימוץ המלצת ועדת המחירים ממרס 2018", מסרה טרה לבית-המשפט, "אבל החלטה זו אינה שונה מכל החלטה אחרת על מחירים במשק כמו חשמל, מים, לחם. למעשה העלייה במחירי מוצרי החלב נדרשת בגלל עליות מחירים נוספות להן אחראי שר האוצר (שכר העבודה, מים, חשמל ודלקים). קל וחומר כשמוסכם כי מדובר בהלוואה ששר האוצר כופה על המחלבות לתת ושהציבור יצטרך להחזיר... זו אמנם החלטה כואבת ולא פופולרית במיוחד בשנת בחירות, אך יש החלטות שקבלתן אינה קלה. עובדה זו אינה פוטרת את הרשויות מהחובה לעשות כן".
עוד מסרה בתשובתה כי: "כיום המחלבות הן שמסבסדות את עליית מחיר המטרה של החלב (מחיר החלב הגולמי מ.ק), תוך שהן נאנקות תחת עול כלכלי כבד ונושאות על גבן הפסדים ניכרים. הדבר מפר את האיזון שביקש חוק החלב להשיג בין השחקנים השונים".
המחלבות מבקשות פיצוי על "הלוואה" למדינה
מחיר החלב בישראל הוא מחיר מפוקח ועל פי מחיר החלב הגולמי (המחיר שנקבע בשער הרפת), נקבעים גם מחירי מוצרי החלב המפוקחים, בין היתר: חלב בקרטון או בשקית 1 ליטר 1% ו-3%, גבינה לבנה 5%, חמאה, שמנת מתוקה 38%, שמנת חמוצה 15%, גיל, אשל, 1 ק"ג עמק במעדנייה ו-1 ק"ג גלבוע במעדנייה.
ועדת המחירים קובעת את המחירים לפי עלויות הייצור ומעדכנת אותם לפי סל תשומות שמורכב בעיקר ממחיר החלב הגולמי, שמהווה 53% מהסל ולצידו מדד המחירים לצרכן - 27%, מדד העבודה בתעשייה-מזון (17%) ומדד דלק, שמנים וחשמל. ברגע שמחיר החלב הגולמי עלה (הוא מעודכן מדי רבעון) ועלויות סל התשומות עלו ואף על פי כן מחירי מוצרי החלב המפוקחים לא התעדכנו אזי המדינה מכניסה לנוסחה גם את רכיב הרטרו.
בעתירתה, טרה מדגימה כי המחיר המפוקח של קרטון ליטר חלב 1% נקבע במרס 2017 על 5.4 שקלים. במרס 2018 הוא אמור היה לעלות ב-2.61% ל-5.54 שקלים. לכך יש להוסיף פיצוי של 5 אג' על ההתייקרות ב-2017 שכן עבור חלקה האחרון של השנה, המחיר המפוקח לא שיקף לכאורה את העלויות של המחלבות. סך הכל מחיר קרטון ליטר חלב אמור היה לעלות ל- 5.59 שקלים. לפי טרה רכיב "הרטרו" (5 אג' במקרה הזה), הוא רכיב הלוואה, שכן גופי הפיקוח כופים על המחלבות למכור מוצרי חלב במשך חודשים במחירים שלא מכסים את עלות מחיר המטרה של החלב. טרה טוענת ששר האוצר אילץ את טרה למכור חלב 1% בקרטון במחיר נמוך מדי.
לאחרונה הוכרז כי צפויה ירידה במחיר החלב הגולמי של 7.7 אגורות במחיר המטרה ולאחר מכן ברבעון השני הפחתה נוספת של 1.6 אגורות בשל ירידה בעלויות הייצור. לטענת טרה, גם אחרי הפחתה זו נדרשת העלה של 5.8% במחירי החלב המפוקחים (כפי שקבעה לאחרונה ועדת המחירים) מתוכן 3.36% בגין החוב למחלבות.
בהמשך טרה מתייחסת לרפורמה השנויה במחלוקת בענף החלב ומביאה את הביקורת על המחלוקת. לאחרונה פרסמה ועדת המחירים המלצה לייקר את החלב הגולמי ב-5.8% אך עידנה את המלצתה בכך שציירה מספר תרחישים להורדת מחירים. בטרה טוענים שגם אם הרפורמה בענף החלב תתקבל, מחירי המוצרים עדיין יעלו ב-1.98% לפחות ובמקסימום ב-5.8%.
היועץ המשפטי לממשלה תומך בשרי הממשלה
הערב פורסם בכלכליסט כי היועמ"ש אביחי מנדלבליט אימץ כצפוי את עמדת שרי האוצר והחקלאות שלפיה אין להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח. השרים משה כחלון ואורי אריאל הגיעו ביום שישי להסכם, לפיו אין מקום להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח, מאחר שמחיר החלב הגולמי צפוי לרדת.
"נוכח עמדת משרד האוצר ומשרד החקלאות, לפיה מתווה החלב שנחתם מהווה שינוי מהותי בנסיבות של משק החלב, עמדת היועמ"ש היא כי ניתן בשלב זה לא להעלות את המחירים, זאת נוכח הכוונה להשלים את חקיקת המתווה בתוך כשלושה חודשים", כתב היועמ"ש בתגובתו לעתירת תנובה שתידון מחר בפני השופטים מני מזוז, חנן מלצר ועוזי פוגלמן.