החרדים בעדם: לשלב בעלי מוגבלויות בחינוך, בעסקים ובשכונה
הישראלים נרתעים מאנשים עם מוגבלות? מחקר חדש של הקריה האקדמית אונו מגלה כי הציבור החרדי דווקא מעוניין במפגש: 84% בעד שילוב תלמידים עם צרכים מיוחדים בכיתות הרגילות ו-77% מסכימים למגורים של אוכלוסייה זו בלב הקהילה. ומה לגבי מורה עם מוגבלות? אם היא נפשית - זו כבר בעיה
נתונים שפורסמו בתחילת החודש תיארו את הישראלים כמי שנרתעים מאנשים עם מוגבלויות ומעדיפים שלא להיפגש עמם, אבל נראה כי הציבור החרדי רגיש ומכיל אותם הרבה יותר: סקר חדש מגלה כי 84% מהחרדים סבורים ששילוב ילדים בעלי מוגבלות גופנית או נפשית בכיתות לימוד רגילות דווקא יתרום לילדיהם, ו-77% מסכימים כי מסגרות דיור מיוחדות עבור אוכלוסייה זו צריכות להיות ממוקמות בלב השכונה והקהילה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
בעוד שהורים רבים באוכלוסייה הכללית מתנגדים למפגש שלהם או של ילדיהם עם בעלי מוגבלויות, אף כשכנים או במסגרות לא פורמליות כמו חוגים - 96% מהחרדים אמרו כי הם מכירים באופן אישי אנשים העונים להגדרה זו, 58% מהם במשפחה וב-56% מהמקרים ההיכרות היא "לעומק" - ונראה כי החשיפה היא שעושה את ההבדל ומורידה את מפלס הרתיעה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- שריד מיהדות טרנוב: "נר התמיד" נמצא בין ההריסות
- הדרך למלחמת אחים עוברת בשמות לועזיים/ הרב יואל בן-נון
- זה התחיל ביעקב ונגמר בנו: קץ עידן השבטים/
פרופ' רוחמה וייס
בסקר נמצא עוד כי 85% חושבים כי העסקת אנשים אלה בבתי עסק בשוק החופשי לא פוגעת בהצלחת אותם עסקים, ו-93% מאמינים שחשוב להקצות משאבים לטובת שילוב ילדים עם מוגבלות במערכת החינוך.
מחסד - לשוויון
בנוגע לשילובם של מורים עם מוגבלות בבתי הספר, במסגרת תוכנית שמפעיל משרד החינוך בשנים האחרונות, אמרו 78% מההורים החרדים כי אין להם התנגדות לכך כאשר מדובר במגבלה פיזית או חושית. לעומת זאת, 79% אינם מעוניינים שבמוסדות הלימוד ישולבו מורים הסובלים ממגבלות נפשיות.
את הסקר יזמה הקריה האקדמית אונו לקראת כנס אקדמי בנושא שילוב ילדים עם מוגבלות במסגרות החינוך החרדי, שייערך היום (א') בקמפוס החרדי בירושלים, בשיתוף נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים – שם גם יוצגו תוצאותיו. הוא נערך על ידי "סאפיו מחקר ופיתוח" וכלל 302 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה החרדית הבוגרת בישראל.
ד"ר חיים זיכרמן, ראש הקמפוסים החרדיים בקריה האקדמית אונו, אמר לקראת הכנס: "היחס לבעלי מוגבלויות בקהילה החרדית, היה לאורך השנים במגרש החסד. אתגר השילוב מבקש לשנות את הגישה מהסתכלות של חסד להסתכלות של שוויון זכויות".
עוד ציין כי "נתוני הסקר מלמדים כי קיים שינוי פנימי בתוך הקהילה, ולפיו בעלי המוגבלויות זוכים למקום גדל והולך בתוך הקהילה, כחלק טבעי בה. קבלתם של בעלי מוגבלויות בבניין המגורים, בבתי הספר ושילובם בסביבה הטבעית - מסייעת להם, אך לא פחות מכך לקהילה כולה ההולכת ומתגוונת גם בהיבט זה".