שתף קטע נבחר

מקורות מתריעה: המים יתייקרו בעוד 10%, האספקה תיפגע

בחברה מעריכים: אם לא יימצא מימון לתוכניות הפיתוח שדורשת רשות המים - צפויה עליית תעריפים נוספת. במקורות חוששים גם שלא יוכלו לעמוד ביעדי אספקת המים בחלקים רבים בארץ

בשבוע שעבר התכנסו בכירים בחברת המים הלאומית מקורות, יחד עם נציגים ממשרדי האנרגיה והאוצר, וראשי ההסתדרות, לדון בשינוי המבני המיועד בחברה. בדיון הופתעו אנשי ההסתדרות לשמוע את הבשורות הקשות על מצב משק המים, ואף העריכו שהמשבר עלול להתפתח במהלך 2019 לממדים שבכירים בענף מגדירים כ"מצריך חקירה של מבקר המדינה".

 

מקורות משנה כיוון: חברות־בנות יימכרו, 100 עובדים יפוטרו ותשתיות המים ישופרו

תעריפי המים יתייקרו ב-4.56%

גפני: "להשיב את הפיקוח על תעריפי המים"

 

לפני שבוע וחצי אישר דירקטוריון מקורות קיצוץ של כ-50% בתקציב ההשקעות, לאחר שהממשלה לא הצליחה להעביר את השינוי המבני בחברה ולמצוא מקורות מימון לטיפול במשק המים.

שאיבת מים מהכנרת לרמת הגולן בתחנת מי גהה (צילום: משה ברקון) (צילום: משה ברקון)
שאיבת מים מהכנרת לרמת הגולן בתחנת מי גהה(צילום: משה ברקון)
 

השינוי המבני כולל צמצום פעילות ופרישה של עובדים כדי שמקורות תוכל להתמקד ביעדים שהוצבו לה, מרמת קידוחי המים ועד הזרמת מים לכנרת.

 

מתברר, כי מקורות ניסתה למפות בתחילת השנה את הסכנות שאורבות לה בשנתיים הקרובות עם השלכות קשות על הציבור. חמש הסכנות העיקריות גובשו בשבוע האחרון בסדרת ישיבות שביצעה החברה בניסיון לקדם את השינוי המבני.

 

החשש הגדול הוא מזינוק של עוד 10% בתעריף המים, אבל גם מפגיעה באמינות האספקה לאזור השרון הדרומי (הרצליה, כפר סבא ורמת השרון), אי-עמידה ביעדי האספקה לחברון וגוש עציון, חשש מהחמצת יעדי אספקת המים למטרופולין באר שבע ופגיעה משנית באספקת המים לצפון ים המלח.

 

רק החודש עלה תעריף המים בשיעור של 4.15%, רובו כתוצאה משאיבת יתר ועליית המדד בשנה שעברה וחלקו בשל עלייה של תעריף החשמל.

 

הערכה: אפשר למנוע עליית תעריפים

 

במקורות ציינו שאם ברשות המים, הגוף שקובע את התעריפים, יתעקשו על תוכניות פיתוח נרחבות בהיקף מינימלי של שני מיליארד שקל לשנה, מחסור במקורות מימון לביצועה עלול ליפול על כתפי הציבור. תוכנית הפיתוח גובשה עם רשות המים ועלותה כ-14 מיליארד שקל, כשהיא מנסה מצד אחד לטפל במחסור המים במשק אחרי חמש שנות בצורת, וכן בהכנה עתידית למשימות שיש לחברה לבצע.

 

האם אפשר למנוע עליית תעריפים? ההערכה היא שכן: מקורות גילתה שחלק מהנכסים שהיא עבדה עליהם בשנים האחרונות, בעיקר ביהודה ושומרון, לא רשומים בספרי החברה. אם הם היו רשומים בספרים ניתן היה להגדיל את היקף הנכסים ולבצע גיוס חוב באמצעות הנפקת אג"ח מול אותם נכסים.

 

אפשרות שנייה היא ששר הפנים יכפה על רשויות מקומיות שלא שילמו חובות לחברה לשלם אותם מיידית, סה"כ כ-60 מיליון שקל. אפשרות נוספת היא להחיל בשטח את החוק לצמצום תאגידי המים, חיסכון שאמור להתגלגל לכיס של כולנו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים