כתב אישום הוגש נגד בעל חברת בנייה אחרי נפילת פועל
הפיגום קרס, הפועל לא היה רתום ונפל מגובה - משרד העבודה והפרקליטות הגישו במשותף כתב אישום נגד קבלן בטענה לרשלנות. החברה: "אין בסיס לאישום"
הגובה כן קובע: כללי בטיחות לעבודה בגבהים
סכנת נפילה: כללי בטיחות מצילים חיים
זהירות מהתחשמלות: כללי בטיחות לבני נוער עובדים
בכתב האישום, פרי עבודה משותפת של משרד העבודה ופרקליטות מחוז תל־אביב, פורט שבדצמבר 2016 אירעה תאונת עבודה שהביאה לפציעתו הקשה של אחד העובדים באתר ברחוב אנילביץ' בחולון, שבו ביצעה החברה עבודות הוספת מרפסות. העובד פונה לבית החולים במצב קריטי לאחר שנפל מגובה - מקומה שביעית, נזקק למספר ניתוחים ולאשפוז ממושך בטיפול נמרץ בעודו מחובר למכונת הנשמה, ובהמשך עבר למוסד שיקומי.
בלי רתמה על פיגום לא תקין
לפי הנטען, התאונה נגרמה בשל רשלנות הנאשמים, שלא הקפידו על אמצעי בטיחות מתאימים ולא נקטו צעדים למניעת הסכנות לפועלים. לפי כתב האישום, הפיגום שקרס הותקן במצב לא תקין ולא מאובטח מבלי שדאגו לבדיקת תקינותו ותיקון הליקויים. בנוסף נטען שהעובד נדרש לבצע עבודות בגובה אף שלא היה מוסמך, לא עבר הדרכה, לא הוסברו לו הסכנות ולא סופק לו ציוד מגן אישי כנדרש למניעת נפילה, כמו רתמה.
כתב האישום מוסיף ומפרט מסכת ארוכה של הפרות בטיחות שהתגלו בביקורי מפקח בטיחות מטעם משרד העבודה והרווחה בעקבות התאונה, ובהן ביצוע עבודות ללא מנהל עבודה באתר, אי־ביצוע הדרכות בטיחות לעובדים ועוד. עוד מפורט שהחברה הפרה את צו הבטיחות שהוצא לה ביום התאונה, שהורה לה על הפסקת העבודות עד לתיקון הליקויים, כשבביקורים נוספים נמצא שהעבודות המשיכו כרגיל וללא תיקון הליקויים.
הגשת כתב האישום התבצעה במסגרת שיתוף פעולה בין משרד העבודה והרווחה לבין המשטרה והפרקליטות, שפעלו בשנה האחרונה במגוון פעולות אכיפה לסגירת אתרים. בשבוע שעבר גם חנך השר לביטחון פנים גלעד ארדן את יחידת פלס של המשטרה ושל משרד העבודה, שתפעל כמפלג חקירות תאונות עבודה ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) בלהב 433.
"מדובר בתאונות עבודה שמובילות לאובדן חיי אדם"
משרד העבודה קידם לאחרונה את תקנוות הפיגומים המאמצות את התקן האירופי, שאושרו בשבוע שעבר באופן סופי בוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת - חרף לחצי קבלנים וקבלני פיגומים שמתנגדים להם. בפשרה שהוגשה נקבעו לוחות זמנים לאימוץ הפיגומים החדשים בהתאם לגובה האתרים, בטווח זמנים של חצי שנה עד שלוש שנים. נקבע גם שפיגום קיים שיסומן על ידי היצרן המקורי כעומד בתקן החדש - יישאר בשימוש.
התביעה הוגשה על ידי עו"ד אנט שקורי פליישמן ממשרד העבודה והרווחה ועו"ד דרור לוי מפרקליטות מחוז ת"א. גלי לוי, התובעת הראשית במשרד העבודה, מסרה כי "מדובר בתאונות עבודה ועבירות שמובילות לאובדן חיי אדם ולפציעות קשות. אנו נחושים להמשיך בפעילות המשותפת כדי לייצר הרתעה אפקטיבית בתחום".
היא הוסיפה כי "לרוב אנחנו מגישים תביעות בבתי הדין לעבודה למרות שיש לנו סמכות מקבילה גם בבתי הדין לעבודה וגם בבתי המשפט הרגילים. אבל לאחר שהתברר שהנושא מטופל על ידי הפרקליטות החלטנו להגיש כתב אישום משותף על כל הפרשה. הגשנו בקשה למחיקת כתב האישום והוגש כתב אישום משותף עם הפרקליטות".
מחברת שלי ובניו, באמצעות משרד עוה"ד זיו איזנר, נמסר: "החברה מקיימת את הוראות הבטיחות בעבודה ופועלת בסטנדרטים גבוהים. כתב האישום במקרה זה כבר נמחק פעם אחת כשמשרד העבודה חזר בו מהאישום ובצדק. החברה, בעליה ועובדיה בטוחים שגם הפעם יתברר שאין בסיס לאישום והמדינה תחזור בה. מדובר בטענות חסרות בסיס. ככל שתידרש, החברה תוכיח צדקתה"